Zakročte proti cudzoložstvu

https://www.pexels.com/photo/2-couples-are-kissing-photography-25866/

  • 15. Jún '16
  • 4 minúty
  • 3529
  • 121

3 kroky, ako tomu predchádzať.

Milujem predmanželskú prípravu. Je to príjemný oddych predtým, než treba zažehnávať krízu. Sedia predo mnou dvaja neskutočne šťastní ľudia, tešiaci sa na deň, keď sa stanú jedným telom. Mojou prácou na týchto stretnutiach je počúvať, smiať sa a vyzývať.

Zvyčajne vediem tri sedenia. Prvé dve sú naozaj radostné, no posledné nie. Ak mám byť úprimný, práve to je moje najobľúbenejšie.

Nesnažím sa ním spustiť lejak na niečiu dokonalú predstavu. No chcem, aby páry získali aj trochu realistický obraz života po tom, čo sa torta nareže a dopovedia sa slávnostné prípitky. Pred týmto posledným spoločným stretnutím mám osobitne aspoň jedno súkromné stretnutie s každým zo snúbencov, kde sa pýtam: „Čo urobíš, keď si uvedomíš, že k niekomu inému pociťuješ to, čo teraz cítiš k svojmu nastávajúcemu?“

Prsteň nezastaví hriech

Je to nepríjemná otázka, priznávam, a väčšina párov ju neočakáva. Myšlienka, že začnú mať zamilované pocity k niekomu inému než k snúbencovi — v ktorejkoľvek časti svojho života –, vyznieva ako útok na ich lásku a morálku. No nedajte sa oklamať. Nasadiť si prsteň na prst nezastaví rebéliu, ktorá je vo vašom srdci. Podľa The Truth About Cheating (Pravda o podvádzaní) od M. Garyho Neumana takmer 70 % mužov, ktorí mali aférku, sa nazdávalo, že podobnú vec nikdy neurobí.

Ďalej tí, ktorí vyhlásili „Nikdy by som svojho manželského partnera nepodviedol“, boli v potenciálne väčšom riziku raz partnera podviesť. Satan túži po tom, aby ste verili, že ste imúnni voči nejakej kategórii hriechu, pretože potom prestanete svoju dušu chrániť od jeho hrozných následkov. Ako hovorí Jeremiáš: „Srdce je klamlivé nad všetko a zradné je — kto sa v ňom vyzná?“ (Jer 17:9). Alebo ako raz napísal Robert Murray McCheyne: „Semeno každého človeku známeho hriechu je v jeho srdci.“

Varovné signály

Len čo je poníženie z tejto otázky preč, môžeme sa pohnúť k druhému kroku: MAŤ PLÁN. Ľudia sa spolu len zriedka „ocitnú“ v posteli (podľa Neumana iba 6 %). Drvivá väčšina mimomanželských pomerov sa stane s niekým, koho poznajú najmenej mesiac a s kým prichádzajú do viacnásobného kontaktu. To znamená, že je dostatok času na to, všimnúť si varovné signály. A teda aj čas na to, predísť niečomu zlému. Tieto signály môžu zahŕňať:

— tešíte sa na stretnutie s danou osobou
— ste ochotní zmeniť svoje obvyklé spôsoby, aby ste sa uistili, že sa s ňou budete pravidelne vídať
— preorganizujete svoj kalendár, len aby ste našli spôsob, ako získať viac času s danou osobou (ako napríklad: skoré ranné stretnutia, dlhé obedy, neskoré večery a iné)
— stávate sa stále viac kritickými k svojej polovičke, najmä v porovnaní s „niekým iným, špeciálnym… “
— hľadáte najrôznejšie dôvody, prečo netráviť čas so svojou polovičkou
— relaxujete stále viac a viac bez vášho manželského partnera
— zmenšuje sa vaša túžba po intímnej, fyzickej a emocionálnej blízkosti s človekom, s ktorým žijete v manželstve

Čo robiť, ak si na sebe všimnete niektoré z týchto varovných signálov? Uvediem 3 kroky:

1. Prerušte daný vzťah

Ak ho môžete vymazať zo svojho života úplne, urobte to. No niekedy je to z dôvodu práce, cirkevného zboru alebo rodiny ťažké, ba priam nemožné. V prípade konkrétnej osoby sa musíte emocionálne odosobniť.

Emočná intimita je životodarnou silou nemanželského pomeru. Niekedy ľudia odkryjú svoju náklonnosť k druhej osobe v nádeji, že im to pomôže zdržať sa pomeru, ale v skutočnosti to len pridá plyn do vznikajúceho plamienka romantiky. Ten plameň chcete vyhladovať, nie kŕmiť.

2. Vyhľadajte pomoc

Nájdite si niekoho, kto povzbudí kresťanský rast vo vašom manželstve. Jednou z najhorších vecí, ktoré sa môžu stať, je nájsť si priateľa, ktorý je náklonný na záletnosť. Viac ako tri štvrtiny mužov s mimomanželským pomerom malo priateľa, ktorý konal podobne. Ako sa píše v knihe Prísloví: „Kto chodí s múdrymi, bude múdry, kto však s bláznami drží, tomu sa zle povodí“ (Pr 13:20). Alebo ako s dôrazom píše apoštol Pavol: „Nedajte sa klamať! Zlé reči kazia dobré mravy“ (1. Kor 15:33).

Najlepšie je, ak si toho priateľa alebo aj mentora nájdete v predstihu. Často povzbudzujem snúbencov, aby vopred uvažovali, komu budú môcť zavolať uprostred noci a vyspovedať sa mu: „Myslím, že sa moje srdce začína túlať.“ Ešte dôležitejšie však je dať daným osobám vedieť, kým chcete, aby pre vás boli, a dovoliť im sa z času na čas s vami v tejto súvislosti rozprávať.

3. Obnovte svoj sľub

Naproti tomu, čo nás mnohé filmy a piesne nútia veriť, iba okolo 10 % tých, ktorí podvádzali, tak urobilo s niekým, koho pokladali za atraktívnejšieho než svojho súčasného manžela. Muži a ženy, ktorí podvádzajú, to robia častejšie pre emocionálne potreby než fyzické. Pre mužov je to zvyčajne potreba cítiť sa cenení, rešpektovaní a hodnotní. Zatiaľ čo ženy potrebujú cítiť, že ich muž počúva, miluje a stará sa o ne.

Keď si uvedomíte nedostatok týchto vecí vo svojom vlastnom manželstve, modlite sa za ne spoločne, vyhľadajte poradenstvo, čítajte knihy, navštívte workshopy a semináre a konferencie — proste urobte všetko pre to, aby ste vo svojom manželstve znovu ožili vášeň.

Pamätajte, že je treba ochotne si svoje chyby priznať a skúsiť prejaviť niečo z Božej lásky tomu, ktorému ste dali svoj sľub ako prvému. Ako hovorí Ligon Duncan: „Ľudia strácajú nielen lásku, ale strácajú aj pokánie a odpustenie.“

Uprostred všetkých príprav na ten jeden špeciálny deň nikdy nie je priskoro myslieť aj na deň, keď to všetko môže začať visieť na vlásku. Rozpoznajte svoju vlastnú náklonnosť na hriech, majte plán, ako sa s ním vysporiadať hneď v momente, keď začne vystrkovať rožky, a stojte pevne vo svojom záväzku tešiť sa zo ženy (manželky) svojej mladosti (Príslovia 5:18).

Josh Squires © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,6/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.