Láska a rešpekt

Photo by Candice Picard on Unsplash, https://unsplash.com/photos/UlkF3FqbTdM

  • 11. Jún '20
  • 4 minúty
  • 2411
  • 376

Základy manželstva

Písmo nás učí, že kresťania by mali ctiť alebo rešpektovať všetkých ľudí (1. Pt 2:17). Každá ľudská bytosť je nositeľom Božieho obrazu a my sme teda, samozrejme, povolaní, aby sme sa rešpektovali a ctili. Písmo nás taktiež učí, že máme milovať nášho blížneho (3. M 19:18) a Ježiš vo svojom známom príbehu poukazuje na to, že nás blížny je ktokoľvek, koho Boh postaví priamo pred nás (L 10:29–37). Všetci kresťania majú teda milovať a ctiť každého človeka. To je náš základ.

Keď ale príde na konkrétny vzťah manželov k manželkám a manželkám k manželom, Písmo pridáva dôležité zdôraznenie. Manželom menovite hovorí, aby milovali svoje manželky tak, ako Kristus miloval cirkev (Ef 5:25). Manželkám menovite hovorí, aby rešpektovali svojich manželov rovnako ako cirkev Krista (Ef 5:33).

Môžeme sa z toho naučiť tri veci. Lekcie nie sú limitované na tri, ale mali by sme pochopiť aspoň tieto:

  1. Sme povolaní milovať a rešpektovať

Žena, ktorú miluje jej manžel, bude rásť v pôvabnosti. Muž, ktorého rešpektuje jeho manželka, sa stane viac hodný rešpektu.

Po prvé, príkazy sú zamerané na naše príslušné a relatívne slabé stránky. Bolo nám povedané, aby sme robili veci, ktoré by sme možno nerobili, keby sme o nich nevedeli. Napríklad, deťom je povedané, aby poslúchali svojich rodičov, pretože pre deti je ľahké neposlúchať (Ef 6:1). Rovnako je manželom povedané, aby milovali svoje manželky, pretože je pre nich ľahké nerobiť to. Manželkám je povedané, aby ctili svojich manželov, pretože je pre nich ľahké nerobiť to. Sme povolaní robiť veci, ktoré by nám nemuseli napadnúť. Ak by sme tie veci konali prirodzene, bolo by zbytočné ich zmieňovať.

Ženám ide schopnosť milovať lepšie ako mužom. Muži sú lepší v rešpekte. C. S. Lewis raz poznamenal, že ženy rozmýšľajú o láske — ako vziať na seba ťažkosti druhých. To je oveľa bližšie biblickej láske agapé ako to, čo je prirodzené pre mužov. Muži majú tendenciu rozmýšľať o láske — ako nepridávať ťažkosti iným.

Preto sú muži povolaní k tomu, aby sa obetovali pre svoje manželky, aby vzali na seba ich problémy, tak ako Kristus dal seba samého za cirkev. Ženy sú vyzvané, aby rešpektovali svojich manželov. Žena môže prirodzene milovať muža, ktorého si veľmi nectí a nerešpektuje, a Pavol by toto označil za problém. Koľkokrát sme počuli hrozný príbeh o dievčati, ktoré sa vracalo k priateľovi, ktorý s ňou zle zaobchádzal, pretože ho „miluje“, dokonca aj keď sa k nej správa ako k špine? Ak by sme sa jej spýtali, či ho rešpektuje, odpovedala by: „Žartuješ? Jeho?“ Muži musia byť povolaní, aby dali seba samých za svoje manželky. To je to, čo znamená manželstvo.

  1. Muži potrebujú rešpekt, ženy lásku

Po druhé, príkaz odhalí niečo o potrebách príjemcu. Inými slovami, ak by Biblia povedala, že pastieri majú kŕmiť ovce, dá sa z toho rozumne odvodzovať, že ovce potrebujú jedlo. Keď je mužom povedané, aby milovali svoje manželky, môžeme z toho vyvodiť, že manželky potrebujú lásku. Keď je manželkám povedané, aby rešpektovali svojich manželov, môžeme z toho vyvodiť, že manželia potrebujú rešpekt. Premýšľajte o tom ako o dvoch druhoch áut, ktoré fungujú na rozdielnom druhu paliva — nafte a benzíne. Muži fungujú na rešpekte a ženy na láske.

Naplňte nádrž svojho manžela/manželky. Muži fungujú na rešpekte. Ženy žijú z lásky.

Pripomínam, že hovoríme o dôraze. Na základnej úrovni potrebuje byť každý milovaný a rešpektovaný. Keď však Písmo špecifikuje manželov a manželky, ktorí spolu žijú, hovorí mužom, aby milovali, a ženám, aby rešpektovali. Otočte to a uvidíte, že muži by si mali pamätať, že ich ženy potrebujú byť milované a ženy by si mali pamätať, že ich manželia potrebujú byť rešpektovaní.

Keď si to pamätáme, zabráni nám to, aby sme dávali to, čo chceme získať. George Bernard Shaw raz poznamenal, že by sme nemali robiť druhým, čo nechceme, aby oni robili nám — ich vkus nemusí byť rovnaký, ako je ten náš. Raz som poznal manžela, ktorý daroval svojej manželke na Vianoce peknú brokovnicu. Bola to mazaná kresťanská žena, a tak mu na nasledujúce Vianoce venovala pekný perlový náhrdelník. A ako povedala mojej manželke: „Boli to veľmi pekné perly.“

Často, keď sa manželstvo ocitne v ťažkostiach, obaja manželia dávajú to, čo cítia, že potrebujú — lásku a rešpekt. Manželky sa s láskou obracajú na svojich manželov, keď by skutočne pomohol rešpekt. Manželia sa odtiahnu, mysliac to ako formu rešpektu, „dať priestor“, keď to, čo potrebujú spraviť, je priblížiť sa v láske.

  1. Obe sú schopné spôsobiť zmeny

Ale po tretie — tu je miesto, kde sa to stáva nádherným –, obe, láska aj rešpekt, sú mocné. Biblia učí, že tento druh lásky je účinný. Tento druh rešpektu je mocný. Takáto láska dáva pôvab. Takýto rešpekt dáva úctyhodnosť.

Muži majú tendenciu rozmýšľať o láske — ako nepridávať ťažkosti iným, ale ženy rozmýšľajú o láske — ako vziať na seba ťažkosti druhých.

Manželia nemôžu duplikovať Kristovu lásku, ktorá bola schopná spraviť Jeho nevestu krásnou. Kristus umrel za nás, keď sme boli ešte hriešni (R 5:8). Hoci ale nemôžeme duplikovať tento druh lásky, manželom je povedané, aby ju napodobňovali. A keď ju napodobňujeme, vidíme podobné účinky. Žena, ktorú miluje jej manžel, bude rásť v pôvabnosti. On ju umýva vodou slova (Ef 5:26). Celá táto pasáž predpokladá, že tento druh lásky poskytuje pôvab. A rovnaká moc sa nachádza v rešpekte zbožnej ženy. Peter nám hovorí, že úctivé a cudné správanie môže zlomiť neposlušného ducha muža (1. Pt 3:1–2).

Preto by sa muži a ženy mali navzájom milovať a rešpektovať. Mali by to robiť celým svojím srdcom. Keď sa ale zameriavajú na svoje manželstvá, muži by sa mali sústrediť na lásku. Ženy by sa mali sústrediť na rešpekt. Výsledky môžu byť úžasné.

Douglas Wilson  © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (29 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.