Zameň starosti za chválu a paniku za modlitbu

Photo by Jon Tyson on Unsplash, https://unsplash.com/photos/CYswOLYDUXY

  • 20. Mar '21
  • 3 minúty
  • 1838
  • 127

Z vonkajšej strany kuchynského okna sme zavesili kŕmidlo, a tak každé ráno pri raňajkách sledujem vtáky, ktoré k nemu priletia. A hoci je s ochranou proti veveričkám, jedna akrobatka sa tam aj tak vždy dostane a kradne vtákom semiačka. Od vtákov sa môžeme veľa naučiť. Tvrdil to Ježiš už pred 2 000 rokmi: „Pozrite vtákov nebeských: ani nesejú, ani nežnú, ani nezhromažďujú do stodôl, a váš Otec nebeský ich živí. Či vy nie ste omnoho viac ako oni? A tým, že ste ustarostení, kto z vás môže predĺžiť svoj vek čo aj len o lakeť?“ (Mt 26:6–7)

Následne pridáva aj obraz s kvetmi: „A o odev prečo ste ustarostení? Pozorujte poľné ľalie, ako rastú, nenamáhajú sa a nepradú; hovorím vám: Ani Šalamún v celej svojej sláve neobliekal sa tak ako jedna z nich.“ (Mt 26:28–29)

Zakončuje slovami: „Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. Nebuďte teda ustarostení o zajtrajší deň, lebo zajtrajší deň postará sa o seba. Dosť má deň svojho trápenia.“ (Mt 26:33–34)

Ježiš nám tu nehovorí, že sa o životné potreby nemáme starať. Nehovorí, aby sme sa nezaoberali jedlom na stole, oblečením či strechou nad hlavou. Hovorí však, aby sme si pre tieto veci nerobili starosti.

Videli ste už niekedy vystresovaného vtáka? Vtáky si vonku jednoducho lietajú a žijú svoje životy, hoci im nik nezasľúbil večný život. Čo aj napriek tomu robia každé ráno? Zobúdzajú nás svojím spevom.

To neznamená, že zanedbávajú akúkoľvek činnosť, ktorá im zabezpečí jedlo. Prilietajú a najedia sa z kŕmidla, ako je to moje, alebo sa len tak ponevierajú pri McDonalde a čakajú, kým nejaký hranolček dopadne na zem. Svoj podiel práce si svedomito plnia, no bez akýchkoľvek starostí.

Skvele to vystihuje báseň:

Dumal vrabec so sojkou

nad takouto otázkou:

Prečo ľudské bytosti

majú toľko starostí?

Premýšľali, koľko mohli,

až sa oba vtáčky zhodli.

Ľuďom nebeský Otec chýba,

v ktorom nám nič nechýba.

Ak sa Boh stará o vtáky, postará sa aj o nás.

Starosti ti nepredĺžia život, iba ho zhoršia. Dokonca môžu tvoj život skrátiť. Odborníci zistili, že starosti môžu poškodiť nervovú a tráviacu sústavu.

Okrem toho môžu starosti a úzkosť spôsobiť hlboké depresie. Odborníci nám to vravia dnes, no v Biblii sa o tom písalo už dávno: „Ustarostenosť v srdci skľučuje človeka, ale dobré slovo mu spôsobuje radosť.“ (Pr 12:25)

Niekedy sa domnievame, že starosti sú akousi cnosťou. Rád by som však povedal niečo, čo ťa možno prekvapí — starosti môžu byť hriechom. Starosti sú totiž zlyhaním našej dôvery voči Bohu. Nič sa nedotýka kresťana, čo najprv neprešlo milujúcimi rukami Boha.

Budeš žiť tak dlho, ako to určil Boh. Nik to nezmení. Nezmení to vírus ani ohrozenie života. Biblia nám prináša toto zasľúbenie: „Lebo ma skryje vo svojom stane v deň pohromy, schová ma v skrýši svojho stánku, vyvýši ma na skalu.“ (Ž 27:5)

Ak chceš rásť vo viere, a nie v starostiach, čítaj Bibliu a ver tomu, čo sa v nej píše. Rímskym 10:17 nám hovorí: „Teda viera je z počúvania skrze slovo Kristovo.“ (R 10:17)

Väčšina Američanov má doma Bibliu. V priemere vlastní každá americká domácnosť až štyri Biblie. A čo je zaujímavé, americké biblické centrum Center for Bible Engagement uskutočnilo výskum, v ktorom zistili, že ak nečítaš Bibliu štyri a viackrát za týždeň, nebudeš robiť zásadné rozhodnutia či zmeny inak ako človek, ktorý Bibliu nečíta.

Štúdia ďalej dodáva, že ak čítaš Bibliu viac než štyrikrát do týždňa, sklon k pornografii sa znižuje o 61 percent, sklon k užívaniu omamných látok sa znižuje o 57 percent a sklon k hazardným hrám sa znižuje o 74 percent. Dokonca aj pravdepodobnosť obezity sa znižuje o 20 percent.

Výskumníci taktiež zistili, že ak čítaš Bibliu aspoň štyrikrát za týždeň, pravdepodobnosť, že budeš zvestovať svoju vieru, sa zvyšuje o 228 percent, pravdepodobnosť, že budeš činiť učeníkov je o 231 percent vyššia, a šanca, že si zapamätáš Písmo, je o až 407 percent vyššia.

Nech teda Božie slovo upevňuje tvoju vieru a zamení starosti za chvály. Nech je Boh v tvojom živote na prvom mieste. Nech má prvé miesto v tvojich prioritách, v manželstve, v slobodnom živote. Nech má prvé miesto v tvojej kariére a financiách. Cti si Pána a dovoľ mu riadiť tvoj život.

V modlitbe Pánovej nás Ježiš naučil modliť sa nasledovne: „Príď kráľovstvo Tvoje, buď vôľa Tvoja ako v nebi, tak aj na zemi!“ (L 11:2)

Alan Redpath však výstižne poznamenal: „Nemôžeme sa modliť: ‚Príď kráľovstvo tvoje,‘ ak sa najskôr nemodlíme ‚Odíď kráľovstvo moje.‘“

Božie plány pre tvoj život sú lepšie ako tie tvoje. Neboj sa teda odovzdať budúcnosť, ktorú nepoznáš, Bohu, ktorého poznáš. Daj prvé miesto Božiemu kráľovstvu a zameň starosti za modlitby.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

5/5 (46 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.