Slobodní, spokojní a vyslaní (2)

Luís Vieira @ flickr.com, https://www.flickr.com/photos/luisvieira/119359229/

  • 16. Dec '13
  • 3 minúty
  • 3547

Pokračovanie článku.

4. Robte radikálne, časovo náročné veci pre Boha.

Tak isto, ako ste slobodní povedať spontánnej akcii áno, máte možnosť povedať áno veciam, ktoré od vás budú vyžadovať viac, ako si človek v manželstve môže dovoliť. Snívajte väčšie, viac vyžadujúce sny. Rozbehnite každodenné modlitebné stretnutia alebo nejaký pravidelný misijný výjazd. Začnite viesť ďalších ľudí. Zorganizujte nový slúžiaci Kristocentrický projekt vo vašom zbore. Urobte všetko spomenuté. Boli by ste prekvapení, s Božím duchom vo vás a rozhodnutím prežiť vaše obdobie nezadanosti správne, koľko ste toho vy a vaši slobodní priatelia schopní, hlavne keď snívate a pracujete spolu.

Buďte radikálni, no nie nedbanliví. Nejde o to, aby sa z vás stala kosť a koža, preto sa modlite za svoje rozhodnutia v komunite, ktorá vás miluje a je ochotná povedať vám nie. No môj dojem je, že väčšina slobodných ľudí si môže dovoliť dať viac alebo urobiť viac, než práve robí.

5. Trávte čas so zosobášenými ľuďmi

Čím dlhšie budete sami, tým viac sa môžete učiť z iných manželstiev — z ich chýb a úspechov. Síce ešte nemáte za sebou vlastné chyby v manželstve, no jednoznačne môžete zvýšiť vaše šance na úspechy, veľké či malé, ak budete dobrým študentom už vopred.

Hľadajte príležitosti ako byť pravidelnou súčasťou života niekoho zosobášeného, či jeho celej rodiny. Ak nevidíte žiaden neporiadok a pokazené vzťahy, pravdepodobne nevnímate okolie dostatočne. Nevyvíjajte na ľudí nátlak, no ani sa nebojte začať rozhovor. Mohol by to byť spoločný obed po nedeľných bohoslužbách. Uľahčite im situáciu tým, že budete ochotným a horlivým služobníkom. Ponúknite sa opatrovať deti počas večerného rande alebo pomôžte so záhradou, alebo prineste jedlo, ak bude nejaké dieťa choré.

Ako sú naše mysle a srdcia kvôli manželstvu premieňané Písmom, potrebujeme príklady pokazených, no verných manželstiev.

A potom buďte študentom. Pozorne si všímajte veci. Pýtajte sa otázky. Zapisujte si to, čo by ste chceli robiť tiež. Vo všetkých vašich pozorovaniach buďte pokorní a dobrotiví (ak by ste vedeli vidieť svoje budúce manželstvo, bolo by to menším problémom). Ako sú naše mysle a srdcia kvôli manželstvu premieňané Písmom, potrebujeme príklady pokazených, no verných manželstiev. Takéto trvácne vzťahy robia princípy a lekcie reálnymi a nasledovateľnými.

6. Trávte čas so slobodnými ľuďmi

Zatiaľ čo manželské páry ponúkajú dôležitú perspektívu a vzor, potrebujete ľudí vo vašom živote, ktorí zažívajú rovnaké pocity, túžby a pokušenia ako vy. Mali by ste nájsť a investovať do ľudí, ktorí sa pýtajú rovnaké otázky ako vy a taktiež sa snažia z tohto špeciálneho obdobia vyťažiť pre slávu Božiu čo najviac.

Zamyslite sa nad tým, hoci Pavol nebol nikdy ženatý, väčšinu svojej služby robil s niekým. Nájdite dôveryhodných, obdarovaných a na misiu zameraných kamarátov, a buďte za seba navzájom zodpovední, aby ste vaše životy žili pre Božie kráľovstvo. Nasledovanie Ježiša sa nikdy nemalo diať osamote.

7. Nájdite si partnera z frontových línií

Namiesto toho, aby bolo vašou misiou oženiť sa/vydať sa, urobte Boží globálny plán a evanjelium tam kde žijete vašou misiou. Tak nájdete niekoho, kto sa snaží o to isté. Ak dúfate, že si vezmete niekoho, kto vášnivo miluje Krista a robí ho známym, bude pravdepodobne najlepšie zapojiť sa do spoločenstva ľudí tomu zasvätených.

Pripojte sa do skupinky, nie len do skupiny slobodných kresťanov, no do takej, ktorá je aktívne na misii. Staňte sa členom služby vo vašom zbore, ktorá sa stará o tých posledných. Zamerajte sa na žatvu a nájdete tam pomocníka.

8. Zatiaľ čo čakáte, dúfajte v Ježiša viac, ako v manželstvo

Toto urobte ako prvé. Trávte množstvo času uspokojovaním svojej duše vo všetkom, čo vám Boh v Ježišovi dáva. Potom buďte smelí odpovedať, keď sa vás niekto spýta na váš milostný život. „Tak čo, nejaké dievča na obzore?“ „Vy dvojka, ste pár?“ „Ona je také super dievča. Čo si o nej myslíš?“ „Šiel by si na rande s mojej ženy bratranca spolubývajúceho bratom?“

Využite ten divný a krátky rozhovor na príležitosť nasmerovať ich ku Ženíchovi, ktorý vykúpil vaše večné šťastie či už v živote alebo v smrti, v zdraví či v chorobe, v manželstve alebo „na trhu“.

Takže, keď sa budete vo svojej samote cítiť osamelí alebo znechutení, pamätajte si: ak ste zachránení, ste aj poslaní. Namiesto čakania na svadobný deň vyťažte z tohto ešte — nezosobášeného života čo najviac.

Marshall Segal © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.