Obťažnosť modlitby

Photo by Ben White on Unsplash, https://unsplash.com/photos/bEbqpPeHEM4

  • 12. Sep '20
  • 2 minúty
  • 1956
  • 155

Nedokážem si spomenúť na nič skvelé, čo by bolo zároveň aj jednoduché. Modlitba musí byť teda jedna z najťažších vecí na svete. Pripustiť, že modlitba je veľmi ťažká, však môže povzbudiť. Ak v tomto ťažko zápasíš, nie si sám.

The Still Hour (Tichá hodina), klasická kniha o modlitbe od amerického teológa devätnásteho storočia Austina Phelpsa, začína kapitolou „Absencia Boha v modlitbe“ a veršom z Knihy Jóbovej 23:3: „Kiežby som vedel, kde Ho nájdem!“ Phelpsova kniha začína predpokladom, že „uvedomovať si, že Boh nie je prítomný, je jedným zo stálych prípadov náboženského života. Dokonca aj keď sa formy oddanosti pozorne dodržiavajú, pocit Božej prítomnosti ako neviditeľného Priateľa, ktorého prítomnosť prináša radosť, nie je v žiadnom prípade nepretržitý.“

Phelps ďalej vysvetľuje mnohé dôvody, prečo také sucho v modlitbe existuje a ako vydržať napriek pocitu, že Boh nie je reálny. Prvé, čo sa naučíme pri pokuse modliť sa, je naša duchovná prázdnota — a táto lekcia je kľúčová. Tak sme si zvykli na svoju prázdnotu, že si ju ani nepripustíme, až kým nezačneme so snahou modliť sa. Cítime ju až vtedy, keď začneme čítať, čo Biblia a iní povedali o veľkosti a zasľúbení modlitby. Vtedy sa konečne začneme cítiť osamelí a hladní. To je dôležitý prvý krok k priateľstvu s Bohom, ale zavádza nás.

Keď modlitebný život konečne prekvitá, môže to mať pozoruhodné následky. Môže ťa naplniť sebaľútosť a môžeš ospravedlňovať svoju nevôľu a hnev. Potom si sadneš, aby si sa modlil, a zmena orientácie, ktorá prichádza pred Božou tvárou, okamžite odhaľuje, aké banálne sú tvoje pocity. Všetky dôvody, ktorými sa ospravedlňuješ, sa rozpadnú na kusy. Alebo ťa naplní úzkosť a počas modlitby sa začneš diviť, čoho sa vlastne bojíš. Zasmeješ sa na sebe a poďakuješ Bohu za to, kým je a čo spravil. Môže to byť také dramatické. Je to jasnosť novej perspektívy. Nakoniec to môže byť bežný zážitok, ale nikdy sa takto modlitebný život nezačína. Na začiatku zvyčajne prevláda pocit chudoby a neprítomnosti, ale najlepší sprievodcovia pre túto fázu na nás naliehajú, aby sme sa nevracali späť, ale vydržali
a modlili sa disciplinovane, kým sa nedostaneme od povinnosti k radosti, ako hovoria Packer a Nystrom.

Musíme si však dávať pozor, aby sme tieto výrazy chápali správne. Obdobie sucha sa z rôznych dôvodov môže vrátiť. Nejde o to, že stráviš určitý čas v suchu a potom príde trvalá radosť a pochopenie. Namiesto toho častejšie prichádza živé preorientovanie mysle a celkový pocit Boha v srdci a niekedy prichádza prekvapivo — roztrúsene medzi obdobiami zápasu a dokonca absencie Božej prítomnosti. Avšak hľadať Boha v modlitbe nakoniec prináša ovocie, pretože Boh sa usiluje o to, aby sme Ho uctievali (J 4:23), a pretože modlitba je nekonečne bohatá a úžasná.

TIMOTHY KELLER © EVS — UKÁŽKA Z KNIHY MODLITBA

4,6/5 (28 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.