Nalomenú trstinu nedolomí

https://www.pexels.com/photo/sunset-palm-tree-cape-verde-53572/

  • 14. Jún '18
  • 3 minúty
  • 3753
  • 5

Bola to jedna z najbrutálnejších vecí, ktoré som videl v televízii. Všade bola krv a viditeľná agónia. Nebola to Hra o tróny, ale prírodovedný program stanice BBC, v ktorom bol protagonistom krokodíl. Jeho obeťou bol pakôň.

Počas ich každoročnej migrácie — presunu ohromujúceho množstva zvierat — prechádzajú pakone cez rieku, v ktorej čakajú krokodíly. Je to pre ne najväčšia hostina roka. Zložiť pakoňa však nie je ľahké. Vážia až do 270 kg a majú značnú silu. No tu vstupujú do hry čeľuste krokodíla. Je desivé a úžasné pozerať, ako krokodíl zvalí, potopí a roztrhá také obrovské zviera svojou papuľou.

„Ak pomyslíš na všetky veci, ktoré by mohol zlomiť, začneš vidieť zázrak toho, čo nezlomí.“

V inej časti sme videli tie isté čeľuste starať sa o vajíčka. Čeľuste, ktoré boli dosť silné na to, aby zvalili a rozdrvili ohromného pakoňa, boli zároveň dosť nežné, aby mohli držať krehké vajce medzi zubami bez toho, aby ho rozbili. To nás privádza bližšie k tomu, čo Biblia myslí pod pojmom nežnosť. Nie je to absencia sily, ale jej použitie v nežnej situácii.

Miernosť nie je slabosť

Iba Ježiš dokáže ukázať najväčšiu silu a potom ju použiť najnežnejšími spôsobmi. Ten istý Ježiš, ktorý má moc nielen prevracať stoly v chráme, vyháňať diablov z posadnutých alebo povolať mŕtveho z hrobu, má tiež schopnosť ukázať nežnosť tým, ktorí sú najjemnejší a najkrehkejší. Evanjelium podľa Matúša nám vraví:

„Nebude sa hádať, nebude kričať, ani nikto na uliciach nepočuje Jeho hlas. Nalomenú trstinu nedolomí a tlejúci knôt neuhasí, kým spravodlivosti nedopomôže k víťazstvu. V Jeho meno budú dúfať národy“ (Mt 12:19–21).

Nikto nebol silnejší ako Ježiš. Nebál sa tých, ktorí sa proti nemu postavili. Nikdy neváhal povedať to, čo malo byť povedané, hoci vedel, že to vyprovokuje násilný odpor. Konfrontoval tých, ktorí mali byť povolaní. Vyhlásil víťazstvo nad hriechom a smrťou. Nebol to žiaden slabý muž.

Všemohúce rameno nesie

„Nežnosť nie je absencia sily, ale jej použitie v nežnej situácii.“

V Ježišovi však enormná sila nevedie k necitlivosti. Schopnosť vyzývať a konfrontovať nevedie k zbytočným konfliktom. On sa nenaváža do ľudí. Dokáže udupať hada, no zároveň sa starať o to najjemnejšie. Pripomeňme si, čo povedal Izaiáš o Bohu, ktorý mal prísť po svojich ľudí:

„Ajhľa, Hospodin, Pán prichádza s mocou, Jeho rameno zasahuje. Hľa, Jeho mzda je pri Ňom a Jeho odmena je pred Ním. Pásť bude svoje stádo ako pastier, zhromaždí ho svojím ramenom, jahniatka ponesie v náručí, pridájajúce ovce povedie“ (Iz 40:10–11).

Rameno, ktorým vládne, je to isté, pod ktorým zhromažďuje svoje jahniatka. Boh, ktorý zrovná pohoria a povalí mocnosti, je tým istým Bohom, ktorý nosí najslabších a najkrehkejších blízko pri svojom srdci.

Pre nalomené trstiny

Izaiášovo proroctvo sa teší na toho, kto nedolomí nalomenú trstinu (Iz 42:3). Nie pretože by bol Ježiš slaboch. Nie je mäkký. Vie, ako použiť silu. Pomysli na všetky veci, ktoré by mohol zlomiť a začneš vidieť zázrak toho, čo nezlomí.

Alebo pomysli na tlejúci knôt. Ostala v ňom ledva iskrička, malé oranžové svetielko, aj najmenšie narušenie by ho určite uhasilo. Ježiš je však schopný nasadiť svoju starostlivosť s takou chirurgickou a forenznou precíznosťou, že aj tie najjemnejšie a najkrehkejšie veci dokáže vyživiť svojou absolútnou starostlivosťou a ochranou.

Časť tohto zázraku spočíta v tom, že Ježiš je schopný spojiť to, čo my tak ľahko rozdeľujeme. Podľa našich skúseností zvykne tým najnežnejším chýbať pevnosť a sila, keď je potrebná, zatiaľ čo tým najsilnejším zvykne chýbať nežnosť a umiernenosť. Ježiš je príkladom dokonalej nežnosti a úžasnej sily. Nikoho nerozdrví chyba. Neexistuje streľba do vlastných alebo vedľajšie škody.

Miluje ťa viac

Táto kombinácia je dôvodom, prečo je Záchrancom, na ktorého je dobré sa obrátiť. Je silný a má moc zachraňovať: dokáže vziať to najsilnejšie z našich nepriateľov a byť si stále istý, že získa prevahu. Žiadna duchovná sila pripravená proti nám nemá šancu sa zachrániť. K nám je ale jemný a opatrný. Neexistuje žiadna rana alebo zraniteľnosť, ktorej by nerozumel, alebo s ktorou by nezaobchádzal s maximálnou starostlivosťou. Aj s našimi najcitlivejšími ranami a zraniteľnosťou Mu môžeme dôverovať. Nebude nemotorný. Neprevalcuje nás. On dokáže použiť svoju nepredstaviteľnú silu s náklonnosťou a citlivosťou.

„Ježiš je viac oddaný našej dokonalej radosti, než sme my sami.“

V padnutom svete, akým je tento, sme všetci ľuďmi, ktorí zhrešili a voči ktorým zhrešili. Niečo z toho v nás zanechá hlboké rany, ktoré sa zdajú nepochopiteľné aj nám, nehovoriac o iných. Ježiš nás však úplne pozná a rozumie nám. Miluje nás viac, než my milujeme seba. Dokonca je viac oddaný našej dokonalej radosti, než sme my sami.

V našej bolesti a zmätenosti, v našej slabosti a neporiadku prichádzame k Nemu istí, že On je dôveryhodný. On má moc a schopnosť nám pomôcť, a nežnosť a starostlivosť, aby to aj chcel spraviť. Môžeme Mu veriť aj s našimi najhlbšími ranami a bolesťou. Neexistuje nik desivejší, no tiež nik, kto by bol nežnejší.

Sam Allberry © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,4/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.