Muž jednej ženy

https://www.pexels.com/photo/suit-couple-shoes-clothes-8115/

  • 15. Mar '16
  • 5 minút
  • 6685
  • 252

V dnešnej dobe sa môže zdať, že pomaly niet mužov, ktorí majú len jednu ženu.

V dnešnej dobe sa môže zdať, že pomaly niet mužov, ktorí majú len jednu ženu. V našej presexualizovanej a sexuálne zmätenej spoločnosti je čoraz vzácnejšie nájsť ženatých mužov, ktorí sú naozaj verní svojej manželke telom, srdcom aj mysľou. A dokonca môže byť ešte zriedkavejšie nájsť slobodných mužov, ktorí sú pripravení na tento druh vernosti budúcej manželke. Až človeku padne sánka, keď pekný, príťažlivý starý mládenec vyhlási, že je panic a čaká na svadobnú noc.

Medzi pätnástimi základnými podmienkami na úrad biskupa v cirkvi (1. Tim 3:1–7) je jedno ustanovenie, ktorá najviac prekáža našej spoločnosti, a to, že biskup má byť muž jednej ženy. Sme tlačení presne opačným smerom. Televízia, filmy, reklamy, ako aj všetko ostatné podporuje muža dvadsiateho prvého storočia správať sa k ženám ako užívateľ mnohých, namiesto toho, aby bol ochrancom a pomocníkom jednej ženy. Vzory učia našich mužov, aby sa správali sebecky a radšej na tom trvali, než aby sa zušľachťovali a zachovali si vernosť k jednej žene.

No čo je zriedkavé v spoločnosti, sa často, vďaka Bohu, ľahšie nájde v cirkvách verných Biblii. Pravé evanjelium je nesmierne mocné, a to aj pod takým silným tlakom sveta, ako je ten náš. Môžeš byť čistý. Môžeš byť očistený. Môžeš chodiť inou cestou z moci Božieho Ducha, a to aj v prípade, že si kedysi chodil to zlou. V spoločnosti iných, ktorí prežívajú hlbšie potešenie, než striedanie žien, sa môžeš stať tým, čo náš svet potrebuje — mužom jednej ženy.

Pre všetkých kresťanov

Požiadavka byť mužom jednej ženy nie je bezvýznamná pre ostatných kresťanov len preto, že sa vyžaduje od vedúcich pracovníkov cirkvi. D. A. Carson hovorí, že tieto ustanovenia sú podstatné preto, aby vedúci boli nenápadní. Od cirkevných hodnostárov sa nevyžadujú akademické tituly, intelekt na svetovej úrovni alebo nadpriemerné nadanie v porovnaní s bežnými ľuďmi. Skôr majú byť príkladom normálneho, zdravého a zrelého kresťanstva (1. Pt 5:3). Ustanovenia pre vedúcich v cirkvi sú poznávacím znakom zrelosti kresťana, o ktorý by sa mal snažiť každý veriaci a ktorý s Božou pomocou môže dosiahnuť každý kresťan.

Boh nikdy nezamýšľal vymedziť spolužitie s jednou ženou len pre mužov vo vedení cirkvi. Je to nádherné, vážne a radosťou naplnené povolanie pre každého nasledovníka Pána Ježiša. Je to nariadenie pre každého kresťana (a každú kresťanku, aby bola ženou jedného muža, 1. Tim 5:9). To platí pre ženatých, ako aj slobodných mužov.

Pre manželov a slobodných

Je zrejmé, že spojenie muž jednej ženy platí pre ženatých mužov. Manželskou zmluvou sa ženatý muž zaväzuje byť úplne oddaný svojej manželke mysľou, srdcom aj telom. Byť mužom jednej ženy má potom vplyv na všetko, čo robíme, kam ideme, ako komunikujeme s ostatnými ženami, čo robíme s očami, kde sa túlajú naše myšlienky, na čo sa pozeráme v našich počítačoch a smartfónoch, aké filmy a televízne programy sledujeme.

Pre ženatého muža sú dôležité záležitosti nielen v negatívnom, ale aj v pozitívnom zmysle. Ženatý kresťan nesmie byť akoby bez ženy, žiť, akoby nebol ženatý, a zanedbávať riadnu starostlivosť o manželku a rodinu. Ak si ženatý, plnenie zmluvy vyžaduje deliť sa o svoje záujmy (1. K 7:35), ale len s jednou ženou.

Máš sa oženiť a byť mužom jednej ženy? Výzva byť mužom jednej ženy platí nielen pre ženatých, ale aj pre slobodných. Zvykneš koketovať? Ideš ľahkovážne z jedného vzťahu do druhého? Vychutnávaš si vzrušenie z citového spojenia s novou ženou bez úmyslu hovoriť o manželstve? Dávno pred manželstvom si slobodní mládenci vytvárajú (a stavajú na obdiv) svoju dráhu vernosti. V každom období svojho života a v každom vzťahu sa vážne pripravujú na to, či budú mužom jednej ženy, alebo nie — podľa toho, ako sa k ženám správajú a ako s nimi zaobchádzajú.

Nie je to „manžel jednej ženy“?

Možno teraz cítite závažnosť spojenia „muž jednej ženy“ platného pre vedúcich v cirkvi aj všeobecne pre kresťanských mužov. Či vo väčšine našich prekladov nie je „muž jednej ženy“? (1. Tim 3:2, Tit 1:6). Je ľahké overiť si to. Buď je to pravda, alebo to nie je pravda — neexistuje otázka, či si vaše oči, alebo myseľ mohli počínať neverne.

Pravdepodobne toto sa najviac preberá z ustanovení pre vedúcich v cirkvi uvedených veršami 1–7 tretej kapitoly Prvého listu Timotejovi a veršami 5–9 Listu Títovi. Niektorí hovoria, že vedúci v cirkvi musí byť ženatý, iní tvrdia, že ide o zákaz rozvodu, ďalší vyhlasujú, že je to navrhnuté na odstránenie polygamie. No spoločným menovateľom týchto výkladov je, že ponímajú dané ustanovenie univerzálne platne — či už správne, alebo nie — a nie s výnimkami ako zvyšných 14 ustanovení.

Kritériá na vodcovstvo v miestnej cirkvi sú stanovené tak, aby sa vedúci vedeli zhromaždiť a rozhodnúť o pripravenosti kandidáta na úrad. Neuponáhľaný, rozvážny, slušný, pohostinný — to sú kategórie, ktoré vyžadujú hlboké premýšľanie a hodnotenie.

Verím, že Pavol chcel, aby sme rovnako pochopili spojenie „muž jednej ženy“, a nie čierno-bielo a bez výnimiek. Je to dnešný človek s rokmi overenou vernosťou, verný svojej žene mysľou, srdcom aj telom? Niet mu čo vytknúť na jeho vzťahu k ženám? Je to evidentne muž jednej ženy?

Pýtajte sa sami seba

Muži, položte si túto otázku a buďte nemilosrdne úprimní: „Som muž jednej ženy?“ Čo keby niečo v mojom živote vyvolalo túto otázku? S akými zvykmi, vzťahmi, vzormi správania sa potrebujem úprimne postaviť pred svojich bratov a požiadať tak Boha, aby ma nanovo urobil skutočným, uvedomelým, príkladným a vždy oddanejším „mužom jednej ženy“?

Ak si ženatý, aká je tvoja reputácia? Myslia si ľudia o tebe — na základe tvojich názorov, rečí a činov –, že sa raduješ zo svojej ženy a si jej absolútne verný? Alebo je tu nejaká pochybnosť? Si známy tým, že dokazuješ verejne aj súkromne čistotu a vernosť svojho manželstva?

Ak si slobodný, ako vyzerá tvoje priateľstvo a vzťahy s opačným pohlavím? Naozaj so ženami zaobchádzaš ako so „sestrami v úplnej čistote“ (1. Tim 5:2)? Pošpinil si sa pornografiou a snažíš sa s tým skončiť, no stále jej dávaš priestor? Alebo si jednoducho prestal byť na to citlivý vinou toho, čo ponúka televízia a filmy? Vo svojich myšlienkach, na internete, vo vzťahoch si mužom jednej ženy, ktorý čaká na svoju jednu ženu?

V Kristovi sa nemusíme uspokojiť s ničím menším. Inak sa môžete usilovať, koľko chcete, nebudete spokojní. Ale v Kristovi sme povolaní byť mužom jednej ženy vo svete, ktorý nabáda na niečo iné a očakáva oveľa menej. V Kristovi však máte potrebné zadosťučinenie, a to vedomie, že vernosť sa stala skutočnosťou.

David Mathis © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,4/5 (18 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.