Držanie pôstu

Photo by Vural Yavas from Pexels, https://www.pexels.com/photo/sliced-bread-and-stainless-steel-knife-on-top-of-brown-wooden-chopping-board-936190/

  • 4. Dec '19
  • 1 minúta
  • 2975
  • 7

Držanie pôstu by sa nemalo zameriavať na nedostatok jedla

Existujú rôzne dôvody, prečo sa zriekať jedla, či už fyzické, alebo duchovné. Zdržať sa jedla samo osebe teda ešte neznamená, že ide o kresťanský pôst. Naopak, kresťanský pôst sprevádza osobitné zameranie na modlitbu počas pôstu, pri ktorom sa čas, ktorý by ste strávili jedením, nahrádza modlitbou.

Držanie pôstu je názorným príkladom závislosti od skutočného života

Hoci sa človek modernej doby vyžíva v predstave nezávislosti — nebyť nikomu zaviazaný — držanie pôstu vám pomôže dívať sa na fakty tým správnym spôsobom. Je ľahké veriť vo svoju nezávislosť s plným žalúdkom, ale keď vo svojom bruchu začnete pociťovať bolesť od hladu po vynechaní jedného alebo dvoch jedál, uvedomíte si závislosť svojho tela na jedle, ktoré mu umožňuje prežiť. Pôst odhaľuje fyzickú závislosť na jedle, ktorá poukazuje na tú hlavnú závislosť — skutočnosť, že ste závislí na Bohu vo veciach oveľa dôležitejších, ako je jedlo.

Držanie pôstu podporuje sústredenie na Boha a Jeho vôľu

Oswald Chambers raz povedal, že pôst znamená „sústredenie“, lebo keď sa postíte, vaša pozornosť sa zosilní. Jedlo alebo iný fyzický pocit dokáže uspokojiť, naplniť vás, ale otupiť vaše zmysly a duchovné uši. Naproti tomu hladný žalúdok vás prinúti vnímať a uvedomovať si, čo sa vám Boh snaží povedať.

Držanie pôstu ponúka spôsob, ako rozvinúť vo vašom živote sebaovládanie

Uštedrí vám „šplechnutie do tváre“, aby ste si uvedomili potrebu osobnej sily vôle, ktorú potrebujete pre svoj duchovný rast. Keď sa obmedzíte fyzicky, zistíte, že vám to uľahčí aplikovať rovnakú sebadisciplínu vo vašom duchovnom živote.

Ešte jedna vec — každý sa môže zúčastniť. Asi nie každý sa môže zrieknuť jedla (tehotné ženy a diabetici napríklad), ale každý sa môže vzdať niečoho, aby sa sústredil na Boha (napr. odpojiť televízor na 24 hodín by sa tiež mohlo stať efektívnym spôsobom, ako sa zapojiť do pôstu)!

Richard Wagner. PÔVODNÝ ČLÁNOK MÔŽETE NÁJSŤ NA REDEEMER.COM

4,5/5 (24 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.