Vidieť očami nepriateľa

Photo by Ana Silva on Unsplash, https://unsplash.com/photos/window-with-water-droplets-phSsmk1eIlQ

  • 27. Aug '24
  • 7 minút
  • 226

Očakávať pokušenie skôr, než príde

Pevnosti sa stratili kvôli úplnému nedostatku fantázie. Generál nevidí očami svojho nepriateľa, nedokáže predvídať jeho stratégie, a tak pozýva nohy nepriateľa do citadely. Vpúšťame toho zlého do nášho života, srdca a mysle kvôli nedostatku premýšľania? Bojovať s nepriateľom pri prednej bráne je dosť ťažké; nenechávajme zadné chodníky a zadné vchody bez strážcov, nezapečatené a bez dozoru.

Ako odhalíme narušenie? Zahrajte sa na diablovho advokáta. Položte si otázku: Keby som bol satanom a chcel by som zničiť svoju dušu, ako by som to urobil? Po prvé, naozaj sa nad tým zamyslite, pretože vám to pomôže lepšie spoznať samých seba. Po druhé, pretože satan o vás uvažuje a mieni využiť všetky možné prostriedky na vaše zatratenie.

Inými slovami, pozerajte sa na film o sebe. Majstrovské tímy študujú svojich súperov, aby spoznali ich slabé stránky a odhalili zraniteľné miesta. Sledujú, prehrávajú a znova sledujú súpera. Ako rozmýšľajú? Aké sú ich tendencie? Čo sa snažia zakryť? Ak nás chcú poraziť, musia tak urobiť svojou slabou rukou. A najlepšie tímy sledujú video nielen o svojich súperoch, ale aj o sebe. Keď nás nepriateľ sleduje, čo vidí? Kde sme slabí, náchylní? Čo chce využiť? Ako plánuje udrieť?

Schody do duše

Najskôr zvážte, ktorých častí vášho tela sa satan túži zmocniť. Po akých dobre vyšliapaných cestičkách prináša svoje pokušenia do vášho života?

Chce vám preniknúť do duše cez vaše oči? Láka vás na nedovolené obrázky? Povzbudzuje vás k tomu, aby ste si púšťali seriál za seriálom, hru za hrou, aplikáciu za aplikáciou? Väčšina z nich nemusí byť zlá, ale keď sa nahromadia, vytvoria močiar svetskosti, v ktorom duchovné záujmy odumierajú. Všimnite si, že Evine oči videli ovocie skôr, ako sa dostalo do jej úst: „Keď žena videla, že by bolo dobre jesť zo stromu, že je pre oči zvodný… vzala z jeho ovocia a jedla“ (1. M 3:6).

Alebo sú vaše pokušenia zvukové, prichádzajúce bočnými dverami vašich uší. Počúvate jednu pieseň za druhou, jeden podcast za druhým — niektoré sú takého charakteru, že keby náhodou hrali počas bohoslužby, radšej by ste si rozbili telefón, než by ste ich nechali pokračovať. Akí zhovievaví strážcovia stoja pri niektorých našich ušných lalokoch. Pripomeň si, kresťan, že prvé pokušenie prišlo cez ucho skôr ako cez oko: „Had bol ľstivejší ako všetky poľné zvieratá, ktoré Hospodin Boh učinil. Ten povedal žene… “ (1. M 3:1)

A keď už satan má vaše uši a oči, túži po vašich rukách, aby ste nimi riadili a šírili zlo: „vzala z jeho ovocia a jedla; potom dala aj svojmu mužovi, ktorý bol s ňou.“ (1. M 3:6). Chrlia vaše ruky blesky a hromy zlej nálady? Chytajú v noci myš a klikajú, klikajú, klikajú (mysliac si, že v súkromí)? „Ak ťa zvádza ruka,“ Ježiš varuje, „odtni si ju; lepšie ti o jednej ruke vojsť do života, než s oboma do pekla, do neuhasiteľného ohňa“ (Mk 9:43).

„Ak sa chcete čo najlepšie brániť, poznajte sami seba.“

Satan však potrebuje, aby ste boli na dosah ovocia hriechu, preto miluje neopatrné nohy. Zo skúsenosti možno viete, akú škodu si privoláte, keď sa tieto nohy zatúlajú do baru, k tomu priateľovi alebo na tie večierky. Múdry otec radí svojmu synovi: „Oddiaľ od nej svoju cestunepribližuj sa k dverám jej domu“ (Pr 5:8). Aj len prechádzať blízko jej dverí môže byť rozsudkom smrti:

„Hoci ti lichotí, usmieva sa a predstiera, že ťa zbožňuje,

lovec pred tebou nastražil pascu.

Stojí pri svojich dverách a láka ťa do pasce;

drž svoje nohy od jej domu a hlavu od jej lona,

svoju túžbu od jej krásy a svoje srdce od jej starostlivosti,

svoje telo od jej postele a jej nôž od svojich vlasov.“

Nech topánky na vašich nohách nezradia modlitbu na vašich perách: „Neuveď ma do pokušenia.“ Nohy, ktoré blúdia smerom k hriechu, čoskoro utečú od Boha: „skryl sa človek a jeho žena pred Hospodinom Bohom medzi stromy záhrady“ (1. M 3:8).

Nesmieme zabúdať ani na jazyk, toto ohnivé plavidlo, ktoré sa plaví z pekelných prístavov (Jk 3:6). Ste prísny otec? Stáva sa vám, že vybuchnete na svojho partnera, alebo že ostro kritizujete svojho najdrahšieho priateľa? Ste klebetná alebo otravná manželka? Akú čokoládu vám môže satan položiť na jazyk, aby ste sa oddávali tomu sladkému ohováraniu, lichoteniu, reptaniu alebo polopravde? „Žena,“ Adam rýchlo obvinil, „žena, ktorú si mi dal, aby bola pri mne, dala mi zo stromu; i jedol som“ (1. M 3:12).

Časy zrady

Okrem toho by sme mali zvážiť: Kedy je najlepšie zasiahnuť? Čo tak neskoro v noci, keď by ste mali pokušenia zaháňať bezvedomím? Kedy sa cítite najviac vystresovaní, úzkostliví a nepozorní? Keď sa blížia skúšky? Keď nestíhate v práci? Keď je to doma napäté alebo máte finančné problémy?

Všimol som si, že satan často čaká s útokom na druhý deň po duchovnom víťazstve. Padne na nás holubica a nanovo počujeme: „Toto je môj milovaný Syn,“ a potom nás satan navštívi na púšti. Je to blázon, ktorý vás prepadne v deň víťazstva? Nie, stiahne sa a čaká, kým sa uvoľníte, a potom vyrazí aj s posilami. Temný duch sa vracia s diablami horšími, ako je on sám. Možno keď dom spí; možno na poludnie, keď vaša bdelosť ochabne; možno vo všedný deň, keď monotónnosť otupí vážnosť hriechu a nedeľné osvieženie sa zunuje.

Možno je to cez víkend, keď je svet plný vzruchu a nemravnosť sa predáva so zľavou. Po dlhom týždni príde myšlienka, že som tvrdo pracoval, zaslúžim si trochu potešenia, však? Satan pozná najlepší čas na útok. A vy? Práve vtedy, keď Ježiš „nič nejedol“ a „bol hladný,“ satan na neho naplno zaútočil (L 4:2–3).

Ľudia ako bábky

Dokážete rozoznať vzorku ľudí, ktorých satan rád používa ako poštové holuby, aby proti vám doručili pokušenie? „Ale beda človeku, z ktorého prichádza zvádzanie“ (Mt 18:7). Keď je vaša ostražitosť najnižšia, s kým by mohol satan chcieť, aby ste trávili čas? Ktorá Dalila vám ostrihá vlasy? Ktorá zlá spoločnosť ohrozuje vaše dobré mravy? Radí vám hlúpa manželka, aby ste preklínali Boha a zomreli? Hromadia priatelia vaše najhlbšie trápenia? Klebetná spolubývajúca, záletný spolupracovník, neveriaci otec, svetský spolužiak — na ktoré vzťahy sa satan snaží vtlačiť svoj podpis?

Ďalej zvážte nielen to, koho rád vidí vo vašej blízkosti, ale aj to, koho pri vás nechce. Od koho vás chce udržať čo najďalej? Gondor a Rohan sa potrebovali, Dávid potreboval mocných mužov, bratia potrebujú bratov, sestry potrebujú sestry. Ako môže satan zničiť túto požehnanú potrebu vo vašom živote?

Ach, tu sa môže ukázať ako najúčinnejší lahodný hriech závisti. Rád narúša úľ týmto hriechom — vyzýva nás, aby sme sa vzdialili od tých, ktorí sú zbožnejší, nadanejší a sympatickejší ako my. Aké podozrenie alebo duchovná pýcha vás môže presvedčiť, že cirkev vlastne predsa len nepotrebujete? Alebo vás možno zaženie do kúta rafinovanejšie prostredníctvom prepracovanosti či nezmyselnej zábavy. „Kto sa oddeľuje, hľadá to, po čom túži, vyráža proti všetkému, čo je vydarené“ (Pr 18:1).

Akú trávu zasial satan na poliach vašich priateľstiev? Sebectvo? Apatiu? Neochotu ísť pod povrch? Ktoré vzťahy potrebujete posilniť? Ktorým ľuďom potrebujete venovať viac času? Ktoré záľuby alebo známosti musia ustúpiť do úzadia? Kto vás inšpiruje k tomu, aby ste sa celým srdcom usilovali o Krista?

Majetok ako bohovia

Nakoniec, len na začiatok vašich úvah, pouvažujte o tom, aké závažia by satan použil, aby pripútal vašu dušu k tomuto svetu. Mnohé veci sú dovolené, ale nie všetky sú prospešné. Môžu byť dokonca užitočné pre iných, ale nie pre nás. Bývalý alkoholik odmietne pivo na zápase. Človek, ktorý bojuje so žiadostivosťou, si vymaže svoj Instagram. Nezadaná žena obmedzuje čítanie ľúbostných románov.

Ruka je dobrá vec, určená na oslavu Pána. Ale ak ťa privádza k hriechu, brat môj, odrež ju (Mt 5:30). Oko je určené na pozorovanie krásnych vecí, ale ak ti oko spôsobuje hriech, sestra, vylúp ho (Mt 5:29). Ježiš hovorí, že je lepšie krívať týmto krátkym životom zmrzačený alebo vydržať tu čiastočne slepý, ako sa držať všetkých týchto dobrých vecí, zneužívať ich a ísť do pekla.

Nemôžeme sa však zastaviť len pri ťažkostiach. Zamyslime sa napokon nad záujmom diablovho najväčšieho dohľadu: najlepšie Božie dary pre nás. Možno nás obviňuje, ako to urobil s Jóbom, že sa Boha bojíme len pre toto všetko. Má pravdu?

Ktoré vzťahy, ak by boli ohrozené, by nás mohli priviesť k tomu, aby sme sa zriekli svojho Pána? Ktoré lásky — matka, manželka, dieťa — prekračujú svoju vhodnú hranicu a sadajú si na trón ako súperi? Ktorého Izáka by sme nepoložili na oltár, keby to Boh vyžadoval? Nad ktorým požehnaním by sme cez najtemnejší smútok nemohli vysloviť: „Hospodin dal, Hospodin aj vzal, nech je požehnané meno Hospodinovo“ (Job 1:21)? Satan má v úmysle obtočiť najvybranejšie Božie požehnania okolo našich duší, aby udusili semienko.

Kresťan, máš nepriateľa, ktorý sa krčí pri tvojich dverách. Jeho túžbou je mať ťa vo svojich rukách a ty musíš nad ním vládnuť. Ak sa chcete čo najlepšie brániť, poznajte sami seba. Akými cestami chce spútať moju dušu? V akom čase, s akými ľuďmi a prekrútením akých darov ma chce zničiť? Venujte čas a úsilie jednoduchému uvažovaniu: Ak by som bol satanom, akým spôsobom by som sa zničil?

Greg Morse © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,4/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.