Nájdenie útechy uprostred žiaľu

Jenna Carver @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/babyowls/2509618091/

  • 13. Jún '12
  • 5 minút
  • 5307
  • 1

Vždy keď som mala problémy, šla som k Biblii, avšak po tom, čo som stratila môjho manžela, som váhala.

Môj manžel bol okamžite mŕtvy pri čelnej kolízii. Ostala som sama s 2-ročným synom a 3-mesačným pestúnskym dievčatkom. Bola som zničená. Môj manžel a ja sme sa v tej dobe veľmi ľúbili a lietali v oblakoch. On práve získal svoju vysnívanú prácu, veril si a bol vzrušený. Naša rodina bola zdravá, šťastná, dychtivo očakávajúca blížiacu sa prosperitu.

Po jeho smrti moja duša krvácala, ako keď useknú končatinu. Potrebovala som nejako zastaviť krvácanie. Chytala som sa každej možnosti, ako nájsť útechu. Čítala som množstvo nádherných kníh o žiali, nebi a pokoji, všetko to bol úžasný materiál, ale zdalo sa, že nič z toho nelieči moju ranu.

Napadlo mi, že Biblia, rýdze Božie Slovo, bola vždy knihou, ku ktorej som sa obracala, keď som v mojom živote mala problémy. Ale v srdci som zaváhala. Cítila som sa ako zranená ovečka, bezmocná, prežívajúca bolesť, bez nádeje, dokonca bez Pastiera.

Časť zo mňa sa Boha bála. Vedela som, že táto tragédia sa stala podľa Jeho zvrchovanej vôle. Ako mu môžem veriť, keď dopustil takúto vec? Keď mu zverím svoj život, bude opäť chcieť, aby sa niečo podobné stalo? Skutočne sa o mňa stará? Takéto temné obavy vo mne bojovali niekoľko extrémne ťažkých týždňov.

Ale povedomie o mojej hriešnej prirodzenosti ma však robilo opatrnou voči samej sebe. Boh mi bol verný počas celého môjho života. Dokázal sa mi mnohokrát a rôznym spôsobom. Budem ako deti Izraela, ktorí Ho chválili po zázrakoch, ale len čo prišli skúšky, stavali modly? Modlila som sa, aby posilnil moju vieru a vrátil mi nádej, po ktorej som túžila. Bola som ako muž, ktorý povedal Ježišovi: „Verím, pomôž mojej nevere!" (Marek 9:24)

Obnovenie mojej mysle

Duch Svätý odpovedal pripomenutím dvoch zasľúbení: „Slovo bolo Bohom" (Ján 1:1) a „Viera prichádza z počutia a počutie skrze Božie Slovo" (Rimanom 10:17).

Keď som chcela poznať Boha novým spôsobom, poznať jeho úmysly, keď som chcela vieru, aby som verila, vedela som, že jediná cesta, ako môžem byť zmenená, bola obnoviť moju myseľ cez Božie Slovo (Rimanom 12:2).

Začala som opäť čítať knihu Ján — knihu, ktorá zdôrazňuje život. Príliš dlhý čas bolo moje srdce a moja myseľ naplnené príbehmi smrti a potrebovala som si pripomenúť, že existuje niečo silnejšie ako smrť. Je to večný život.

Prvú noc som otvorila Bibliu a začala čítať, nemohla som sa nabažiť. Bolo to ako jemný balzam uzdravenia a milosť prúdiaca skrz moju dušu. Slová siahali až k môjmu žiaľu, aj k tým najslabším stopám horkosti a bolesti. Božia láska objala moje srdce, a nemohla som prestať plakať, premohol ma Jeho milosťou, silou a vôľou. Všetko — skaza, utrpenie a dokonca život ako celok — mali zrazu svoj význam. Kristove slová ma zachránili od utopenia sa v sebaľútosti, zdvihli ma z jamy, v ktorej som tápala. Spomenula som si, o čom je život (a smrť) — evanjelium.

Faktom je, že všetci zomrieme — nikto tomu neunikne. Ale dobrou správou je, že Kristus porazil smrť a keď vložíme svoju nádej do Neho, budeme sa podieľať na Jeho živote. Zmyslom života je teda šírenie tejto správy každej žijúcej bytosti!

Príprava na boj

Smútok je bojové pole a Božie Slovo je zbraňou. Je to meč (Efezským 6:17) — znamená to, že nám pomáha bojovať duchovné boje, počas ktorých, podľa môjho názoru, je zármutok najväčší.

Hľadiac spätne na niektoré z mojich pochybností a obáv, vidím veľmi reálny boj s kniežatstvami temnôt. Biblia nám hovorí o tom, že budeme prechádzať rôznymi skúškami viery, je to niečo, s čím sa stretne každý veriaci. Existujú rôzne druhy bojov u rôznych ľudí. Môže to byť neúspech alebo rozvod alebo kríza stredného veku. Akokoľvek je to dokonalé, určite budeme čeliť bojom. A nemôžeme bojovať bez vhodnej výzbroje.

Keď bol Ježiš v púšti pokúšaný Satanom, všimnime si, akú zbraň si zvolil (viď Matúš 4:1–11). Satan použil Písmo, aby pokúšal Krista! Musíme bojovať ohňom proti ohňu. V duchovnej oblasti, Písmo je tvojou výzbrojou. Židom 4:12 hovorí, „Lebo slovo Božie je živé a mocné, a je ostrejšie než ktorýkoľvek dvojsečný meč a preniká až do rozdelenia duše a ducha, kĺbov a špikov a je schopné posudzovať hnutia a zmýšľanie srdca."

Keď som čítala Bibliu, každá otázka, ktorú som mala, každý strach, každá túžba po význame bola zodpovedaná. Dalo mi to pokoj a porozumenie. Mala som novú nádej a pokoj, ktoré nemohli prísť z iného zdroja.

Očividne nie som jediná, ktorá to takto cíti. Podľa GriefShare.org služby, ktorá pomáha ľuďom, ktorí stratili niekoho milovaného, sú ďalší: „Viem, že existuje veľa kníh, a ľudia mi ich dávali kopy, ale myslím si, že najlepšou knihou je Božie Slovo," povedal Bruce, vdovec.

A Dr. Norman Peart píše, „Počas obdobia žiaľu a ťažoby, čas strávený pri Božom Slove je skutočne dôležitý, je to vyšší level, pretože ste vtedy viac otvorení tomu, čo On hovorí a čo ste si nikdy predtým nevšimli. Ste v situácii, keď každé slovo niečo znamená, každé slovo môže byť životom alebo smrťou."

Špeciálne v čase, keď smrť prevláda v mysli, je dôležité plniť ju slovami života a svetla. Biblia je knihou života a Ježiš je svetlom pre ľudí. Ježiš povedal: „Zlodej prichádza len, aby kradol, zabíjal a ničil, ja som prišiel, aby život mali a hojne mali." (Ján 10:10)

Plán akcie

Keď nevieš, ako máš ovládať meč Ducha, je čas naučiť sa to. Samozrejme, keď si nikdy nečítal Bibliu, nevieš ako začať. Keď si ju prestal čítať kvôli zármutku, začni s knihou Ján a pokračuj čítaním Nového zákona až po 3 listy Jánove. Potom čítaj Žalmy a Príslovia. A potom začni s 1. Knihou Mojžišovou. Keď nájdeš pasáž, ktorá ti pomáha, čítaj ju niekoľko krát viacero večerov za sebou. Toto je spôsob ako meditovať nad Písmom.

Alebo ste možno takí ako ja. Čítate Bibliu a poznáte ju. Aj tak, čítajte to opäť. Božie Slovo je živé (Židom 4:12) a vaše oči uvidia nové pravdy v každom čase pri čítaní. Nezabudnite nájsť pasáže, ktoré vás zvlášť oslovujú a meditujte nad nimi. Dokonca sa môžete niektoré z nich naučiť naspamäť.

Keď ste zahorknutý alebo nahnevaný na Boha, je to v poriadku. Čítajte Bibliu a nájdete odpovede, ktoré hľadáte. Boh rád počúva naše otázky. Pouvažujte nad slovami Jeho vlastného Syna, keď zomieral mučivou smrťou. „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?" (Matúš 27:46) Ježiš kričal v úzkosti tak, ako tí, ktorí zažili smútok a bolesť smrti.

Biblia hovorí: „Pros, a bude ti dané, hľadaj a nájdeš, klop a bude ti otvorené." (Matúš 7:7)

Copyright 2012 od Sabriny Beasley. Zverejnené so súhlasom. Všetky práva vyhradené.

Pôvodný článok nájdete na: http://www.familylife.com/

4,5/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.