Výhody nastavenia druhého líca

Nicolas Alejandro @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/instantvantage/5831509222

  • 15. Apr '15
  • 2 minúty
  • 2393

Už si to niekedy chcel niekomu vrátiť?

Už si to niekedy chcel niekomu vrátiť? Možno si to vydával za túžbu po spravodlivosti alebo za snahu o odhalenie krivdy alebo také niečo. Pravda však môže byť o čosi komplikovanejšia. Chceme ublížiť tým, čo ublížili nám.

A toto je skutočný problém.

Pred niekoľkými rokmi o mne jeden pastor vyslovil klamstvo — bol to verejne známy chlapík, ktorého som sotva poznal. Hodil ma do vody, aby prekryl niečo, čo poukazovalo na jeho bezcharakternosť.

Odvtedy som vyhľadával pomstu

Ale sotva mi to prinieslo niečo dobré. Ovplyvnilo to moje písanie a môj život. Mám toho chlapíka rád? Nie. Ale Boh prinesie spravodlivosť na všetko a mojou nádejou je, že aj jemu aj mne bude odpustené — mne, že som hľadal pomstu a jemu, že klamal.

Už si niekedy videl zápas amerického futbalu, kde nejaký hráč zapáral do iného, ale rozhodca rozhodol, že faulom bola reakcia druhého hráča a nie prvotná provokácia?

V mojom aj tvojom svete sa toto deje neustále. Ak do teba niekto zapára a ty mu to oplácaš, radšej ver tomu, že osoba, ktorá do teba začala zapárať, to narafičí tak, že ty si odnesieš všetku kritiku.

Nebudú sa zmieňovať o provokácii

Namiesto toho jednoducho každému povedia, čo si v tej chvíli povedal a urobil a tvária sa, akoby oni nezdvihli ani prst. Pokiaľ je niekto natoľko bezcharakterný, že do teba zapára, radšej uver tomu, že sa pokúsi vyhrať nekalo.

Ale toto vraví Ježiš: Nastav aj druhé líce. Šialené, však? Ježiš hovorí, že máš prijať úder a kráčať ďalej.

Zdá sa to nespravodlivé, viem. A nedá sa povedať, že je to taktika, ktorá nám z dlhodobého hľadiska pomôže vyhrať. Nepomôže. Ale zabraňuje to nárastu škôd, je to pokorujúce a dáva to svetu na známosť, že si nemyslíš, že si Boh.

Nastavením druhého líca sa vyhneme nekalostiam.

Sú tu však nejaké výnimky
Pokiaľ ťa niekto fyzicky napadne alebo ohrozí, zavolaj políciu. Môžeš nastaviť druhé líce a odpustiť, už keď je osoba za mrežami alebo bol vydaný súdny zákaz. Pokiaľ niekto o tebe klame a je členom tvojho cirkevného zboru, môžeš predložiť sťažnosť starším. Len to nerob kvôli pomste, urob to, aby prestal klamať. A snaž sa stále vo všetkom odpúšťať.

Ľudia majú tendenciu klamať o druhých a začínať si s nimi, keď ich považujú za silnejších, než sú sami. Snaž sa svoju silu využívať láskavým spôsobom.

Vo všeobecnosti napokon nevidím žiaden úžitok z pomsty. Nenapraví nespravodlivosť, nespraví veci lepšími a nevytvorí stabilný mier. Ak túžime po týchto veciach, potom budeme musieť prijať tie údery.

Donald Miller
Pôvodný článok nájdete na: storylineblog.com

4,6/5 (5 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.