Nie je to jadrová fyzika

Stephen Poff @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/stephenpoff/2317139954/

  • 10. Nov '11
  • 2 minúty
  • 4980
  • 9

Duchovný rast nie je komplikovaný. Je meraný láskou. Ak sa ťa niekto spýta na tvoj duchovný život, polož si otázku: „Milujem v súčasnosti viac alebo menej?“

Duchovný rast nie je komplikovaný.

Je meraný láskou. Ak sa ťa niekto spýta na tvoj duchovný život, polož si otázku: „Milujem v súčasnosti viac alebo menej?“

Láska k Bohu je vnútorne spojená s láskou k ľuďom. Nie je to len o tom, že máme milovať ľudí, ak milujeme Boha. Sme celistvé bytosti a ak skutočne nemilujme ľudí, v skutočnosti nie sme schopní milovať Boha — pretože On miluje ľudí a ak Ho milujeme, budeme milovať, čo miluje On.

Existuje známa historka (možno vymyslená) o pastorovi, ktorý si zabudol vypnúť mikrofón. Celý zbor tak počuje, ako sa vykričí na svojho spolupracovníka. Nie som si istý, že sa to naozaj stalo. Na druhej strane, častokrát som vďačný za to, že ma nepočuje celý zbor.

Je nebezpečné rozprávať o láske k Bohu, pretože si častokrát môžem potľapkať po pleci za to, že som za lásku iba preto, že o nej hovorím, aj keď jej veľa nedávam.

Ako teda milovať? Tu je pár malých krokov:

— keď zazvoní telefón. Benediktínsky mních, ktorého knihu som nedávno čítal, podotkol, že láska sa prejavuje v pohostinnosti. Neotvárame naše domy pre pútnikov, ako to robili ľudia v minulých storočiach. Keď ale zazvoní telefón, môžem poprosiť Boha o pomoc s mojím uponáhľaným postojom.

On v skutočnosti hovorí túto modlitbu vždy, keď zazvoní telefón: Benedicamus Domino — čo je po latinsky „Bože pošli mi pizzu“.

V skutočnosti to znamená: „Mohol by to byť Pán!“ Ježiš hovorí, že malé láskavosti, ktoré robíme "pre jedného z týchto najmenších" môžu byť v skutočnosti robené Jemu.

Ja používam túto modlitbu.

— odložil som svoje posudzovanie. Bol som súčasťou modlitebnej skupinky, na ktorej nám jej vedúca dala vynikajúcu radu. Povedala, že budeme v pokušení radiť ľudí do kategórií — tento je múdry, táto osoba je obyčajná, tento vždy niečo chce, on je dôležitý… , a potom k nim pristupovať podľa tohto zaradenia.

Namiesto toho by sme mali prestať posudzovať. Predpokladajme, že ten človek je na ceste k Bohu, rovnako ako ja. A dôveruj Bohu, že ti chce niečo povedať cez túto komunikáciu.

Duchovný rast nie je zložitý. Je o ľuďoch.

Benedicamus Domino.

John Ortberg © 2011 Pôvodný článok nájdete na: johnortberg.com

4,8/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.