Päť tipov na zapamätanie si Biblie

Photo by Tim Wildsmith on Unsplash, https://unsplash.com/photos/a-person-sitting-on-a-couch-writing-on-a-book-CS-MzucIda4

  • 12. Aug '24
  • 3 minúty
  • 414
  • 8

Učenie sa Písma naspamäť neformuje len našu myseľ, ale vedie nás aj k poznávaniu Pánovho hlasu. Keď znova a znova počúvame hlas Pastiera, zvykáme si na jeho farbu a intonáciu. Čím viac počujeme jeho prízvuk a zapamätáme si ho, tým sme pripravenejší poznať jeho hlas a nasledovať ho, keď nás zavolá: „Moje ovce počúvajú môj hlas, aj ja ich poznám a nasledujú ma“ (J 10:27).

Proces memorovania môže byť hlbokou príležitosťou naučiť sa, „aby ste neodporovali Tomu, ktorý hovorí“ (Žid 12:25). Tu je päť jednoduchých tipov, ako si osviežiť memorovanie Písma.

1. Striedajte svoje výbery

Môžete sa učiť naspamäť celé knihy alebo celé kapitoly (Rímskym 8 je skvelý začiatok alebo Filipským 3), alebo veľké časti, či kľúčové úseky. Mojou preferenciou sa v priebehu rokov stali kľúčové úseky (povedzme štyri až sedem veršov, napríklad Títovi 3:1–7), na ktoré som narazil, keď som prechádzal plánom čítania Biblie. Často je to úsek, ktorý považujem za taký bohatý, že meditovať nad ním len niekoľko minút sa mi zdá žalostne málo. Aby som si mohol vychutnať viac z jeho dobroty, musím si ho zapamätať. (Ak chcete začať s niekoľkými kľúčovými časťami na zapamätanie, skúste Kolosenským 1:15–20, Ján 1:1–14, Židom 1:1–4, Filipským 2:5–11, alebo tieto krátke zoznamy „evanjeliových pasáží“ a „evanjeliových veršov.“)

„Samotné memorovanie Písma nie je nevyhnutne kresťanské. Naučte sa memorovať vo svetle evanjelia.“

2. Vezmite si ho so sebou počas dňa

Napíšte si ho alebo ho umiestnite na viditeľné a ľahko dostupné miesto v telefóne. Neodporúčam, aby ste si na memorovanie určili len nejaký časový úsek, ale vpustite ho do celého života. Pustite si zvukovú nahrávku v aute alebo sa pozrite na papier, keď stojíte v rade. Umiestnite si text na domovskú obrazovku, aby ste ho videli, keď sa pozriete na váš telefón.  

3. Snažte sa pochopiť, cítiť a aplikovať

Odolajte nutkaniu považovať pamäť za cieľ. Naučiť sa text naspamäť je druhoradé, primárne je vziať si text k srdcu. Neučte sa bezmyšlienkovite, ale zaoberajte sa textom, jeho významom a nielen jeho dôsledkami pre váš život, ale aj tým, aké účinky by mal mať na vaše srdce.

4. Premeňte svoj text na modlitbu

Osobné a spoločné modlitby sú skvelým časom na precvičenie toho, čo ste si zapamätali, a na to, aby ste to videli a cítili z nového uhla, keď to obrátite k Bohu a vyjadríte jeho význam pre ostatných.

5. Naučte sa memorovať vo svetle evanjelia

Nakoniec, nechajte svoje memorovanie formovať pravdou z Listu Kolosenským 3:16: „Slovo Kristovo nech prebýva vo vás bohato.“ „Slovo Kristovo“ alebo „Kristovo posolstvo“ tu nie je v prvom rade Písmo, ale evanjelium. Inými slovami, memorovanie teda vykonávajte vo svetle evanjelia.

„Naučiť sa text naspamäť je pri memorovaní Písma druhoradé. Primárne je vziať si text k srdcu.“

Samotné memorovanie Písma nie je nevyhnutne kresťanské. Ježiš sa rozprával so židovskými vodcami, ktorí sa naučili naspamäť viac zo Starého zákona, ako sa my kedy naučíme, a povedal im: „Skúmate Písma, lebo si myslíte, že večný život máte v nich, a tie vydávajú svedectvo o mne. Ale nechcete prísť ku mne, aby ste mali život“ (J 5:39–40). A Pavol hovoril o Židoch, ktorí dôverne poznali Písmo:

„Ale ich myseľ sa zatvrdila. Ten istý závoj ostáva totiž až do dnešného dňa pri čítaní starej zmluvy a neodkrýva sa, lebo ho odstraňuje (len) Kristus. Až po dnes, kedykoľvek čítajú Mojžiša, leží im závoj na srdci. Ale hneď, ako sa obráti k Pánovi, závoj padne.“ (2. K 3:14–16)

Či už sa učíme naspamäť texty zo Starého alebo Nového zákona, je to naša potreba: stále sa obracať k Pánovi. Pri našom memorovaní, či už celých kníh, kapitol, úryvkov, alebo jednotlivých veršov, musíme mať vždy na pamäti Ježišove veľké ponaučenie z Lukáša 24 o výklade Biblie: „… vykladal im v Písmach všetko, čo bolo o Ňom“ (L 24:27); „vtedy im otvoril rozum, aby pochopili Písma,“ a „že sa všetko musí splniť, čo je napísané o mne v zákone Mojžišovom, v prorokoch a v žalmoch“ (L 24:44–45).

DAVID MATHIS © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,9/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.