Bolesť a utrpenie

https://www.pexels.com/photo/alone-man-person-sadness-236151/

  • 8. Dec '18
  • 2 minúty
  • 3648
  • 213

Keď som prijal život služby, pokúšal som sa porozumieť, prečo tak veľa ľudí vzdoruje Bohu a odmieta Ho. Čoskoro som si uvedomil, že snáď hlavný dôvod je súženie a utrpenie. Ako mohol dobrý, spravodlivý a milujúci Boh dovoliť také trápenie, skazenosť, bolesť a úzkosť?

Pochybnosti v mysli môžu rásť súčasne s bolesťou v srdci. Keď som sedel s trpiacimi, často som sa pristihol, že premýšľam nad pálčivými námietkami voči Božej existencii a kresťanskej viere. Pred niekoľkými rokmi hollywoodska herečka poskytla rozhovor potom, čo jej milovaný náhle zomrel pri nehode.

Dlho žila bez toho, že by rozmýšľala alebo hovorila o Bohu, ale akonáhle sa to stalo, povedala: „Ako mohol milujúci Boh dovoliť, aby sa to stalo?” V okamihu sa jej ľahostajnosť voči Bohu zmenila na hnev. Tento druh skúsenosti viedol mnohých mysliteľov k argumentu, ako ho podal spisovateľ Stendhal (Marie-Henri Beyle), že „jediné ospravedlnenie pre Boha je, že neexistuje”.

Zároveň som ale zistil, že rovnaké množstvo ľudí nachádza Boha skrze súženie a utrpenie. Zistia, že ťažkosti ich posúvajú smerom k Bohu a nie od Neho. Nepokojné časy ich prebudia z desivého spánku duchovnej sebestačnosti do vážneho hľadania Boha. Utrpenie „vyvesí vlajku pravdy v pevnosti vzbúrenej duše”. Bolo by prehnané povedať, že bez utrpenia v živote človek Boha nenájde, ale nie veľmi prehnané. Keď na nás príde bolesť a utrpenie, konečne vidíme, že nielenže život nekontrolujeme, ale že sme to ani nikdy nerobili.

V priebehu rokov som si taktiež uvedomil, že nepriazeň osudu nevedie ľudí len k viere v Božiu existenciu. Tých, ktorí už veria, vťahuje do hlbšieho prežívania Božej existencie, lásky a milosti. Jeden z hlavných spôsobov, ako sa posúvame od abstraktného poznania o Bohu k osobnému stretnutiu s Ním ako živou skutočnosťou, je skrze pec súženia. Ako to slávne podal C. S. Lewis: „Boh k nám šepká skrze naše potešenie, hovorí cez naše svedomie, ale kričí v našej bolesti.”

Veriaci v mysli rozumejú mnohým doktrinálnym faktom, ale tieto fakty zriedka doputujú do srdca, ak nezakúsia sklamanie, zlyhanie a stratu. Ako mi raz povedal muž, ktorý, ako sa zdalo, mal prísť o kariéru aj rodinu: „Vždy som v princípe vedel, že ‚Ježiš je všetko, čo potrebuješ‛ pre život. Ale v skutočnosti naozaj nevieš, že Ježiš je všetko, čo potrebuješ, kým Ježiš nie je všetko, čo máš.”

TIMOTHY KELLER © EVS — UKÁŽKA Z KNIHY Bolesť a utrpenie

4,9/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.