Sú vaše bankové účty rozvedené?

Photo by Dylan Gillis on Unsplash, https://unsplash.com/photos/white-printer-paper-on-red-textile-xKmXZ4Fv63w

  • 22. Aug '24
  • 4 minúty
  • 235

Smerovanie k finančnej jednote v manželstve

Bol som ich bankárom a oni boli mojimi klientmi.

Raz sedel istý manželský pár sedel v mojej kancelárii. Práve som im oznámil tú nešťastnú správu, že ich žiadosť o úver na bývanie bola zamietnutá. Mali príliš veľa nesplatených dlhov.

Keď som si prešiel dlhy v ich úverovej správe, narazil som na kreditnú kartu.

„Tá nie je naša,“ poznamenala manželka. „Ide o podvod?“

Keď som im hneď začal odporúčať, aké kroky by mali podniknúť v súvislosti s touto kartou, videl som niečo, čo manželka nie. Manžel, ktorý sedel vedľa nej, sa nápadne začervenal. Na čele mu začal vystupovať pot.

Náhle prerušil rozhovor a vyzval svoju ženu, aby si kvôli kreditke nerobila starosti. Ona, zmätená jeho poznámkou, s tým rozhodne nesúhlasila. Keď sa naňho otočila, zbadala to, čo som videl ja. V tej chvíli vedela, že niečo nie je v poriadku. Niečo pred ňou zatajil.

Šokovaná sa ku mne otočila, pokojne sa mi ospravedlnila a odišla z mojej kancelárie. Jej manžel ju so sklonenou hlavou a slzami v očiach nasledoval.

Kiežby som tak vedel, ako sa ich príbeh skončil, ale neviem.

Finančný stres

Štatistiky týkajúce sa škodlivých účinkov finančného stresu na manželstvá sa, žiaľ, zhodujú. Finančný stres zostáva jedným z hlavných dôvodov, ktoré bývalé manželské páry uvádzajú ako dôvod svojho rozvodu. Výskum ukázal, že hádky kvôli peniazom na začiatku manželstva sú hlavným predpokladom budúceho rozvodu.

V štúdii, ktorú v roku 2015 uskutočnila banka SunTrust, 35 % manželských párov, ktoré zažívali v manželstve stres, uviedlo ako dôvod svojho stresu peniaze. Pri všetkých týchto znepokojujúcich údajoch o finančnom strese a manželstve by si človek myslel, že páry sa do rozvoja finančnej jednoty ponoria už na začiatku manželstva.

Ale nie je to tak.

V tej istej štúdii spoločnosti SunTrust uviedlo 20 % respondentov, že minuli 500 alebo viac dolárov bez toho, aby o tom ich manželský partner vedel. Tridsaťšesť percent uviedlo, že sa o veľkých nákupoch so svojím manželským partnerom neporadili. Šesť percent uviedlo, že majú účty, ktoré boli pred manželským partnerom skryté.

Moji klienti v banke v ten deň patrili do jednej z týchto štatistík, ak nie do všetkých.

Už nie dvaja, ale jeden

Už v Prvej knihe Mojžišovej Boh stanovuje, že keď sa muž a žena jeden druhému zaviažu manželstvom, už nebudú dvaja, ale jeden (1. M 2:24). Tieto formálne oddelené bytosti sú teraz spojené do jednej novej bytosti.

Hĺbka tejto jednoty je opísaná v Prvom liste Korintským, kde Pavol píše: „Žena nevládne svojím telom, ale (jej) muž; podobne ani muž nevládne svojím telom, ale (jeho) žena“ (1. K 7:4). V jednote manželstva sa strácajú práva muža a ženy nad vlastným telom. A ak máme v manželstve stratiť právo na vlastné telo, aké ďalšie práva strácame?

Všetky.

Nič nie je vlastníctvom bez vlastníctva druhého. Nič nie je známe bez vedomia druhého. Nič nie je skryté. Všetko, čo bolo „moje“, a všetko, čo bolo „tvoje,“ sa stáva „naším“.

Toto je manželstvo, aké by malo byť. Ale čo sa stane, keď sa financie páru rozdelia na „moje“ a „tvoje“?

Jeden bankový účet?

Najprv zvážme niekoľko praktických dôsledkov. Keď sa manželia rozhodnú viesť alebo vytvoriť si samostatné účty, najmä účty, ku ktorým druhý z manželov nemá prístup, zvyšuje sa zložitosť a náročnosť dobrej správy ich financií. Je potrebné sledovať viac účtov a výdavkov, ktoré sa na týchto účtoch uskutočňujú. Veľkorysé dávanie, múdre sporenie a primeraný život sú náročnejšie na realizáciu.

Komunikácia medzi manželmi sa musí zintenzívniť, pretože sa zvyšuje pravdepodobnosť, že urobia finančnú chybu. Samozrejme, že túžba po intenzívnejšej komunikácii nie je to, čo zvyčajne vedie páry k tomu, aby si viedli oddelené účty.

Poďme teraz trochu hlbšie. Spoločný účet (ku ktorému majú prístup obaja manželia) vášmu partnerovi niečo oznamuje. Ako prvé vyjadruje, že sú to „naše peniaze“ a „naše výdavky“. Nezáleží na tom, kto zarába menej alebo viac, sú to „naše peniaze“.

Spoločný účet vyjadruje transparentnosť a dôveru. Vyjadruje aj záväzok. Naopak, oddelené účty môžu vyjadrovať túžbu zostať bez zodpovednosti a záväzku voči tomu druhému.

Mali by mať manželia oddelené účty?

Jednota. Podľa Biblie by takto malo vyzerať manželstvo. Manželstvo je komplexná dohoda.

Čo to znamená pre financie manželského páru? Jednotu. Znamená to, že je nesprávne, ak majú manželia oddelené účty? Vyhnem sa tu legalizmu. Kresťania by sa však mali s touto otázkou vysporiadať a zvážiť, či je to pre ich manželstvo najlepšie. Existujú praktické a potenciálne vzťahové dôsledky, ktoré môžu vyplynúť z „mojich peňazí“ a „tvojich peňazí“.

Štatistiky ukazujú, že financie páru môžu spôsobiť v manželstve zmätok. Tieto čísla by nás mali všetkých postaviť do pozoru. Príbeh mojich klientov sa môže stať ktorýmkoľvek z našich príbehov. Zamyslite sa nad tým, čo vyjadrujú vaše účty. Ak nevyjadrujú „naše peniaze“, vzdajme sa svojich práv, aby sa dvaja mohli stať jedným vo všetkom, dokonca aj v našich financiách.

Art Rainer © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.