Chcem zmenu?

Photo by Norbert Tóth on Unsplash, https://unsplash.com/photos/Q4YQ2Gi1t4c

  • 29. Okt '22
  • 2 minúty
  • 603
  • 26

„Preskúmaj ma, ó Bože, poznaj moje srdce.“ Žalm 139:23

Vždy som bojovala so svojou hmotnosťou. Roky som držala diéty. Diéty fungujú. Vždy, keď som dodržala plán podľa pravidiel, schudla som a bola som šťastnejšia. Šťastie získané diétou však netrvalo dlho. Po nejakom čase som však prestala dodržiavať pravidlá a znova som pribrala. Potom som z toho bola smutná.

Tento cyklus sa opakoval 20 rokov. Moja váha a veľkosť stúpali a klesali. Nemusím vám hovoriť, že to nie je dobré. Jojo efekt pri chudnutí je pre telo aj myseľ nezdravý. Dostala som sa do začarovaného kruhu, do ktorého sa už, dúfam, nikdy nevrátim.

V denníku som mala napísané toto: 8.00 — Mojím dnešným cieľom je jesť zdravo a dodržiavať plán. 20.00 — Na raňajky som jedla ovocie. Cvičila som. Na obed som jedla šalát. Neviem, čo sa stalo potom. Bola som vystresovaná. Deti sa bláznili a v dome bol neporiadok. Zvyšok dňa som jedla ako prasa. Čo je to so mnou? Bože, potrebujem, aby si ma napravil.

Je mi smutno, keď čítam tieto slová. Žila som v odsúdení. V mojich očiach som bola zlyhaním. Ak som sa chcela zmeniť, tak prečo som to neurobila?

Keď som si prečítala svoje staré denníky, prekvapilo ma, koľko času som strávila trápením sa nad problémami s nadváhou. Nikdy by som svoj život nedefinovala podľa svojej váhy, napriek tomu pohlcovala všetky moje myšlienky. Mnoho iných vecí považujem za dôležitejšie ako jedlo: napríklad svojho manžela, svoje deti a priateľov. Milujem Boha celým svojím srdcom, ale veľmi som sa podľa toho nesprávala. Namiesto na Neho som sa sústredila na seba.

Konečne som bola pripravená odovzdať to Bohu. Chcela som zmenu? Áno, ale chcela som skutočnú a trvalú zmenu zvnútra. To však žiadna diéta nedokáže. To dokáže len Boh.

Veci v našom živote môžeme robiť svojím spôsobom alebo Božím spôsobom. Náš spôsob môže priniesť dočasné výsledky alebo potešenie. Napríklad, diéty fungovali a výsledky ma robili šťastnou, ale napravili ma len navonok a pre mňa len dočasne. Aby sa mohol objaviť poklad skutočnej zmeny, potrebovala som, aby sa do popredia tohto procesu dostal Boh. Preto som sa zamerala na Neho.

Keď som trávila viac času čítaním Biblie, našla som večné poklady, ktoré sú oveľa lepšie ako tie dočasné. V Kristovi som prijatá, milovaná a významná! Miluje ma bez ohľadu na to, koľko vážim alebo koľkokrát zlyhám. Keď som sa zamerala na Boha, zhodila som desať kíl. Chcela by som schudnúť viac? Áno, keďže každá tabuľka hmotnosti, ktorú som našla, hovorí, že mám stále desať kíl nadváhy. Ale to už nie je moje hlavné zameranie.

Ak sa snažíte bojovať s tým, čo sa zdá byť vo vašom živote vopred prehratým bojom, chcem, aby ste vedeli, že nie ste sami. Pridajte sa ku mne a hľadajte svoj poklad Božím spôsobom.

Drahý Pane, Tvoje slovo hovorí, že som obdivuhodne stvorená. Prosím, skúmaj moje srdce a veď ma k rozhodnutiam, ktoré Ťa ctia a tešia. V Ježišovom mene. Amen.

Kroky aplikácie

Urobte Boha svojím prvoradým cieľom, dokonca aj nad tým, čo zúfalo chcete zmeniť.

Lysa TerKeurst
Pôvodný článok nájdete na: www.marriagetrac.com

5/5 (14 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.