Dobrota našej práce

Photo by rawpixel.com from Pexels, https://www.pexels.com/photo/group-hand-fist-bump-1068523/

  • 2. Nov '19
  • 2 minúty
  • 2222
  • 8

1. kniha Mojžišova nás zanecháva s prekvapivou pravdou — práca bola súčasťou raja. Jeden biblický učenec to zhrnul takto: „Je dokonale jasné, že Boží dobrý plán vždy zahŕňal prácu ľudských bytostí, alebo, konkrétnejšie, život v neustálom cykle práce a odpočinku.“Tento kontrast s inými náboženstvami a kultúrami opäť nemôže byť ostrejší. Práca neprišla po zlatom veku odpočinku. Bola súčasťou Božieho dokonalého plánu pre ľudský život, pretože sme stvorení na Boží obraz a časť Jeho slávy a šťastia je to, že pracuje, rovnako ako Syn Boží, ktorý povedal: „Môj Otec pracuje až doteraz, i ja pracujem.“ (J 5:17)

Fakt, že Boh spravil prácu súčasťou raja, je pre nás prekvapujúci, pretože skoro vždy rozmýšľame o práci ako nevyhnutnom zle alebo dokonca treste. Práca sa ale nestáva súčasťou príbehu ľudstva po Adamovom páde. Nie je výsledkom pádu a kliatby. Je súčasťou požehnania Božej záhrady. Práca je rovnako základnou ľudskou potrebou ako jedlo, krása, odpočinok, priateľstvo, modlitba a sexualita. Nie je liekom, ale je potravou pre dušu. Bez zmysluplnej práce pociťujeme značnú vnútornú stratu a prázdnotu. Ľudia, ktorí z fyzického alebo iného dôvodu nemôžu pracovať, rýchlo zistia, ako veľmi potrebujú niečo robiť, aby prosperovali emocionálne, telesne a duchovne.

Naši priatelia Jay a Barbara Beldingovci, podnikatelia na predmestí Filadelfie, rozoznali túto potrebu dokonca aj medzi vývojovo postihnutými dospelými. Počas práce Jaya ako špeciálneho pedagóga znepokojovali pracovné vyhliadky študentov po skončení školy. Tradičná odborná výchova a pracovné programy mali často nedostatok práce, a teda značné prestoje bez platenia mzdy. V roku 1977 Jay a Barbara založili Associated Production Services, spoločnosť, ktorá poskytuje kvalitné školenie a zamestnanie pre spomínanú populáciu. Dnes tento podnik školí 480 ľudí, ktorí sa zapájajú do rôznych prác pri balení a skladaní spotrebných produktov pre spoločnosti v štyroch zariadeniach. Jay sa zameriava na poskytovanie nástrojov a systémov, ktoré zaisťujú kvalitu a zvyšujú efektívnosť a výstupy. Pomáha tak vytvoriť kultúru úspechu pre spoločnosť a ľudí, ktorým slúžia. Bledingovci sú nadšení a vďační, že našli praktický a udržateľný spôsob, ako naplniť vnútornú potrebu svojich zamestnancov — byť prospešný. „Naši ľudia chcú byť súčasťou pracovného procesu. Chcú mať zo seba dobrý pocit a chcú si na seba zarobiť sami.“ Ich zamestnanci sú konečne schopní plne reagovať na životne dôležitý aspekt zámeru ako pracovníkov a tvorcov.

Práca je základnou súčasťou toho, ako sme stvorení. V skutočnosti je to jedna z mála vecí, ktoré môžeme prijímať vo výrazných dávkach bez toho, aby nám to uškodilo. Biblia nám nehovorí, že máme pracovať jeden deň a zvyšných šesť oddychovať alebo že by práca a odpočinok mali byť rovnomerne vyvážené. Smeruje nás presne k opačnému pomeru. Oddych a pôžitok sú dobré, ale môžeme ich prijímať iba v obmedzenom množstve. Ak sa spýtaš ľudí v domovoch dôchodcov alebo nemocniciach, ako sa majú, často budeš počuť, že najviac ľutujú, že nemôžu robiť niečo, čím by boli nejakým spôsobom užitoční pre iných. Majú pocit, že majú príliš veľa voľna a nedostatok práce. Strata práce je veľmi znepokojivá, pretože sme boli stvorení na to, aby sme pracovali. Táto realizácia dáva omnoho hlbší a pozitívnejší význam bežnému pohľadu, že ľudia pracujú, aby prežili. Podľa Biblie my nielen že potrebujeme peniaze za prácu, aby sme prežili, ale potrebujeme samotnú prácu, aby sme prežili a naplno žili ľudský život.

4,8/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.