Chlapci by mali byť chlapcami

Photo by Kevin Gent on Unsplash, https://unsplash.com/photos/I7BQ8hww9bE

  • 9. Júl '20
  • 5 minút
  • 1370
  • 20

Výchova budúcich mužov a žien

Keď som pristavil auto na začiatku našej príjazdovej cesty, všimol som si niečo, čo som nikdy predtým nevidel. Bolo to veľmi nezvyčajné. Na dvore bol môj jedenásťročný syn Noah a ukladal drevo! Rýchlo som vzal svoje veci a vošiel do domu, aby som oznámil svojej manželke Lois, čo som práve videl. Keď mi povedala, že ona mu to neprikázala, bol som veľmi prekvapený. Noah to robil, aby mi žehnal. Tieto slová naplnili moje srdce radosťou, pretože Noah zápasil s lenivosťou.

Odložil som tašku a šiel som povzbudiť syna. Presne som vedel, čo mu chcem povedať. Žijeme v spoločnosti, ktorá využíva každú príležitosť na to, aby zminimalizovala rozdiely medzi chlapcami a dievčatami a aby zmazala rozdiely v Božom pláne pre mužov a ženy. A potom sú naše deti zmätené a nevedia, kým sú a k čomu ich Boh ustanovil. Takže keď vidíme naše deti, ako kráčajú životom po tej správnej ceste, na ktorú ich volá Boh, je dôležité poukázať na to a povzbudiť ich.

Čo robí muž

Niekto mi raz povedal: „Pokiaľ ide o rodičovstvo, dosiahnete viac, keď povzbudzujete.“ A ja som určite chcel viac toho, čo som videl, a chcel som pochváliť iniciatívu a tvrdú prácu môjho syna ako vyjadrenie biblickej mužnosti.

Keď som šiel k nemu a poďakoval mu, usmial sa. Moja nadšená reakcia ho potešila, ale chcel som, aby vedel, že jeho práca bola tiež vyjadrením Božieho zámeru pre všetkých ľudí. Chcel som, aby moje povzbudenie bolo zamerané práve na to. „Noah, to, čo si dnes urobil, nerobia chlapci, ale muži,“ povedal som.

A potom som mu to vysvetlil. „Boh ťa predurčil k práci. Chlapci sedia pred obrazovkou a hrajú hry [to môj syn robil rád]. Ale muži boli stvorení a povolaní Bohom, aby vládli a podrobili si zem, aby pracovali a zabezpečili svoje rodiny a aby pracovali na Božiu slávu. A Boh stvoril mužov ako tých silných, aby túto úlohu zvládli, a keď si sa rozhodol obetovať svoj čas na to, aby si naskladal toto drevo, robil si prácu muža. Noah, som tak rád, že mi Boh dal syna ako si ty, aby mi pomáhal. Výborne, syn môj!“

Oslava muža a ženy

Zvolil som také slová, aby som potvrdil jeho mužstvo a pomohol mu vidieť, že jeho radosť zo služby odrážala Bohom stvorený poriadok a plán. Nie je to tak, že by ženy nemohli pracovať fyzicky, ale muži sú povolaní na takúto prácu, aby sa postarali o svoje rodiny a Boh nám na to dal aj silu. Jedinečná úloha muža bola ustanovená pri stvorení, prekliata pri páde prvého človeka a potvrdená v Novom zákone (1. M 2:15; 3:17–19; 1. Tim 5:8). Chcel som, aby sa môj syn radoval z dobrého a múdreho Božieho daru mužnosti, a aby som mu pomohol spoznať radosť z toho, že kráča podľa Božieho plánu.

Moja žena hľadá rovnaké príležitosti, ako povzbudiť naše deti, chlapcov aj dievčatá. Kedykoľvek naše dcéry pomáhajú so starostlivosťou o mladších súrodencov alebo s domácimi prácami, povie im niečo ako: „Výborne, zlatíčko. Keď si pomáhala nakŕmiť svoju malú sestru, robila si to, čo robí žena. Som taká rada, že ťa Boh stvoril dievčaťom, raz z teba bude výborná mama!“

Aj muži môžu nakŕmiť dieťa alebo pomáhať pri domácich prácach, ale Boh povolal ženy k tomu, aby boli pomocníčkami, matkami a aby sa starali o domov. Tak ako u mužov, pri stvorení bola ustanovená jedinečná úloha ženy, prekliata pri páde prvého človeka a potvrdená v Novej zmluve (1. M 2:18; 3:16; Tit 2:4). Chceli sme, aby sa naše dcéry tešili zo svojej ženskosti a oslavovali to, aké pohlavie im Boh vybral a aby rástli v túžbe kráčať podľa dobrého Božieho plánu.

Štyri cesty k Božiemu plánu

Oslava mužov a žien sa začína oslavou týchto rozdielov doma s našimi deťmi. Takže tu sú štyri spôsoby, ktoré vám pomôžu oslavovať Boží dar muža a ženy u vás doma.

1. Potvrdzujte pohlavie vášho dieťaťa od útleho veku

Utvrdzovanie rozdielov medzi pohlaviami je niečo, čo robíme s našimi najmenšími inštinktívne. Keď hovoríme: „Si krásne dievča!“ alebo „Si silný chlapec!“ potvrdzujeme tým pohlavie našich detí od útleho veku. Pravidelne vyhľadávajte príležitosti, ako konkrétnym spôsobom povzbudiť vaše deti v tom, že ich pohlavie je dobrým Božím darom, ktorý sa nikdy nemôže zmeniť.

2. Vyhnite sa neužitočným stereotypom

Talenty a schopnosti našich detí nemusia byť v súlade so spoločenskými normami. Nie všetci chlapci sú stavaní na to, aby boli futbalistami alebo vedeli opraviť veci. Niektorí chlapci sú básnici a tanečníci. Nie všetky dievčatá majú rady ručné práce. Niektoré dievčatá majú nadanie na opravovanie vecí a majú rady šport. Musíme byť opatrní, aby sme neodrádzali naše deti od skúmania a hľadania ich darov, ale namiesto toho uznali, že  takýto prieskum je normálnou a dôležitou súčasťou ich rozvoja.

Predstavte si, aké to bolo pre mladého Dávida, keď jeho bratia odišli bojovať s Filištíncami, zatiaľ čo on zostal doma a strážil ovce. Jeho otec ho nepozval na stretnutie so Samuelom. Bol predsa najmladší, a k tomu ešte spevák a skladateľ — ten by nikdy nemohol byť kráľom! Ale Boh videl veci inak. Samuelovi povedal: „Človek totiž hľadí na to, čo je pred očami, Hospodin však hľadí na srdce“ (1. S 16:7).

3. Učte a formujte biblické úlohy vo vašej domácnosti

Pravdepodobne sa raz z našich dcér stanú manželky a matky a z našich synov manželia a otcovia, a preto je dôležité pripraviť ich na tieto povolania. Vyzdvihnite tie pasáže z Písma, ktoré zdôrazňujú rozdiely medzi povolaním mužov a žien, manžela a manželky. Čítajte 1. M 2:15–25, 1. Pt 3:1–7, a Ef 5:22–33. Mamy, nebojte sa použiť slovo poslušnosť, aby ste opísali to, ako s radosťou sledujete láskavú iniciatívu a starostlivosť vášho manžela. Otcovia, upozornite svojich synov na to, ako ste obetovali svoje vlastné záujmy v prospech vašej manželky ako prejav Kristovej pokory.

4. Povzbudzujte partnera v jeho biblickom poslaní pred vašimi deťmi

Naše deti môžu vidieť, že otec chodí do práce, aby zabezpečil rodinu a doma vidia zaneprázdnenú mamu, ale možno si neuvedomujú, že tieto činnosti sú spomenuté v Biblii. Mamky, pochváľte svojho manžela za tvrdú prácu, ktorú robí pre vašu rodinu. Otcovia, oceňte pomoc vašej manželky a často jej preukazujte lásku pred vašimi deťmi. Prejavujte si vzájomne svoju lásku.

Nič nepotvrdí ich dôveru v Boží plán pre mužov, ženy a manželstvo lepšie, ako vidieť matku a otca, ktorí majú radosť z dobrého Božieho plánu. Pri budovaní dôvery v Boží plán nie je nič efektívnejšie, ako keď deti vidia svojich rodičov, že majú radosť jeden z druhého.

Marty Machowski © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,5/5 (19 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.