Mária Magdaléna

  • 28. Mar '18
  • 2 minúty
  • 14481
  • 19

Recenzia filmu.

Réžia: Garth Davis

Scenár: Helen Edmundson, Philippa Goslett

Hudba: Jóhan Jóhansson

Hrajú: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim

Mária (Rooney Mara) je mladá žena, ktorá žije v dedine Magdala. Má dar pomáhať a cítiť so slabými. Otec a bratia ju chcú vydať, ale ona sa s tým nevie zmieriť. Dostane sa k nej chýr o prorokovi Ježišovi z Nazaretu (Joaquin Phoenix). Ten prichádza do ich dediny a zvestuje Božie kráľovstvo. Mnohí sa Jeho kázaním nechajú strhnúť. Sú však aj takí, ktorí ho nenávidia. Po dramatickom a necitlivom nátlaku rodiny Mária uteká za Ježišom a pripája sa k učeníkom.

Tento film je o Márii z Magdaly, o jej živote a jej pohľade na Ježiša. Film má dobrý scenár, pomalšie tempo, je pekne a citlivo natočený, pomáha rozumieť a nahliadnuť do Ježišovej doby. Viackrát ponúka silný zážitok. Poukazuje na ťažkú úlohu ženy v spoločnosti, v ktorej dominujú muži.

Mária (Rooney Mara) je zobrazená citlivo a presvedčivo. Ježiš (Joaquin Phoenix) pôsobí divne. Je často unavený, trochu preafektovaný, a akoby mu chýbal kontakt s realitou.

Film je však hlavne o Márii, jej vzbure a ceste za vonkajšou a vnútornou slobodou. Producent filmu Iain Canning hovorí: „Ženský pohľad na Ježišov život a smrť je niečím novým a dúfali sme, že vrhne nové svetlo aj na témy dnešnej spoločnosti.“

Na niektorých miestach film vystihuje posolstvo Ježiša z Nazareta celkom trefne. Napríklad Ježiš ľuďom okolo seba hovorí: „Chodíte do chrámu, modlíte sa, prinášate obete, ale svoj život žijete aj tak podľa seba. Tak vám to vyhovuje… Tieto slová sú aktuálne aj dnes.“

Väčšinou sa však film od záznamu v evanjeliách odkláňa. Keďže v Biblii je o Márii Magdaléne len zopár drobných zmienok, je zrejmé, že väčšina dvojhodinového filmu, hlavne dialógy Márie s Ježišom, jej rozhovory s učeníkmi, rozhovory učeníkov navzájom atď. sú len dobre vymysleným scenárom, ale nie sú podložené žiadnym historickým záznamom.

Film nie je mienený tak, že má divákov v pohľade na historické záznamy v evanjeliách zmiasť. Tvorcovia sa pokúsili vytvoriť film, ktorý bude apelovať aj na človeka, ktorý nie je kresťanom a zároveň kresťanov neurazí. Avšak človek, ktorý sa podrobnejšie v evanjeliách nevyzná, nevie, a nemá šancu vedieť, čo sa naozaj stalo a čo nie. V závere sa film od historických záznamov odkláňa stále viac a pohľady na Judáša, učeníkov a odvážnu Máriu sa nezhodujú s historickým podkladmi. Je škoda, že Ježiš je vykreslený ako podivný prorok a nie ako Záchranca, ktorý sa vzdal svojho života, aby zachránil ostatných… tak ako Ho opisuje Biblia.

Film môže slúžiť ako podklad pre diskusiu o tom, kto vlastne Ježiš bol a kto bola Mária Magdaléna. Takáto diskusia je však prakticky nemožná bez toho, aby sa človek podrobne neoboznámil s historickým záznamom v evanjeliách.

Otázky na premýšľanie:

  • Mária sa postavila proti očakávaniam a tlaku okolia a rozhodla sa, že sa bude učiť od Ježiša. Niečo na Ňom bolo. Proti čomu sa vo svojom živote potrebuješ vzbúriť ty? Čo ti bráni v tom, aby si sa stal niekým, kto sa učí od Ježiša?
  • Čo môžeš spraviť pre to, aby si vedel posúdiť, čo je pravda a čo nie?
  • Ježišovi učeníci vo filme majú od Ježiša úplne iné očakávania. Aké očakávania máš ty? Čo robiť, keď je Ježiš iný ako tvoje predstavy o Ňom?

Slavomír Slávik 2018. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

3,8/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.