Fantastické zvery a ich výskyt

  • 19. Nov '16
  • 3 minúty
  • 6150
  • 26

Dobrodružstvá Newta Scamandera v New Yorku 70 rokov predtým, ako Harry Potter číta jeho knihu v škole. Bol dlho-očakávaný návrat do čarodejníckeho sveta kúzelný, alebo nie?

Réžia: David Yates
Scenár: J.K.Rowling
Hrajú: Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Johnny Depp

Lístok na predpremiéru zakúpený niekoľko dní pred projekciou. Napokon to prišlo. Po dlhých piatich rokoch sa na strieborné plátna vrátil svet čarodejníkov.

New York v prvej polovici 20. storočia. Bývalý študent Rokfortu, Brit Newt Scamander(Eddie Redmayne) prichádza len s príručnou batožinou. Napohľad ničím výnimočný kufrík v sebe ukrýva nevídané. Je plný rôznych čarodejných tvorov. Newt sa o nich stará a študuje. To je jeho vášňou. Preto je v Amerike. Chce tu nájsť ďalší vzácny kus. Neváha prejsť polovicu sveta. V tom sa dnes líši od nás. My zvyčajne robíme veci bez vášne, chuti, zapálenia. Bez toho, aby sme do toho vložili naše srdce.

Plány Newta sa rýchlo pokazia. Neočakávane mu cestu skríži nomág(zabudnite na pojem mukel) Jacob Kowalski(Dan Fogler). Nedopatrením sa dostane do kontaktu s kufríkom Scamandera a jeho obsahom. Takmer ihneď mu navyše dýcha na krk Tina Goldstein(Katherine Waterston)— pracovníčka MACUSA(americká odnož Ministerstva mágie). Obvinenie? Porušenie zákona o utajení čarodejníkov.

Ľudí v New Yorku zatiaľ sužuje akýsi prízrak. Nevinný nomág zomiera a MACUSA musí jednať. Domnieva sa, že aj tento prízrak pochádza z kufríka, a preto zvaľuje vinu na Newta Scamandra. Situácia sa čoraz viac vyostruje, a čarodejnícka verejnosť čelí riziku odhalenia a konfliktu s nomágmi tak, ako ešte nikdy.

Film si vzal do rúk David Yates, režisér posledných štyroch filmov o Harrym, čo filmu nastoľuje úplný štandard posledných Potteroviek. A je ťažko povedať, či je to pre diváka pozitívne alebo nie. Veľmi by ma totiž zaujímalo, ako by svet, v ktorom tkvie množstvo potenciálu, vyzeral v očiach iného režiséra. Na druhej strane je však dobré, že udržiava istú kontinuitu s predošlými filmami.

Scenár z pera samotnej J.K.Rowling. Keďže knižná predloha teraz chýba, stáva sa kľúčovým, že sa príbehu ujíma práve žena, ktorá to celé vymyslela. Je hmatateľné, že Rowlingová má potenciál nás vtiahnuť do veľkého dobrodružstva. Zatiaľ sa však ešte nedostavil žiaden „wow“ efekt. Začiatok série nevyhnutne so sebou nesie zoznámenie sa s novým prostredím a aj hrdinami. To asi okresáva možnosti pútavosti príbehu. Nudiť sa ale nebudete.

Eddie Redmayne(Oscar za najlepšieho herca), hlavný protagonista, je najsilnejším prvkom Fantastic Beasts. Jeho charizma, štýl správania a jednoduchosť si vás získa takmer ihneď a začnete mu fandiť veľmi podobne ako to bolo u Harryho Pottera. Kus života vdýchol filmu aj Dan Fogler, ktorý sa postaral o nejednu vtipnú situáciu, ale najmä ňucháč z Newtovho kufríka, ktorý bol highlight večera. Čerešničkou vydareného castingu je Johnny Depp, ktorý sa na plátne ale dlho neohrial.

New York v 20. rokoch 20. storočia vyzerá pôvabne. Do toho nám hrá pekná hudba veľmi známeho komponistu Jamesa Howarda. Slabší záporák sa snaží vyzerať efektne, ale niekedy mi pripadal skôr smiešne.

Fantastické zvery a ich výskyt je solídnym nástupcom(resp. predchodcom— film sa odohráva 70 rokov skôr) Harryho Pottera. Počas filmu vaše vnútro najviac rozochvejú útržky slov ako: „Dumbledore, Rokfort, Lestrange… “. Príbeh je zatiaľ v tieni staršieho brata. Ak ste ale fanúšik sveta Rowlingovej, sklamaný z kina neodídete. Neočakávajte však príliš veľa.

Otázky na zamyslenie:

  • Na Newtovi vidieť, že robí svoju prácu s vášňou. Pozná každé zviera, ktoré má v kufríku, vyzná sa vo svojom odbore. Ako robíš ty svoju prácu? Sú ešte veci v tvojom živote v pri ktorých máš celé srdce, na ktorých ti vášnivo záleží? Alebo robíš veci polovičato, len zo zotrvačnosti?
  • V závere filmu museli Jacobovi Kowalskemu vymazať pamäť. Kvôli čarodejníckemu utajeniu si nemohol pamätať žiadne z dobrodružstiev, ktorých bol súčasťou. Premýšľam, ako sa správame v našich rodinách a vzťahoch s inými. Je to tak zlé, že na konci dňa im musíme skrátka vymazať pamäť a začať odznova? Pristupujeme k ľuďom tak, že to náš vzťah s nimi buduje alebo rúca?
  • Newt neváha prejsť polovicu sveta, aby prišiel do New Yorku, kde chce nájsť ďalšieho vzácneho tvora. Čo poháňa teba? Napreduješ? Ideš za svojim cieľom, alebo len pasívne konštatuješ, že toto je nad tvoje sily?

4,3/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.