Klamstvá, ktoré bránia ženám čítať Božie Slovo

https://unsplash.com/photos/WWD93Icc30Y

  • 2. Mar '20
  • 4 minúty
  • 2701
  • 32

Problém nespočíva v zaneprázdnenosti

Svet je plný dobrých rád. Sprchuj sa. Čisti si zuby. Obleč si bundu, keď je vonku chladno. Jedz pravidelne. Spi.

Všetci súhlasíme s týmito základnými a logickými radami, a taktiež podľa toho radíme aj ostatným, ako napríklad: „Spánok je jednoducho potrebný a aj ti vysvetlím prečo,“ „čistiť si zuby je viac ako len pekný zvyk.“ A tak by sme mohli pokračovať ďalej.

Ak by niekto, koho poznáme, začal ignorovať takéto rady, naliehali by sme, aby si to ešte raz poriadne premyslel. „Žiješ tak hektický život, že si už ani nevieš nájsť čas na to, aby si sa obliekol? Vieš čo, oblečenie nie je jednou z nepovinných aktivít, ktoré môžeš len tak vyradiť zo svojho harmonogramu — budeš musieť zmeniť svoje návyky, aby sa obliekanie stalo súčasťou tvojej dennej rutiny.“ „Si tak nesmierne zaneprázdnený, že si sa rozhodol prestať jesť a živiť svoje deti? Očividne nie si natoľko zaneprázdnený, aby si si nenašiel čas na budúcu hospitalizáciu v nemocnici a na zadržanie políciou!“

„Hodnota Biblie nespočíva v doplnkoch, ktoré si k nej pridávame.“

Keď veríme, že je niečo absolútne nevyhnutné pre zdravý a primeraný život, nevyhovárame sa, že si na to nevieme nájsť čas. Podobne ako sa nepýtame každé ráno samých seba, či máme čas obliecť si spodnú bielizeň alebo si vypiť kávu. Máme čas, vieme si nájsť čas, narábame s naším časom, využívame náš čas. Nech to stojí čokoľvek, vypijeme si svoju kávu a oblečieme si spodnú bielizeň.

Nepríjemný duchovný zápach

Prečo potom u kresťanov tak veľmi upadá základná prax čítania Božieho Slova? Pretože keď už k tomu príde, nemyslíme si, že na tom skutočne záleží. Ak by sme vedeli, že na tom záleží, čítanie Biblie by pre nás nebolo takým obrovským zápasom, akým je pre mnohé ženy — ženy, ktoré pijú kávu, nosia oblečenie, organizujú prácu v kancelárii, živia seba a iných, koordinujú rôzne druhy aktivít, pripravujú narodeninové oslavy a myslia dopredu už na Vianoce. V skratke, ženy majú čas a inteligenciu robiť veci, ktoré majú pre nich prioritu a ktorým veria.

Myslím si, že sme tento spôsob duchovného nasýtenia odsunuli bokom kvôli hlúpym dôvodom, a niet pochýb o tom, že nepriateľovi sa táto naša apatia páči. Sami seba sme presvedčili o tom, že čítanie Biblie nie je nevyhnutné pre zdravý a šťastný život. Nemá to priamy vplyv na naše fyzické telo, preto si nemyslíme, že to má na nás až taký zásadný efekt. Keďže to, ako veľa Písma sme za poslednú dobu čítali, na nás naši kresťanskí priatelia nevidia okamžite, odsúvame to na vedľajšiu koľaj. No nachádzame sa v situácií, kedy sa nepríjemný duchovný zápach, duchovná podvýživa a duchovná nahota stávajú medzi kresťanmi normálnymi.

Čím viac sú svätí nasiaknutí Písmom, tým viac veria tomu, že čítanie Biblie je absolútne nevyhnutné. Prečo? Pretože rozumejú podstate. Uvedomili si, ako veľmi to ovplyvňuje ich životy a formuje ich myšlienky. Vedia, čo to znamená mať obnovenú myseľ (R 12:2), mať oblečeného Krista (Ef 4:21–24) a byť posilnení a očistení slovom (Kol 1:9–11). Myšlienka na to žiť bez Slova sa zdá, ako žiť bez sprchy a čistenia si zubov.

Žiť bez Slova

Predstavte si, že na to, aby vám jedenie zelených fazuliek dodalo potrebnú výživu a energiu, by ste ich museli jesť na pokojnom mieste s pekným osvetlením a bez detí. Čo keby ste boli po sprche čistí, iba ak by ste mali v ruke denník, kam by ste o tom písali? Alebo čo keby zubná pasta fungovala iba počas momentov vhodných pre fotku na Instagram?

Mnohé kresťanské ženy žijú bez Božieho Slova. Svoje požiadavky na to, ako má vyzerať naše čítanie Biblie, sme nastavili tak nebiblicky vysoko, že pre nás samotné Božie Slovo stratilo hodnotu. Hodnota Biblie nespočíva v doplnkoch, ktoré si k nej pridávame. Nie je to o študijných materiáloch alebo dlhých rozhovoroch s priateľmi. Výživa, ktorú nám dodáva Slovo, nevychádza z našej dobrej organizácie, našej skvelej sebadisciplíny a ani z našich úspechov akéhokoľvek druhu. Slovo má nevyčísliteľnú hodnotu aj bez nás. A my sme pozvaní, aby sme to kedykoľvek zakúšali.

„Slovo má nevyčísliteľnú hodnotu aj bez nás. A my sme pozvaní, aby sme to kedykoľvek zakúšali.“

Nevieme presne, čo s nami Božie Slovo robí vždy, keď ho čítame. Presne tak isto ako nevieme presne, čo s nami robia naše raňajky vždy po tom, ako ich zjeme, alebo s ktorých sústom jedla sa nám dostávajú živiny, vďaka ktorým sa nám spevňujú nechty. Zrejme čítame Slovo, ktoré v nás nevzbudí okamžite pocit nasýtenia alebo pocit horúcej, očisťujúcej sprchy. No naše pocity nie sú to, čo dáva hodnotu procesu. Božie Slovo je dar, ktorý sme my nevytvorili a akýmisi ľsťami od nepriateľa sme samým sebe zabránili tento dar prijať. Možno budeme čítať neskôr, keď to budeme menej potrebovať.

Čas urobiť zmenu

Ak si sa našla v čomkoľvek z tohto, rada by som ťa pozvala, aby si urobila zmenu. Nie zmenu vo zvýšení zámernosti a premyslenosti, ale zmenu začať skutočne veriť, že Biblia je naozaj tým, čím hovorí, že je. Nazývame samých seba kresťanmi a Kristus sám povedal: „Nie samým chlebom bude človek žiť, ale každým slovom, ktoré vychádza z úst Božích“ (Mt 4:4).

Čo znamená nasledovať Krista v zmysle čítania Biblie? Znamená to veriť Mu. Znamená to otvoriť svoju Bibliu a čítať ju. Znamená to pustiť si audio Bibliu počas toho, ako sa pripravuješ; prečítať si niečo len tak počas dňa, prirodzene, tak, ako keď si uchmatneš zopár krekrov alebo si dáš jablko. Znamená to kráčať vo viere, aby sme sa začali sýtiť Jeho Slovom, ktoré nám dal a čakať, že uvidíme, čo v nás skrze to Boh koná. Vieme, že On začne niečo konať. A po niekoľkých rokoch, keď sa ťa niekto spýta, čo je pre teba najvzácnejšie, Božie Slovo nebude len dobre nacvičená odpoveď, ale bude to skutočnosť.

Rachel Jankovic  © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (45 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.