Valentín každý deň

Sean McGrath @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/mcgraths/3277839203/

  • 10. Feb '11
  • 4 minúty
  • 4936
  • 33

Pred pár dňami sa mi priateľka zdôverila so svojím hlbokým smútkom. Vravela, že Valentín je jediný deň v roku, keď od svojho manžela dostane pohľadnicu a kvety.

Pred pár dňami sa mi priateľka zdôverila so svojím hlbokým smútkom. Vravela, že Valentín je jediný deň v roku, keď od svojho manžela dostane pohľadnicu a kvety. Po všetky ostatné dni v roku už ani nečaká, že by si manžel spomenul.

Bola som z toho veľmi smutná. Nevedela som si predstaviť, že to tak niekde môže fungovať: že Valentín je jediná príležitosť v roku, keď oslávia svoju lásku. Čo ma však ešte viac zasiahlo bolo, keď som si predstavila, že takto žije väčšina párov.

Jim a ja sme si počas svojho manželstva prešli viacerými štádiami. Naše prvé spoločné roky boli úplným manželským blahom. Každý deň sme prežívali medové chvíle. Do toho ale onedlho vstúpila realita. Zistili sme, že je nesmierne ťažké udržať okolo nás a medzi nami opojnú romancu. Hlavne, keď sa nám neskôr narodili deti. Nedostatok času sa zdal byť tou najväčšou prekážkou.

Obaja sme cítili, že romantika by mala trvať a mala by byť spontánna a automatická… až na to, že medzi nami to tak nefungovalo. Akokoľvek neromanticky to teraz vyznie, napokon sme zistili, že romantika si vyžaduje plánovanie a vyžaduje snahu neustále myslieť na toho druhého.

Dnes svojho manžela milujem s väčšou a oddanejšou vášňou, než kedykoľvek predtým. Milujem jeho srdce za všetku tú nehu a romantiku, ktorú do nášho manželstva investoval. Ale čo je ešte dôležitejšie, s ním viem, že je o mňa skutočne postarané.

Tu je pár tipov, ktoré boli pre naše manželstvo nesmierne užitočné:

Plánovanie a zámernosť

Viem, že Jim si neustále nastavuje pripomienky na svojom Blackberry, aby si pamätal dôležité dátumy a príležitosti, kedy mi môže poslať kvety. Veľmi si túto jeho snahu cením, hlavne keď viem, že preňho takéto prekvapenie stráca tú čarovnú atmosfétu spontánnosti, ktorú by si niekedy možno želal. Čo sa mňa týka, veci preňho plánujem už týždne vopred. Pocit známeho napätia z toho, že ho prekvapím spôsobuje, že pre mňa každá takáto chvíľa, kedy plánujem stojí za to.

Slová a dotyky

Hovoríš svojmu manželovi/ke denne, že ho/ju miluješ? Nájdeš si vo víre každodenných starostí čas na to, aby si ho pobozkal/a, keď ráno odchádzate z domu? Objímete sa, keď sa večer vrátite po dlhom dni domov? Fyzické dotyky a jednoduché slová lásky nás spájajú, jeden druhému si pripomíname, že sme si vzácni.

Modlitba a dôvernosť

To, že si spoločne s manželom čítame denné zamyslenia a večer v posteli sa modlíme, nás navzájom zbližuje a vytvára dostatočný priestor pre rozhovor na konci dňa. Hoci Jim často bojuje, aby nezaspal (zatiaľ čo ja by som vládala pokračovať v rozhovore hodiny a hodiny), stále nám to pomáha byť si bližšími medzi sebou navzájom a s Bohom. Toto je tá hĺbka, plnosť a bohatstvo dôvernosti, ktorú Boh pre nás ako dvojicu plánoval.

Vzájomná služba

Napadlo vám niekedy, že by ste si mohli jeden druhému pripraviť raňajky? Ak varenie nie je práve vašou doménou, stačí objednať jedlo z neďalekej reštaurácie, ako to, napokon, robí aj Jim. A vôbec mi nevadí, že to navarené jedlo nie je od neho — vážim si jeho snahu prekvapiť ma a poslúžiť mi. Ja mu zase často v nedeľu ráno pripravujem domáce wafle alebo francúzske toasty. Skutočnou cestou do jeho srdca je jedlo, hlavne čokoládové cookies. Je to jedna z najjednoduchších vecí, ako mu poslúžiť. Jeho potreby sú pre mňa dôležitejšie, než tie moje.

Boh nás volá slúžiť jeden druhému v láske (Galatským 5:13). Ale tiež nás varuje (Galatským 5:15), že „hryzenie a žranie sa navzájom medzi sebou“ nás zničí. Nečudo, že tak veľa párov sa borí v hlbokých problémoch. Prvá a najprirodzenjšia ľudská reakcia je za každých okolností sebectvo. Myslíme na seba ešte skôr, než nám vôbec napadne myslieť aj na celoživotného partnera, ktorého nám Boh dal. Ak bude na prvom mieste v našom živote Boh a po ňom náš partner/ka, manželstvo sa zrazu začne rozvíjať v nepredstaviteľne mnohých smeroch.

Čas len pre dvoch

Pre Jima ale aj pre mňa bolo najväčším osviežením, keď sme mohli niekam ako pár vypadnúť. Keď boli deti ešte malé, bolo to zvyčajne iba popoludnie alebo maximálne jedna noc strávená niekde mimo. Teraz je naším cieľom stráviť nejaký čas spolu mimo od všetkých ostatných niekoľkokrát za rok. Je to skvelá a neopakovateľná príležitosť nanovo sa priblížiť k sebe a rozpomenúť sa, prečo sme sa vlastne my dvaja do seba zaľúbili. Veľmi to pomáha, proste nechať všetok stres doma a mať čas jeden na druhého. U nás to často boli práve tieto spoločné chvíle, kedy sme robili dôležité spoločné rozhodnutia ohľadom manželstva, služby a rodiny.

Ste pripravení na novú výzvu? Začnite tým, že budete mať Valentína raz za týždeň. Choďte niekam na kávu, do kina alebo na večeru. Dajte si spolu objednanú pizzu na obruse na podlahe vašej spálne. Zavrite dvere a povedzte deťom, nech vás pol hodinu nevyrušujú. Mnohí majú výhrady proti tomu, že by mali televízor priamo v spálni, ale schúliť sa pod perinu a spoločne pozerať film môže byť tiež riadna zábava. Nemusí to byť práve drahý večer. Buďte kreatívni!

Láska, ktorou vás Pán požehnal, by mala byť oslavovaná viac než len raz do roka. Valentín by mal byť každý deň.

Sheri Mueller. © 2010 Growthrac.

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

4,8/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.