Tak toto je Boh?

https://www.pexels.com/photo/man-misty-foggy-person-65127/

  • 24. Okt '16
  • 2 minúty
  • 3156
  • 248

Tolerancia sa stala jedným zo zvučných slov našej generácie. Vyzerá to tak, že je to hodnota, ktorú nie je dovolené spochybňovať.

Musíme tolerovať každého, aj keby sa čo dialo. Je ľahké pochopiť, prečo to tak je. Je to však naozaj vždy taká dobrá vec?

Tolerantný voči komu?

Do akej miery máme byť tolerantní? Existuje nejaká hranica tolerancie? Máme tolerovať každého bez ohľadu na jeho presvedčenie a konanie? Máme napríklad tolerovať Iana Huntleyho, usvedčeného vraha dvoch žiačok na škole, kde pracoval ako školník? A čo tak Harold Shipman, ktorý zneužil svoju pozíciu všeobecného lekára a vraždil zraniteľné ženy? Máme tolerovať aj Adolfa Hitlera či Stalina?

Ak by sme ich tolerovali, znamenalo by to, že nám príliš nezáleží na tom, čo títo ľudia robili. Tolerancia vytvára dojem, že sme ochotní niečo prehliadnuť a príliš sa o to nestarať. Väčšina z nás sa ale stará. Máme problém s mužom, ktorý zabíja školáčky alebo s diktátorom, ktorý je zodpovedný za smrť šiestich miliónov Židov. Nechceme tolerovať takých ľudí. Ani Boh nechce. Dobrá správa je, že Boh netoleruje zlo. Neprehliada ho a nehovorí, že na ňom až tak veľmi nezáleží. Na zle a nespravodlivosti záleží.

Čo to ale znamená pre nás? My možno ľudí nezabíjame zbraňou, ale ich reputáciu popravíme slovami. Nezneužívame deti, ale vďaka lakomstvu dokážeme sebecky žiť v luxuse, kým ostatní trpia nedostatkom základných potrieb. Mal by Boh tolerovať moju sebeckosť, lakomstvo a ohováranie? Záleží Mu na človeku, ktorého som ponížil krutými slovami? Boh sa nemôže len tak pozerať na môj život a povedať, že na tom, čo robím, nezáleží. Záleží.

Lepší než netolerantný

Biblia nikdy neopisuje Boha ako netolerantného. Práve naopak, charakterizuje Ho niečo oveľa lepšie: odpustenie. Tolerancia by znamenala, že Boh sa až tak veľmi nestará, ale Jeho odpustenie nám ukazuje, že sa stará. Vidí zlo a chce sa s ním vysporiadať. Záleží Mu ale aj na nás, ktorí máme príliš veľké nadanie konať zlo.

Odpustenie sa veľmi líši od tolerancie. Dá sa to prirovnať k rozdielnym reakciám na to, že nám niekto ublížil. Môžeme povedať: „Je to v pohode,“ alebo „Odpúšťam ti.“ Povedať: „Je to v pohode,“ naznačuje, že to pre daného človeka nemá až taký význam. Čo keď to ale má význam? V tom prípade je odpustenie lepšie. Odpustením hovoríme, že to nebolo v pohode, ale sme ochotní riešiť ten prešľap a prijať toho druhého.

Naša jediná nádej u Boha je, že On ponúkne spôsob, ako by nás mohol prijať a získať u Neho odpustenie hriechov. Boh sa nemôže dívať na krivdy v našom živote a povedať: „Je to v pohode,“ ale môže povedať: „Odpúšťam ti.“

Knihu "Tak toto je Boh?" si môžete do 17.novembra kúpiť v predpredaji za zvýhodnenú cenu na eshop.evs.sk

Michael Ots © EVS — UKÁŽKA Z KNIHY Tak toto je Boh?

4,6/5 (5 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.