Si ochotný/á (vy)rásť?

erwan bazin @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/23431635@N06/3749110040/

  • 17. Nov '11
  • 6 minút
  • 5612

Toto je základný zoznam slov, postojov, správania, skutkov a reakcií, ktorý poslúži ako taká predloha, podľa ktorej môžeš posúdiť tvoj vlastný stupeň emocionálnej, duchovnej, sociálnej a finančnej zrelosti.

Čítaj znamenia

Toto je základný zoznam slov, postojov, správania, skutkov a reakcií, ktorý poslúži ako predloha, podľa ktorej môžeš posúdiť tvoj vlastný stupeň emocionálnej, duchovnej, sociálnej a finančnej zrelosti. Pozri sa na ne tak, ako sa musíš pozerať na dopravné značky.

Dopravné oddelenie v tvojom štáte nevydá vodičský preukaz, dokiaľ nepreukážeš (na teste, ktorý sa ti predloží zvyčajne v budove preplnenej nie veľmi šťastnými zamestnancami), že vieš nielen pomenovať všetky dopravné značky, ale že vieš tiež vysvetliť, čo znamenajú. Dopravné oddelenie chce vedieť, či si dostatočne kompetentný/á poslúchnuť predložené značky — značky, ktoré predstavujú zákony, ktoré boli prijaté pre našu ochranu.

Boh vytvoril zákony vo vesmíre, ktorý stvoril. Jeho zákony sú pre náš prospech a požehnanie, chránia nás a zachovávajú od toho, aby sme ublížili iným alebo sebe. Dal nám znamenia, ktorými sa o nás stará a to určením zákonov, ktoré riadia naše správanie. Dal nám Bibliu, cirkev, kazateľov, učiteľov a vodcov, našich rodičov, trénerov a skúsenosti starších ľudí, ktorí nás upozorňujú. Keď ignorujeme znamenia, platíme za to cenu, veď aj ignorovanie dopravných značiek nás môže stáť pokutu alebo dokonca spôsobiť nehodu. Môžeme prísť o peniaze, o možnosť šoférovať alebo dokonca o život. Je lepšie čítať znamenia a poslúchať ich. Alebo ako nám jeden pozorovateľ života trefne pripomenul: „Radšej sa uisti, že je všetko v poriadku, ako by si mal stroskotať.“

Keď budeš uvažovať o svojom stupni zrelosti, nebuď sklamaný/á, keď si uvedomíš, že v skutočnosti potrebuješ vyrásť v jednej alebo viacerých oblastiach. Naopak buď motivovaný/á k zmene, ku korekciám smeru. Prijmi pomoc, hľadaj si mentora, čítaj nejaké knihy, vyhľadaj poradcu, zmeň prácu. Keď iba zostaneš sklamaný/á z toho, že si nezrelý/á, nepochopil/a si zmysel. Rozmýšľaj o týchto slovách ako o zasvietení svetla do tvojho života, ktoré ti pomôže spoznať samého seba.

Potrebuješ rásť keď…

Máš cez 30 rokov a stále bývaš s rodičmi. S výnimkou starostlivosti o starých alebo chorých rodinných príslušníkov alebo straty zamestnania v tridsiatke, s výnimkou fyzického alebo mentálneho obmedzenia, si schopný/á opustiť hniezdo. Kto by si v skutočnosti chcel vziať niekoho, kto stále býva so svojimi rodičmi vo veku 34 rokov?

Nikdy si nemal/a prácu dlhšie ako 6 mesiacov. Keď si nikdy nepracoval/a, potrebuješ prácu. Začni niekde pracovať. Potrebuješ skúsenosť. Keď si mal/a veľa prác počas rokov, ale pri žiadnej si nevydržal/a veľmi dlho, môže to byť znamením, že si lenivý/á alebo rýchlo upadáš do nudy, alebo máš problém, keď ti šéf hovorí, čo máš robiť.

Nie si schopný/á každý mesiac splácať svoje základné výdavky. Bez pomoci rodinných príslušníkov alebo priateľov to nevieš finančne zvládnuť. To zahŕňa poistenie auta, nájomné, potraviny, základné zdravotné výdavky. Keď nie si schopný/á platiť tvoje základné výdavky, môžeš spôsobiť veľkú katastrofu tým, že si niekoho vezmeš (za ženu, muža).

Veľmi často sa stáva, že strácaš sebakontrolu. Či už je to v návykoch, v tom koľko ješ, koľko času tráviš pozeraním TV, alebo v tvojej pravidelnej potrebe až závislosti byť online (kontrolovať e-mail, Facebook, Twitter alebo Youtube), toto sú znaky nezrelosti a sú takou kritickou červenou zástavkou, ktorá znamená neschopnosť kontrolovať svoje túžby.

Tvoje vzťahy vyzerajú skôr ako horská dráha než ako maratón. Nie si schopný/á rozvinúť dlhodobý vzťah s opačným pohlavím. Nikdy si sa nenaučil/a ako prejsť cez problémy, nudu alebo konflikt, tvoj spôsob zvládania je skončiť to a začať nový vzťah. Tvoja minulosť je naplnená zlyhaním v oblasti záväzkov.

Vždy hráš obeť. Vždy sa snažíš odhaliť konšpirácie tvojich rovesníkov, ako ťa odstrániť z ich partie alebo skupinových rande. Je nezrelé myslieť si, že vesmír a láska spojili svoje sily, aby ťa ranili. Nikto z nás nie je tak dôležitý v majestátnej schéme vecí.

Máš tendenciu rozprávať o iných ľuďoch negatívne. Či už v rozhovore medzi štyrmi očami alebo vo veľkej skupine, máš zvyk útočiť na niekoho, kto tam práve nie je a nemôže sa brániť. Nezrelí ľudia hovoria určité veci o niektorých ľuďoch za ich chrbtom (alebo online) , pretože si nevedia predstaviť, že by to povedali do tváre. Toto môže veľmi rýchlo zničiť manželstvo, pretože to odhaľuje hlbokú neistotu.

Si žiarlivý/á. Často sa stáva, že deti na ihrisku sú smutné, keď vidia, že ich najlepší kamarát sa hrá alebo rozpráva s niekým iným. Dospelosťou sa toto štádium končí… teda malo by sa. Stále žiarliš na iných ľudí — ich majetok, platy, domy, autá, priateľov, fyzický vzhľad alebo rodiny? Vieš sa tešiť z požehnania, ktoré Boh prináša do životov iných ľudí? Alebo Božia dobrota voči iným vyvoláva v tvojom srdci závisť?

Máš problém s ukončením. Moji dvaja synovia veľmi často začínajú svoje malé projekty okolo nášho domu, potom ich to začne nudiť a vzdajú ich a my to musíme upratovať. Ešte nevedia ako veci ukončiť, pretože ešte nemajú ani 10 rokov. Keď je pre teba typické začať veci s veľkým nasadením, ale stále ich predčasne skončiť, je to zabíjač vzťahov. Manželstvo nie je niečo, čo môžeš začať a potom odísť bez vážnych emocionálnych zranení. Dospelí ľudia ukončia to, čo začnú.

Si zadlžený/á. Keď si slobodná/ý a chceš sa vydať/oženiť, najpraktickejšia oblasť tvojho života, cez ktorú sa môžeš preveriť, sú tvoje financie. Je zistené, že mnoho párov bojuje často práve s financiami. Keď vlastníš desiatky tisícov dolárov v kreditných kartách, študentských pôžičkách, tvojom aute a tak ďalej, potom tvoj problém nie je dlh. Je to tvoja nezrelosť. Ešte si sa nenaučil/a, ako žiť bez týchto prostriedkov.

Nevieš povedať NIE. Manželstvo prirodzene znamená povedať „nie“ tisíckam ďalších príležitostí (a tiež možným kamarátom), pretože môžeš povedať „áno“ len jedinej osobe na celý život. Keď si chalan alebo dievča, ktoré sa stále stará o ostatných, zachraňuje priateľov, ostáva do druhej v noci na telefóne, snažiac rozprávať sa s nimi a vytiahnuť ich z ďalšej krízy, potom raz zažiješ ťažké prebudenie, keď zistíš, že tvoj kamarát od teba očakáva všetku pozornosť a záujem.

Vieš sa príliš rýchlo zamilovať. Koľkokrát si povedal/a niekomu, že si zamilovaný/á, odkedy si dovŕšil/a 18 rokov? Toto môže byť indikátorom toho, že potrebuješ emocionálne dozrieť. Zamilovanie po každom prvom rande poukazuje na to, že si sa v skutočnosti nepriblížil/a emocionálnej zrelosti. Tiež to znamená, že budeš zranený/á zakaždým, keď sa zamiluješ, a teda necháš svoje srdce roky zraňovať.

Tvoje vzťahy sú príliš fyzické. Ak máš za sebou dlhý zoznam tých, ktorých si mal/a rád/a alebo si s nimi chodil/a, s ktorými si sa zahrával/a a pokašlal/a si to, je to zlá sprava. Keď začneš vzťah sexom, bozkávaním alebo inak fyzicky experimentuješ, naučíš sa ignorovať druhú osobu, jej pocity a tiež ignoruješ sebakontrolu, ktorá je nevyhnutným základom v manželstve podľa Božej vôle. Dospelí si určia hranicu a držia sa jej. Deti bežia vpred bez ohľadu na varovania a potom kvôli tomu trpia.

Máš problém s autoritou. Daj si na toto pozor, pretože manželstvo je o úplnom podriadení, srdca aj duše, tomu druhému. Deti neznášajú, keď sa im prikazuje, čo majú robiť, bez ohľadu na ich neschopnosť byť za seba zodpovední. Si taký istý? Máš tendenciu rebelovať proti všetkým formám autority v tvojom živote? Vzpieraš sa voči tomu, čo máš robiť podľa vlády, daňového úradu alebo podľa dopravného policajta? Dospelí rozumejú tomu, že podriadenie sa autorite je v ich najlepšom záujme a sú ochotní sa podriadiť najprv Bohu a potom jeden druhému. Nezrelé deti rebelujú.

Clayton & Charlie King © 2011

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

5/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.