Ako našu prácu ovplyvňuje viera

https://www.pexels.com/photo/busy-glassware-man-person-266141/

  • 15. Júl '17
  • 4 minúty
  • 3409
  • 78

Pre spisovateľa je to vždy dobrý cvik, keď ho požiadajú, aby svoju knihu vysvetlil v priebehu niekoľkých minút! Nájdete tu štyri spôsoby správania, ktorými kresťanská viera ovplyvňuje našu prácu a formuje ju.

Niekoľko zaneprázdnených ľudí sa dostalo k titulu Every Good Endeavor: Connecting Your Work to God’s Work (Viera a práca: Pracujeme aby sme žili, alebo žijeme aby sme pracovali?), pozreli na podtitul a opýtali sa: „V poriadku, ako sa, stručne povedané, Božie dielo spája s našou prácou?“ Pre spisovateľa je to vždy dobrý cvik, keď ho požiadajú, aby svoju knihu vysvetlil v priebehu niekoľkých minút! Nájdete tu štyri spôsoby správania, ktorými kresťanská viera ovplyvňuje našu prácu a formuje ju.

1. Kresťanská viera nám dáva morálny kompas, vnútorný systém GPS, ktorý nám dáva mravné poznanie a ktorý nám v každej situácii odkrýva viac než len jej právne hľadisko či požiadavky. Jeden kresťan z výboru veľkej finančnej inštitúcie — ktorý bol nedávno na verejnosti v rozpakoch z korupčných odhalení — mi porozprával o stretnutí riadiacich pracovníkov spoločnosti za zavretými dverami. Niekto povedal: „Musíme obnoviť morálne hodnoty.“ Niekto sa okamžite spýtal: „Čie hodnoty? Kto bude určovať, čo je morálne?“ A tu je náš problém. Niekedy existoval akýsi vzorec správania, podľa ktorého sa všeobecne vnímali otázky morálky a ktorý do veľkej miery riadil správanie v našej spoločnosti. Dodržiaval omnoho viac než len to, čo predpisoval zákon. Dnes sa stretávame s bezohľadnosťou, nedostatkom transparentnosti a nedostatkom čestnosti, ktoré charakterizujú trh a mnohé iné profesie preto, lebo došlo k zrúteniu názorovej zhody na otázky morálky. Ale kresťania, ktorí pracujú v takom prostredí, majú predsa len spoľahlivé mravné poznanie a mohli by svojím osobným príkladom osloviť toto vákuum hodnôt, ktoré dnes toľkí uznávajú.   

2. Vaša kresťanská viera vám dáva novú duchovnú silu, vnútorný gyroskop, ktorý zabraňuje, aby vás vykoľajil či už úspech, zlyhanie alebo nuda. Pokiaľ ide o úspech a zlyhanie, evanjelium pomáha kresťanom nachádzať svoju najhlbšiu identitu nie vo svojich dosiahnutých úspechoch, ale v tom, kým sú v Kristovi. To bráni nášmu egu, aby sa v čase blahobytu nadúvalo a pomáha predísť horkosti a skľúčenosti v nepriaznivej dobe. Ale hoci nás niektoré zamestnania zvádzajú k prepracovanosti a úzkosti, iné nás pokúšajú, aby sme sa poddali lopote len s cieľom „dočkať sa  víkendu,“ ktorý dosahujeme tak, že robíme len to nevyhnutné alebo pracujeme len, keď nás niekto sleduje. Pavol to nazýva „službou naoko“ (Kol 3:22–24) a vyzýva nás k tomu, aby sme o každej práci uvažovali ako o práci pre Boha, ktorý všetko vidí a miluje nás. To robí stresujúce zamestnania znesiteľnými a dáva zmysel aj tej najmenej významnej práci.

3. Kresťanská viera nám dáva novú koncepciu práce ako prostriedku, ktorým Boh skrze nás miluje a stará sa o svoj svet. Nájdite miesta v Biblii, ktoré hovoria, že Boh každému človeku dáva jeho pokrm. Ako to Boh robí? Pomocou ľudskej práce — od najjednoduchšej farmárky, ktorá dojí kravy, až po vodiča kamiónu, ktorý dovezie plodiny poľa na trh alebo do miestnych potravín. Boh by nás mohol ihneď nakŕmiť, ale on sa rozhodol robiť to prostredníctvom práce. To so sebou prináša tri dôležité dôsledky. Po prvé to znamená, že každá práca, aj tie najpodradnejšie úlohy, majú veľkú vážnosť. Vo svojej práci sme Božími rukami a prstami, ktoré udržiavajú a starajú sa o jeho svet. Po druhé to znamená, že jedným z mnohých spôsobov, ako sa páčiť Bohu v našej práci, je jednoducho dobre pracovať. Niektorí to nazvali „službou spôsobilosti“. Cestujúci od pilotky leteckej spoločnosti nepotrebujú najviac to, aby sa s nimi rozprávala o Ježišovi, ale že bude výbornou, zručnou pilotkou. Po tretie to znamená, že kresťania môžu a musia mať hlbokú vďačnosť za prácu tých, ktorí zručne pracujú, aj keď nesúhlasia s ich názormi.

4. Kresťanská viera nám dáva na svet a život nový pohľad, ktorý má vplyv na to, ako vyzerá naša práca. Každá dobre vykonaná práca, ktorá slúži na prospech ľudským bytostiam, sa páči Bohu. Ale čo presne znamená „spoločný prospech“? Existuje mnoho pracovných úloh, ktoré od nás nevyžadujú, aby sme sa touto otázkou príliš zaoberali. Všetky ľudské bytosti potrebujú jesť,  a preto pestovanie plodín a zabezpečovanie jedla ľuďom dobre slúži. Ale čo ak ste učiteľ na základnej škole alebo dramatik? Čo je dobré vzdelanie (čo by ste teda mali deti učiť)? Aké divadelné hry by ste mali písať (aké príbehy teda ľudia potrebujú vidieť)? Odpovede na tieto otázky budú veľmi závisieť od toho, ako odpoviete na zásadnejšie otázky — aký je zmysel ľudského života? O čom je život? Ako vyzerá dobrý ľudský život? Nedá sa vyhnúť tomu, aby naše vedomé či čiastočne vedomé názory na tieto otázky neovplyvnili naše pracovné úlohy. Kresťan si teda musí starostlivo premyslieť, ako bude jeho viera viditeľne ovplyvňovať jeho prácu.

Je úžasné, ako evanjelium pôsobí na každú oblasť našej bytosti — myseľ, vôľu a city — a umožňuje, aby sme jednak boli hlboko vďační za prácu neveriacich ľudí, a jednak ako veriaci ľudia vynakladali svoje úsilie na prácu jedinečným spôsobom. Keď spojíme všetky tieto štyri aspekty dohromady, uvidíme, že ako kresťania vnímame svoju prácu nielen ako možnosť zarobiť peniaze, či ako hlavný prostriedok osobného rozvoja, ale vskutku ako povolanie — slúžiť Bohu a milovať svojho blížneho.    

COPYRIGHT © 2014 BY TIMOTHY KELLER
PÔVODNÝ ČLÁNOK MÔŽETE NÁJSŤ NA  TIMOTHYKELLER.COM

4,3/5 (27 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.