Pripravte sa na smrť životom pre Krista

Photo by Tim Marshall on Unsplash, https://unsplash.com/photos/K2u71wv2eI4

  • 18. Feb '23
  • 4 minúty
  • 900
  • 10

Čo budí ráno vás? Pre čo žijete? Niektorí ľudia by možno povedali: „No, žijem len preto, aby som žil. Beriem to deň po dni.“ Pre nich je život len existencia. Nemajú žiadnu filozofiu, pre ktorú by žili, žiadny cieľ. Žijú len pre tento okamih. Možno dokonca hovoria: „Jedzte, pite a buďte veselí.“ Ale to je zlá filozofia života.

V roku 2011 istý vynálezca predstavil svoj nápad na unikátny budík v televíznej šou Shark Tank. Budík nazývaný Wake n’ Bacon bol navrhnutý tak, aby začal piecť slaninu tesne pred zazvonením, aby sa jeho majiteľ mohol zobudiť na vôňu slaniny.

Čo budí ráno vás? Pre čo žijete? Niektorí ľudia by možno povedali: „No, žijem len preto, aby som žil. Beriem to deň po dni.“ Pre nich je život len existencia. Nemajú žiadnu filozofiu, pre ktorú by žili, žiadny cieľ. Žijú len pre tento okamih. Možno dokonca hovoria: „Jedzte, pite a buďte veselí.“ Ale to je zlá filozofia života.

Pre čo žijete?

Ježiš rozprával príbeh o mužovi, ktorý bol finančne veľmi úspešný. Mal toľko majetku, že nemal dostatok miesta, aby ho dokázal pojať, a tak si postavil budovy, aby do nich mohol umiestniť svoje veci. V skutočnosti si povedal: „Duša, máš dosť všetkého na mnoho rokov; odpočívaj, jedz, pi, veseľ sa!“ (L 12:19)

Boh však povedal: „Blázon, tejto noci požiadajú tvoj život od teba; a čo si pripravil, komu to zostane?“ (verš 20)

Jedným z najbohatších mužov, ktorí kedy žili, bol kráľ Šalamún. Napriek tomu napísal: „Povedal som si: Nože, skúsim to s radosťou; užívaj dobré veci! A hľa — i to je márnosť… Čokoľvek si moje oči zažiadali, neodmietol som im; svojmu srdcu som neodoprel nijakú radosť; lebo moje srdce malo radosť zo všetkej svojej námahy; a to mi bolo odmenou za všetku moju námahu. Vtedy som obrátil pozornosť na všetky diela, ktoré moje ruky vykonali, a na námahu, ktorú som vynaložil na ich vykonanie, a hľa — to všetko bola márnosť a honba za vetrom; z ničoho niet úžitku pod slnkom“ (Kaz 2:1, 10–11).

Pre čo máte vášeň? Pre to budete žiť. Niektorí ľudia život len prežívajú, namiesto toho, aby si ho užívali. Ich najobľúbenejším dňom v týždni je „jedného dňa:“ „Jedného dňa sa to zlepší.“

Čítal som prieskum, v ktorom 94 % opýtaných uviedlo, že jednoducho len znášajú prítomnosť a čakajú na niečo lepšie. Problém je, že celý život môžete stráviť len čakaním. Potom príde smrť, potom príde posmrtný život a v skutočnosti ste svoj život premárnili.

Len ten, kto je pripravený zomrieť, je skutočne pripravený žiť.

Liste Filipským 1:21 apoštol Pavol odhalil to, pre čo žil: „Lebo mne žiť je: Kristus, a umrieť: zisk.“

Ak by ste počuli niekoho povedať: „Žiť pre mňa znamená žiť pre Krista,“ môžete si pomyslieť: „Má hlavu v oblakoch a nie je v kontakte s realitou. Zmýšľa tak nebesky, že nie je dosť dobrý pre túto zem.“

Mimochodom, toto je jedno z najsmiešnejších prísloví všetkých čias, pretože poznám ľudí, ktorí zmýšľajú tak pozemsky, že nie sú dosť dobrí pre nebo.

Zmýšľať nebesky

Čo v skutočnosti znamená zmýšľať nebesky? Znamená to, že ste mimo reality a nezáleží vám na druhých? Myslím si, že je to práve naopak. Ak si preštudujete históriu, zistíte, že práve kresťania boli tými, ktorí viedli k otvoreniu veľkých nemocníc a univerzít, pretože verili v Ježiša Krista.

Keď žijete pre Krista, budete myslieť na druhých. A keď žijete pre Krista, je to praktická spiritualita.

V priebehu rokov som stretol veľa naozaj pôsobivých, veľmi zbožných ľudí a najzbožnejší, akých som kedy stretol, boli Billy a Ruth Grahamovci. Samozrejme, boli pôsobiví na verejnosti, ale boli pôsobiví aj v súkromí.

Vyznávali južanskú pohostinnosť a radi sa s vami rozprávali a počúvali o vás. Boli to jednoducho reálni ľudia. Ruth Grahamová sa rada smiala a tešila sa zo života. Keď ste zbožným človekom, budete prístupným a nie pokryteckým človekom. Zbožný človek, ktorý žije pre Krista, je starostlivý a milujúci, s praktickou spiritualitou.

Apoštola Pavla by sme mohli označiť za človeka, ktorému sa cnie za nebom, pretože povedal: „Lebo mne žiť je: Kristus, a umrieť: zisk.“ Pri jednej príležitosti bol apoštol Pavol ukameňovaný a ponechaný napospas smrti, pretože hlásal evanjelium. Ostatní kresťania sa však za neho modlili, aby ožil, a on ožil.

Napísal o tom v 2. K 12: „Poznám človeka v Kristovi, ktorý pred štrnástimi rokmi — či to bolo v tele, neviem, či mimo tela, neviem, Boh vie — uchvátený bol až do tretieho neba. A poznám toho istého človeka — či to bolo v tele, či mimo tela, neviem, Boh vie — že uchvátený bol do raja a počul nevysloviteľné reči, ktoré človek nesmie ani vysloviť“ (verše 2–4).

V podstate Pavol zomrel, odišiel do neba a vrátil sa na zem.

Žiadny človek, ktorý je práve teraz v nebi, by sa nikdy nerozhodol vrátiť na zem, keby mal na výber. Ale Pavol sa vrátil. A neskôr povedal: „Tiahne ma to z oboch strán: túžim už umrieť a byť s Kristom, a to by bolo iste omnoho lepšie“ (F 1:23).

Keď žijete pre Krista, nebojíte sa zomrieť, pretože keď veríte v Ježiša, keď príde deň, že máte ísť do neba, vydávate sa na cestu do posmrtného života. Samozrejme, keď stratíme milovaných ľudí, sme veľmi smutní, pretože nám chýbajú a želáme si, aby nás neopustili. Ale keď zomrú veriaci, odchádzajú na krásne miesto, ktoré je oveľa lepšie ako táto zem.

Pre čo teda žijete vy? Ak by ste povedali: „Život sú pre mňa peniaze,“ potom zomrieť pre vás znamená zanechať to všetko tu.

Ak by ste povedali: „Život je pre mňa slávu,“ potom zomrieť pre vás znamená, že budete zabudnutý.

Alebo ak by ste povedali: „Život pre mňa znamená moc,“ potom zomrieť pre vás znamená všetko stratiť.

Ale keby ste povedali: „Žiť je pre mňa Kristus,“ potom môžete povedať, že zomrieť pre vás znamená zisk.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,8/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.