Dobrota našej práce

https://unsplash.com/photos/wEJK4q_YlNQ

  • 17. Apr '21
  • 2 minúty
  • 1735
  • 3

Deň 1 z 7 • Čítanie na dnes 1. M 1:31, 1. M 2:1, 1. M 2:15, 1. M 1:28

Plán na čítanie Viera a práca si môžete nájsť na vašom smartfóne pomocou aplikácie Biblia od YouVersion alebo na stránke www.bible.com. Tim Keller, najpredávanejší autor podľa New York Times, spolu s Katherine Alsdorfovou ukazujú čitateľom, že biblická múdrosť je nesmierne relevantná pre každodenné otázky ohľadom práce. V skutočnosti kresťanský pohľad na prácu — že nepracujeme, aby sme slúžili sebe, ale iným — môže dať základ pre úspešný profesionálny a vyvážený osobný život.

1. kniha Mojžišova nás zanecháva s prekvapivou pravdou — práca bola súčasťou raja. Jeden biblický učenec to zhrnul takto: „Je dokonale jasné, že Boží dobrý plán vždy zahŕňal prácu ľudských bytostí, alebo, konkrétnejšie, život v neustálom cykle práce a odpočinku.“ Tento kontrast s inými náboženstvami a kultúrami opäť nemôže byť ostrejší. Práca neprišla po zlatom veku odpočinku. Bola súčasťou Božieho dokonalého plánu pre ľudský život, pretože sme stvorení na Boží obraz a časť Jeho slávy a šťastia je to, že pracuje, rovnako ako Syn Boží, ktorý povedal: „Môj Otec pracuje až doteraz, i ja pracujem.“ (J 5:17)

Fakt, že Boh spravil prácu súčasťou raja, je pre nás prekvapujúci, pretože skoro vždy rozmýšľame o práci ako nevyhnutnom zle alebo dokonca treste. Práca sa ale nestáva súčasťou príbehu ľudstva po Adamovom páde. Nie je výsledkom pádu a kliatby. Je súčasťou požehnania Božej záhrady. Práca je rovnako základnou ľudskou potrebou ako jedlo, krása, odpočinok, priateľstvo, modlitba a sexualita. Nie je liekom, ale je potravou pre dušu. Bez zmysluplnej práce pociťujeme značnú vnútornú stratu a prázdnotu. Ľudia, ktorí z fyzického alebo iného dôvodu nemôžu pracovať, rýchlo zistia, ako veľmi potrebujú niečo robiť, aby prosperovali emocionálne, telesne a duchovne.

Úryvok z knihy Viera a Práca od Timothy Kellera. Použité s povolením Slovenského evanjelizačného strediska. 

Reflexia

Cítil si niekedy, že práca je niečo, na čo si boli stvorený? Ak áno, kedy?

Modlitba

Ježiš, prosím o múdrosť a zjavenie, počas toho, ako študujem, čo Tvoje Slovo hovorí o práci. Nech Tvoja pravda premieňa aj moju prácu. 

Návrh na ďalšie čítanie

Prečítaj si článok Tima Kellera o tom, ako našu prácu ovplyvňuje viera.

Pokiaľ máte záujem o knihu Viera a práca, nájdete ju v našom e-shope na https://knihy.evs.sk/.

4,9/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.