Prečo štúdium Biblie (nevyhnutne) nezmení tvoj život

Brandon Warren @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/brandoncwarren/2954679472/

  • 10. Sep '12
  • 3 minúty
  • 4491
  • 134

To, že poznáš Bibliu, neznamená, že to Slovo prinesie ovocie v tvojom živote. Je možné poznať Písma, čítať ich, ctiť si ich, študovať, a aj tak úplne minúť zmysel.

„Štúdium Biblie nezmení tvoj život." O.K., priznávam, že som si dovolil prehnať tento výrok, aby som vás šokoval a priviedol k výroku, ktorý bude pre vás prijateľnejší: to, že poznáš Bibliu, neznamená, že to Slovo prinesie ovocie v tvojom živote. Je možné poznať Písma, čítať ich, ctiť si ich, študovať, a aj tak úplne minúť zmysel.

Vezmite si takého liberálneho odborníka, ktorý pozná grécky nový zákon lepšie ako väčšina ortodoxných pastorov. Vie odrecitovať veľké state z Biblie v jej pôvodných jazykoch. Definície biblických slov padajú z jeho úst a bez námahy uvádza všetko v historickom kontexte. A aj keď neverí v Ježiša, číta o ňom na stranách Biblie. Iste, je nekonečne fascinovaný komunitami, ktoré nám poskytujú zaujímavý artefakt štúdia. Ale jeho prácou je ponoriť sa do sveta bájok a snov. Biblia je len príbeh, ktorý nemá žiaden dopad na súčasnú realitu.

Alebo si vezmime takých židovských vodcov v Ježišových časoch, ktorí boli zbehlí v bohatých tradíciách ich národa. Vodcovia poznali Písma odpredu aj odzadu, ale minuli znamenia poukazujúce na najdôležitejšiu kapitolu v Príbehu, ktorý Boh písal — kapitolu, ktorá bola predzvestovaná a prorokovaná biblickými pisateľmi tisíce rokov predtým. Kvôli tomu mohol Ježiš povedať: „Skúmate Písma, lebo si myslíte, že večný život máte v nich, a tie vydávajú svedectvo o mne. Ale nechcete prísť ku mne, aby ste mali život." (Ján 5:39–40) Neodsudzuje ich za ich dôkladné poznanie Starej zmluvy, ale smúti kvôli tomu, že nepochopili zmysel všetkého.

Aj dnes je možné, že pri hľadaní v Písmach môžeme minúť to, čo sa nás snaží Boh naučiť. Napríklad takí proroci, ktorí prehľadávajú proroctvá Zjavenia, snažiac sa vytiahnuť kľúče a kódy ohľadom Európskej únie alebo ďalšej ekologickej katastrofy. Plní vzrušenia strácajú výhľad na hlavný účel Zjavenia: odhaliť Ježiša!

Iní zas upadnú do teologických diskusií (Kalvinizmus versus Arminianizmus… ), kým nakoniec neprídu k Písmu, kde hľadajú viac munície do ich ďalšej debaty. Biblia sa nenápadne mení na božskú príručku, ktorá je vytvorená tak, aby obhajovala obľúbený systém teológie namiesto toho, aby bola Božím nadprirodzeným zjavením, odhaľujúcim slávneho Spasiteľa.

A potom existuje rozšírený typ biblického štúdia, ktorý začína pri nás ako strede a prináša Boha do nášho sveta, aby videl naše nami už definované potreby a problémy. Vnímame Bibliu ako knihu božských inštrukcií, manuál pre úspešný život alebo ako mapu na uistenie, že keď zomrieme, pôjdeme do neba.

Toto boli spôsoby štúdia Biblie, ktoré neprinášajú zmenu života. Prečo? Lebo im niečo chýba. Lepšie povedané chýba im Niekto.

Samotné biblické štúdium nie je to, čo mení život. Ježiš mení tvoj život. Samozrejme, robí to cez Jeho Slovo napísané pre nás. Musíme si preto uvedomiť, že životná zmena sa nemôže stať mimo Božieho Slova. Ale dôvodom, prečo Božie Slovo premieňa naše životy, nie je naše osobné štúdium, ale to, že v Písme poznávame Ježiša, autora. Kvôli tomu musí byť každá strana napísaná červenou, tak ako každá časť je vydýchnutá naším Kráľom a upriamuje nás na Neho.

Je možné hromadiť obrovské množstvo biblického poznania, robiť dojem na ľudí svojím majstrovským ovládaním biblických podrobností, úžasne aplikovať Bibliu spôsobmi, ktoré sú jasné a praktické, teologicky a exegeticky správne — a stále míňať Ježiša. Príšerné, že?

Preto nestačí byť „Biblii-veriaci" alebo „Slovocentrický", pretože nakoniec, Biblia , v ktorú veríme a Slovo, ktoré vyhlasujeme, sú „Kristocentrické".

Cieľom nášho biblického štúdia je poznať Boha a urobiť ho známym. Biblia odhaľuje Krista ako centrum ľudskej histórie. Všetky stvorenia sú stvorené Ním, skrze Neho, podľa Neho a pre Neho. A tiež naše biblické štúdium môže existovať len pre Neho. Je to jediný druh biblického štúdia, ktoré zmení tvoj život.

2011 Trewin Wax. The Gospel Coalition

Pôvodný článok nájdete na thegospelcoalition.org

4/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.