Vízia manželstva: Výmena našej vízie za Božiu

https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-near-grass-field-1415131/

  • 21. Aug '19
  • 5 minút
  • 2080
  • 12

Možno by som nikdy nepoužila presne tieto slová, ale zaobchádzala som s manželstvom ako s Aladinovou lampou, ktorú by som mohla pošúchať tak, že by som poprosila môjho džina (Jonathana), aby okamžite vyhovel môjmu prianiu a vykonal každý môj príkaz. Možno sa čuduješ, kde som vôbec dostala takúto predstavu manžela. Tak ti to poviem: Je to chyba mojej babičky!

Ak by som mala zoznam mojich troch najlepších kamarátov z detstva, moja babička by mohla byť na prvom mieste. Mala som len jeden rok, keď sa moji rodičia rozviedli a presťahovali sme sa do domu mojej babičky. Zoberiem to ešte o krok ďalej a prezradím ti, že som sa doslova presťahovala k svojej babičke, čo znamená, že ona a ja sme sa stali spolubývajúcimi. Mala som s ňou spoločnú izbu a posteľ až do mojich desiatich rokov. Hovoriť, že sme si boli veľmi blízke, znie ako podhodnotenie. Moja matka ťažko pracovala a snažila sa obnoviť svoj život po otcových závislostiach, ktoré rozbili jej svet. Nechápte ma zle, veľmi sa angažovala v mojom živote a nikdy som nepochybovala o jej láske ku mne, ale počas tých rokov som strávila väčšinu svojho času s mojou babičkou, ktorú sme volali Mama.

Mama a ja sme každú noc pred spaním sledovali niekoľko jej obľúbených relácií. Niektoré noci sme sledovali jeden z jej obľúbených filmov. Nakoniec sa jej najobľúbenejšie filmy stali mojimi najobľúbenejšími a stále milujem dobrý, sentimentálny, možno aj otrepaný milostný príbeh. Začali to Julia Roberts a Richard Gere. Tak to je, jeden z našich najobľúbenejších filmov, ktorý sme pozerali, bol Pretty Woman. Ak si myslíš, že je nevhodné pre malé dievča, aby pozeralo taký film, máš pravdu. Moja babička mi nechcela zle, no tak to proste bolo!

Nereálna predstava lásky

V tomto filme Julia Roberts hrá krásnu mladú ženu, ktorá upadla do nie príliš rešpektovaného životného štýlu, z ktorého sa nedokáže vymotať. Prichádza Richard Gere, ktorý hrá pekného bohatého podnikateľa. Najme si Juliu, aby mu na týždeň robila spoločnosť v Los Angeles, kým je tam na služobnej ceste. Jeho prítomnosť zmení pre ňu všetko. Necháva jej kopu peňazí, aby mohla nakupovať a platiť účty, a dokonca si ju nasťahuje do svojej luxusnej hotelovej izby! Keď s ňou ľudia zle zaobchádzajú, bráni ju a napráva všetko pokazené. V jednom týždni sa stane toho veľmi veľa, prekvapí ju prepychovým rande, novými šatami, prechádzkami naboso po zelenej tráve a hraním sa vo fontáne! Na konci filmu je postava Julie novou ženou, pretože sa zamilovala. Postava Richarda Gerea je jej džinom vo fľaši. Keď som bola vo veľmi mladom a citlivom veku, táto fantázia sa stala realitou, na ktorej som založila svoju budúcnosť.

Nie je nič zlé na dobrom ľúbostnom príbehu, ale pre desaťročné dievča bez otca to bolo svojím spôsobom nebezpečné. Vytvorenie vlastných štandardov na muža podľa tohto scenára a v dokonale usporiadaných scénach bolo nezdravé a zjavne nespravodlivé voči Jonathanovi.

Pred Jonathanom sa nikto ani neblížil k tomu, aby som sa cítila tak, ako Richard dokázal, aby sa cítila Julia, takže som automaticky vedela, že nikto z nich nebol pre mňa. Avšak, niečo na Jonathanovi sa líšilo od ostatných od samého začiatku. Staral sa o mňa takým spôsobom, ako som očakávala.

Zdalo sa, že jeho prítomnosť všetko napraví a čím viac ma rozosmieval, tým viac som to od neho očakávala. Hoci charakter Richarda Gerea nebol blízky Ježišovi, mnohé z jeho vlastností boli podobné Kristovi. Premýšľajte o tom: nesebecká láska, vášnivá snaha, nepozeral na jej minulosť a ochota odpustiť. Je zrejmé, že táto ilustrácia je nedostatočná, ale veľa z toho, čo som videla na Gereovej postave, ctilo Boha. Teraz si uvedomujem nebezpečenstvo v pomýlení a uznávaní ľudských činov podobných Kristovi v porovnaní s tými, ktoré robí samotný Kristus. Dovoľte mi to vysvetliť.

Nemožný štandard

Jonathan miluje Ježiša a táto láska poháňa jeho konanie a starostlivosť o druhých. Moje srdce bolo priťahované k tomuto typu lásky a túžila som po ňom. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Jonathan snažil byť pre mňa Kristom, časti môjho srdca, ktorých bolo potrebné sa dotknúť, mohli byť zasiahnuté iba Ježišom. Kým som si to neuvedomila, nespravodlivé, nereálne a sebecké očakávania, ktoré som dala svojmu manželovi, v ňom zanechali pocit, že zlyháva, zatiaľ čo som naďalej žiadala, aby prebral zodpovednosť a opravil moje nespokojné srdce.

Som si istá, že už vidíte, kde je ten problém, ale ja som ho veľmi dlho nevidela. Iba Boh mi mohol odhaliť lásku, po ktorej túžilo moje srdce. Iba Boh mi mohol pomôcť pochopiť Jeho lásku, a to bolo to, čo som potrebovala. Nemala som predpokladať, že môj manžel bol náhradou za pozemského otca, ktorý mi chýbal.

Nová vízia manželstva

Dosiahnutie úspechu v individuálnom raste alebo zbožnom manželstve je ťažšie, než si chceme priznať. Je to preto, že v obidvoch prípadoch je odpoveď nad rámec všetkého, čo môžeme dosiahnuť sami. „Dostať sa tam“ v osobnom raste a v manželstve je nad naše sily. Úprimne, je to mimo tohto sveta. Opýtajte sa najviac ostrieľaných manželských párov, či už „prišli“ a najzrelšie a najviac zbožné páry vám odpovedia: „Nikdy nedorazíme“.

Môže to znieť ako niečo menej dôležité, ale sľubujeme vám, že je to hlavné. Premýšľajte o tom. Ak máte predstavu, že by ste mali v manželstve niekam doraziť, čo sa stane, ak tam nikdy neprídete? Čo sa stane, ak zažijete viac nárazov na ceste a viac obchádzok, ako ste boli pripravení čeliť?

Ale na druhej strane, ak uvažujete, že vaše manželstvo je cesta, ktorá bude plná hrboľov, obchádzok a rôznych nebezpečných zákrut — ako sa zmení váš pohľad, keď prídu ťažké časy a nastane sklamanie?

Božia vízia s Božou pomocou

Môžeš byť skvelým manželom alebo manželkou na vlastnú päsť a iba vlastnými silami? Odpoveď na túto otázku závisí od toho, kto to posudzuje. Nehovoríme, že v niektorých oblastiach svojho života a určitých oblastiach vášho manželstva nemôžete byť skvelí. Predpokladáme, že v určitej oblasti ste viditeľne obdarovaní a šikovní. Hovoríme však, že bez nejakej nadprirodzenej pomoci budete pravidelne zaostávať v iných oblastiach.

Božie Slovo, ako je napísané od Prvej knihy Mojžišovej po Zjavenie, nám dáva bohatstvo múdrosti, poučenia a vedenia na tému manželstva a jasnú cestu pre každého muža alebo ženu, ktorí hľadajú najlepšie manželstvo.

Ale Boh nás nežiada, aby sme to robili sami. Jeho Slovo nás nasmeruje správnym smerom a On nám dáva svoju pomoc. Musíme sa len pýtať.

Wynter and Jonathan Pitts. THIS ARTICLE WAS ORIGINALLY PUBLISHED AT GROWTHTRAC— BUILD A BETTER MARRIAGE

4,3/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.