Intimita v manželstve

forzadagro @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/forzadagro/1673781699/

  • 16. Sep '10
  • 3 minúty
  • 7787
  • 34

6 spôsobov, ako budovať intímnu dôveru vo vzťahu.

Máme pre vás šesť vonkajších aktivít, ktoré môžu pomôcť budovať pevnú intímnu dôveru v manželstve.

1. Spoločný smiech

Smiech, to sú dvere k dôvere. Humor je predsa len korením života a platí to aj v manželstve. Zároveň je to ten najlepší spôsob ako udržať rodinnú pohodu, keď veci neidú tak, ako by mali. Ak sa spolu smejete, môžete spolu aj plakať, a to spôsobí, že budte schopní dôverovať jeden druhému aj keď sa budete rozprávať o svojich pocitoch. Ak viete nájsť humor vo všetkom, potom všetko prežijete. Neberte veci až tak vážne. Naučte sa zastaviť, keď vidíte, že sa začínate hnevať a radšej použite „jazyk smiechu“. Ak sa takto budete správať doma, potom si môžete zobrať takéto správanie so sebou aj mimo domov, keď nie ste spolu. Skúste to, keď si navzájom telefonujete zo služobnej cesty alebo si pripravte malé humorné prekvapenie pre svojho manžela či manželku, keď sa budete vracať domov.

2. Povzbudzujte jeden druhého

Staňte sa jeden pre druhého „skalným“ fanúšikom.

Učte sa ako povzbudiť a podporiť aktivity vášho manžela či manželky. Počúvajte a naozaj sa zaujímajte o veci, ktoré váš životný partner robí skutočne rád. Vyjadrite rešpekt pre svojho manžela. Oceňujte ho pri každej príležitosti na verejnosti, ale aj v súkromí. Pochváľte svoju manželku pred ostatnými a dajte jej skutočné uznanie za vaše rodinné úspechy. Nechajte vášho manžela, aby vás naozaj ohodnotil. Čím viac chválime (budujeme) našich manželov/manželky, tým viac budú cítiť svoju hodnotu a budú nám tiež preukazovať uznanie.

3. Dotyky

Moc intímneho dotyku by sme nemali podceňovať. Musíme si vyvinúť zdravý zvyk dotýkania sa jeden druhého aj mimo spálne. Intímny dotyk je láskavé spojenie napr. držanie sa za ruky, maznanie sa, hladkanie druhého po vlasoch, rukách, nohách a mnoho iných spôsobov, ktorými preukážeme svojmu manželovi/manželke fyzickú náklonnosť. Až príliš často stretávam páry, ktoré sa navzájom nedotýkajú, zvlášť na verejnosti. Dotyk je základ, na ktorom páry budujú zdravú túžbu po sebe navzájom.

Dotýkanie sa vlastnej manželky je ochranou pred túžbou dotýkať sa iných vo svete, ktorý je plný osamelých ľudí. Dotyk nás chráni pred tým, aby sme hľadali náhradu toho čo Boh naplánoval pre naše manželstvá. Dôverný dotyk nemusí hneď obsahovať sexuálny dotyk. No nesmieme zabúdať na to, že so svojim manželom potrebujeme budovať aj jazyk sexuálneho dotyku. Ak sa naučíte dotýkať svojho manžela/manželky, potom nebudete mať túžbu dotýkať sa iného muža/inej ženy.

4.Rozprávajte sa o svojich pocitoch

Jedna z najväčších prekážok rastu v manželstve je absencia diskusie. Manželia sa musia rozprávať o svojich pocitoch. Život nieje dokonalý a manželstvo tiež nie. Tvoj manžel alebo manželka nieje perfektná a ani ty nie si. Potrebuješ sa rozprávať so svojou manželkou o tom čo cítiš a s čím zápasíš. Ak odcestuješ na služobnú cestu s nevyriešenými záležitosťami môže sa stať, že tvoje srdce bude chladnejšie. Každý týždeň si vyčleň čas len pre vás dvoch, aby ste išli von a aby ste sa porozprávali. Porozprávate svojmu životnému partnerovi čo ste cez deň prežili a aké prekážky ste prekonali. Ak sa naučíte spoločne investovať čas jeden do druhého, keď ste doma, váš čas telefonovania nadobudne na význame a hĺbke aj keď nie ste spolu (služobná cesta atď.).

5. Odpusť a príjmi odpustenie

Nesmieme dovoliť, aby hnev budoval naše manželstvo — musíme sa naučiť odpúšťať našim manželom/manželkám a aj sebe. Konflikty sa stávajú a potrebujeme dať našim životným partnerom povolenie povedať nám s čím skutočne zápasia. Pocity každého človeka sú hodnotné. Potrebujeme vedieť ako sa cíti môj manžel/manželka vo veciach, ktoré spôsobujú medzi nami konflikt. Ak sa neporozprávaš a neodpustíš, neuvidíš seba a ani svojho partnera správne. Ak neodpustíme, nemôžeme vyjadriť, či prijať lásku.

6. Dobre si chráň “obraz” svojej manželky

Keď si na služobnej ceste, toto je miesto, kde si najzraniteľnejší. Nestačí len budovať intímnu dôveru so svojou manželkou, treba ju chrániť. Obrazy v našej mysli musia byť reálne nie len predstierané. To čo vidíme v magazínoch alebo na internete nie sú naozajstné zdroje intimity. Ak sa pozeráme na iné obrazy ako na zdroje našej fyzickej intimity, robíme krok späť a blokujeme náš (nielen vnútorný) zrak, aby videl veci priamo a čisto. Ak premýšľame o týchto obrazoch, tak sami seba okrádame o skutočnú intimitu. Ak začneš hľadať skutočnú intimitu so svojou manželkou, stratíš túžbu po náhradách a namiesto nich sa budeš snažiť chrániť váš vzťah. Cieľom musí byť hľadanie tých vecí v tvojej manželke, ktoré podporujú rast vašej vzájomnej lásky a intimity. Tvoj životný partner musí byť tou najdôležitejšiou osobou v tvojom živote.

Výňatok z knihy Road Warrior. Autori: Stephen Arterburn a Sam Gullucci, Copyright © New Life Ministries. Tento článok bol pôvodne publikovaný na stránke „Growthtrac— Build a Better Marriage"

4,6/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.