Na vlásku

  • 18. Jan '11
  • 4 minúty
  • 9766

Recenzia animovaného filmu Na vlásku (Tangled) z iného uhla pohľadu. Víťazným filmom, ktorý musíte vidieť, ak idete do kina, je s náskokom pred Narniou a Harry Potterom — film Na vlásku.

Toto je príbeh o tom, ako som zomrel. Na zem raz spadla kvapka čistého slnečného svetla. Z nej vyrástol kúzelný kvet. Tomu stačilo zaspievať pieseň a dokázal uzdraviť a vrátiť mladosť.

Zaligoc sa a zažiar kvet, nech sa tvoja sila zaskvie.
Otoč plynutie hodín, vráť čo raz bolo moje.
Uzdrav čo bolo zranené, zmeň čo osud predurčil.
Zachráň čo sa stratilo, vráť čo raz bolo moje.

Našla ho ale sebecká starena Gothel, ktorá sa s jeho pomocou udržiavala mladá po celé stáročia. Za ten čas vyrástlo neďaleko kráľovstvo. V ňom vládli milovaní kráľ a kráľovná. Kráľovná ale veľmi ochorela. A v čase zúfalstva každý začne hľadať zázrak. A tak sa celé kráľovstvo vybralo hľadať slnečný kvet. Podarilo sa im to. Kráľovná sa uzdravila a narodila sa jej dcérka. A všetci žili šťastne, až kým nepomreli. Ale nie, ja si z vás len uťahujem. Život ani rozprávky nie sú nikdy také jednoduché. Skoro by som zabudol. Na počesť narodenia princeznej, vypustia kráľovskí rodičia lampión. Pamätajte si to, bude to dôležité. Gothel zistí, že kúzelná moc kvetu sa preniesla do princezniných vlasov. Unesie ju a zavrie do veže ďaleko v lese. Celé kráľovstvo hľadá princeznú, ale nepodarí sa im ju nájsť. A tak Rapunzel, takto sa totiž volá princezná, vyrastá zavretá vo veži. Myslí si, že Gothel je jej matka. Zúfalí rodičia a tisíce ich poddaných vypúšťajú na princeznine narodeniny stovky lampiónov v nádeji, že raz sa princezná vráti.

Teraz ma napadá, ja som sa ani nepredstavil. Volám sa Flynn Rider. Nadľudsky dobre vyzerajúci, šarmantný zlodej. Jedného dňa si len tak pokojne leziem po strechách s mojimi obchodnými spoločníkmi, bratmi Stabbingtonovcami. Platia nás ešte stále v korunách. Trochu to skrátim, proste stráže nemajú zmysel pre humor a pochopenie pre sny mladého muža. Moji spoločníci sú zase sebci, ktorí sa nevedia deliť. A tak som na úteku pred zákonom, Stabbingtonovcami a jedným hrozne otravným koňom… au… ehm, pred vznešeným a bystrým Maximom. Rozhodol som sa teda skryť pred nimi v opustenej veži uprostred lesa. Teda aspoň vyzerala opustená. Po menšej medzihre medzi Rapunzel, panvicou, Pascalom a mnou som sa ocitol zviazaný na stoličke. Čo bolo horšie, zobrali mi moju ukradnutú korunu. Nič tak nenahnevá, ako keď vám ukradnú ukradnuté. Na to aby som ju získal, som musel pristúpiť na dohodu. Mal som odviesť Rapunzel do kráľovstva, aby mohla naživo vidieť vypúšťanie lampiónov a bezpečne ju vrátiť späť do veže. A čo dobrák od kosti ako ja neurobí pre dievča, ktoré potrebuje pomoc. Najmä, ak to je jediná cesta ako získať späť korunu. A tak sa dobrodružstvo plné desivých zajacov, banditov, lotrov, šermu, panvíc a hľadania snov môže začať. Keďže som ale hľadaný zločinec, tak to nebude také jednoduché.

(Z jaskyne vyjdú stráže)
Rapunzel: Kto sú oni?
Flynn Rider: Nemajú ma radi.
(Z inej jaskyne vylezú bratia Stabbingtonovci)
Rapunzel: Kto sú oni?
Flynn Rider: Ani oni ma nemajú radi.
(Spoza stráži vybehne Maximus — hrdinský kôň)
Rapunzel: A kto je toto?
Flynn Rider: Pripusťme na moment, že všetci tu ma nemajú radi.

Na vlásku — rozpráva Disney verziu príbehu o Rapunzel (Zlatovláska) od bratov Grimovcov. Príbeh o snoch, láske, sebaobetovaní, svetle a chameleónovi Pascalovi.

Na vlásku — ponúka pre každého niečo. Dievčatá tu nájdu princeznú, chlapci odvážneho zlodeja. Postavy koňa Maxima a chameleóna Pascala zase zaručene pobavia dospelých. Všetci sa zasmejú a možno vypadne aj pár sĺz. Záber na kráľa a kráľovnú chystajúcich sa vypustiť lampión na osemnáste narodeniny ich dcéry je smutno nádherný.

Dej je striedaný piesňami, ktoré síce hitom nebudú, ale podfarbujú príbeh. Nevadia dokonca ani v slovenskej verzii, i keď si neužijete Mandy Moore ako Rapunzel a ich text je tiež ochudobnený. Ale piesne sa prekladajú tak ťažko. Dabing prekvapivo obstojí celkom dobre. Snáď jedine Flynn ťahá trochu za kratší koniec. Neviem, čo majú všetci s tým 3D, keďže tých skutočne 3D efektov je len pár, ale ani to neruší.

Gothel drží Rapunzel vo veži pomocou strachu pred svetom a manipulovania.

Svet je temný a krutý. Ak nájde čo len najmenší lúč svetla, zničí ho.

Gothel

Dobro treba chrániť a skrývať, chrámy zamykať, nejsť do rizika pri nakladaní s naším časom, talentami a peniazmi. Svet sa niekedy skutočne zdá temný a krutý, ale to svetlo svieti v tme, ale tma Ho nepohltila. (Ján 1:5) Príbeh Rapunzel je o nádhernom dare, ktorý dokáže uzdraviť a dať večný život. Je ale sebecky zavretý do veže. Nepripomína vám to niečo? Nie je príbeh Gothel niekedy aj naším príbehom? Ježiš je náš dar. Dokáže uzdraviť a dať večný život. Ako často ho skrývame zo strachu pred posmechom. Čo si o mne ľudia pomyslia? Nechcem predsa vyzerať ako fanatik. Nezatvárame aj my samých seba aj nášho Boha do veží v lese? Do našich chrámov našich sŕdc? Vy ste svetlo sveta. Mesto, ktoré leží na vrchu, nemôže byť skryté. Ani sviecu nezažíhajú a nestavajú pod nádobu, ale na svietnik a svieti všetkým v dome. Tak svieť vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a velebili vášho Otca, ktorý je v nebesiach. Matúš 5:14–16

Víťazným filmom, ktorý musíte vidieť, ak idete do kina, je s náskokom pred Narniou a Harry Potterom — film Na vlásku.

Otázky do diskusie:

1. Tiež až v čase zúfalstva hľadáš zázrak?
2. O čom snívaš ty? O čom tvoja skupinka, tvoj zbor?
3. Vidno teba v tvojom okolí? Vidno tvoj zbor v tvojom meste?

Dodo Višňovský © 2010. Slovenské evanjelizačné stredisko.
Všetky práva vyhradené.

4,6/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.