Ďalšie štyri povahové črty, ktoré udržia ktorékoľvek manželstvo

https://unsplash.com/photos/C6YVD4keMJY

  • 15. Jan '21
  • 3 minúty
  • 1433
  • 41

Manželstvo je dosť ťažké aj bez stresujúcich situácií, ktoré doň vnáša určitá forma utrpenia, ako napríklad hendikep. Ale existujú charakterové vlastnosti, ktoré vychádzajú z pravej, spásu prinášajúcej viery a pôsobenia Svätého Ducha v živote veriaceho človeka, ktoré udržia pokope aj to najhendikepovanejšie manželstvo.

K štyrom povahovým črtám, o ktorých sme uvažovali vo včerajšom príspevku, Ernie Baker pridáva a vysvetľuje ďalšie štyri, na Krista sa ponášajúce ukážky skutočnej, spásu prinášajúcej viery.

Trpezlivosť

Pavol ďalej vyzýva svojich čitateľov, aby boli k sebe navzájom mimoriadne trpezliví. Malo by im trvať dlho, kým sa nahnevajú. Peter vraví, že „Božia zhovievavosť vyčkávala“ v Nóachovej dobe (1. Pt 3:20). Keď sa niekto rýchlo rozčúli, je netrpezlivý a podráždený, vytvára ovzdušie naplnené strachom. Ak ste takým človekom, pre druhých nie je bezpečné s vami hovoriť. Často sa stiahnu, aby sa chránili. Je nemožné mať zdravý domov, ktorý odoláva stresujúcim situáciám plynúcich z hendikepu, ak sa prejavujú takéto postoje a činy. Čo môžete urobiť, aby sa to zmenilo?

Znášať sa vospolok

Som taký vďačný, že Pán to so mnou znáša! Znáša to s nami všetkými uprostred našej slabosti. Opačný postoj k tomu sa dá vidieť v mnohých veciach, ktoré sme spomenuli vyššie. Pri ktorom probléme musíte prejaviť viac tolerantnosti svojim rodinným príslušníkom, či už majú, alebo nemajú nejaký hendikep, pričom máte na zreteli boje, ktoré tiež prežívajú?

Odpustenie

Toto odpustenie je bezpodmienečné, nezaslúžené a hojné milosrdenstvo, také, aké sme prijali od Pána. Odpustenie by malo tiecť ako rinúca sa rieka z nášho vzťahu s Kristom, ak vezmeme do úvahy, ako veľa nám odpustil on. Opak postoja odpustenia je pre vzťahy toxický. Ak sa niekto správa ako dotknutý človek, stále sa vracia k urážkam druhých a želá im ujmu, ničí to dôvernosť vo vzťahu. Príkaz je tu vyjadrený otvorene. Ak máte akýkoľvek dôvod na sťažnosť, odpustite, aj keď si to daná osoba ničím nezaslúžila. Tak, ako ste vy prijali nezaslúženú priazeň, aj vy ju teraz udeľte druhým. Možno poviete: „Ale ty nepoznáš závažnosť tohto previnenia.“, „Nemôžem to len tak pustiť a darovať odpustenie.“ alebo „To nie je fér.“ Keď mi moja duša šepká (alebo vykrikuje) tieto veci, rozmýšľam o nasledovnom:

  • Spomeniem si na to, ako veľmi som sa ja previnil voči Bohu (pozri tiež Mt 18:21–35). Pravdepodobne som Pána vesmíru urazil rovnakou urážkou. Ak môže on v Kristovi odpustiť mne, môžem ja v Kristovi odpustiť druhým.
  • Boh má knihy, v ktorých si vedie evidenciu, a je Bohom spravodlivosti. On, Sudca vesmíru, všetko napraví. Nič sa nikomu neprepečie, ak sa nebude kajať. Musím všemúdremu Bohu dovoliť, aby to previnenie vyriešil tak, aby sa moja duša mohla toho bremena zbaviť.

Čo tak urobiť rozhodnutie hneď teraz, na základe toho, koľko vám bolo odpustené, že odpustíte vášmu manželskému partnerovi čokoľvek, o čom ste presvedčení, že sa tým voči vám previnil?

Láska nadovšetko

Láska, ktorú si kresťania navzájom prejavujú, pramení zo vzťahu s Kristom. Ide o obetavú lásku, ktorá sa usiluje uprednostniť potreby druhých ľudí (pozri F 2:3–5). V skutočnosti Pavol tvrdí, že táto povahová črta sama osebe udrží všetko pokope (Kol 3:14). Opak tejto lásky je pre vzťahy taký deštruktívny! Sebastrednosť, ktorú motivuje ochrana seba samého a uprednostňovanie vlastných potrieb, spôsobuje škodu. Existuje niečo, čo by ste mohli urobiť v súvislosti so starostlivosťou o vaše dieťa alebo manželského partnera, čo by demonštrovalo tento typ lásky?

Týchto osem povahových čŕt, zo správnych pohnútok a zo správneho zdroja (Kristus) udrží pokope ktorékoľvek manželstvo. Ježiš to celé dokáže zmeniť, ale vy musíte odovzdať svoj život, svoju situáciu a svoje manželstvo do jeho rúk!

PAUL TAUTGES. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: COUNSELINGONEANOTHER.COM

4,5/5 (26 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.