Zrelé rozhodnutia

smcgee @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/smcgee/2172459844/

  • 10. Jan '11
  • 4 minúty
  • 5524
  • 74

O prioritách v manželstve.

Piatok je deň vyhradený pre nás — mňa a môjho manžela. Keďže on má vtedy voľno v práci, ja si tento deň nechávam stále rezervovaný pre neho, aby sme ho strávili spolu. Je to jedno zo zrelých rozhodnutí, ktoré obaja zámerne robíme, aby priority v našom vzťahu zostali aj naďalej prioritami.

Naučiť sa robiť zrelé rozhodnutia je tou najlepšou vecou, ktorú môžeme robiť, aby sme ochránili naše manželstvo a udržali ho prioritou číslo jedna. To, čo sme sa Mark a ja za dvadsaťštyri rokov nášho manželstva naučili je, že ak chceme aby náš vzťah nielenže pretrvával, ale aj rástol, musíme vopred robiť rozhodnutia ohľadom nášho času a investícií, ktoré doňho vložíme. Ak nebudeme zámerne robiť takéto rozhodnutia, šialené životné tempo dnešného sveta by nakoniec postupne odplavilo z nášho vzťahu všetku lásku a záväzok.

Plánovať si samostatný spoločný čas len pre vás dvoch je prvým dôležitým rozhodnutím, ktoré by ste ako manželský pár mali pravidelne robiť. Ak máte spoločné rande v kalendári poznačené už tri či štyri mesiace vopred, oboch vás to uistí, že popri každodenných starostiach si nájdete aj čas na to, aby ste boli spolu. Čokoľvek už budete robiť — hrať sa, smiať alebo rozprávať, robte to pravidelne a bez toho, aby vás vaše deti rušili. Ak ste takéto plánovanie s partnerom ešte nezačali, je čas sadnúť si nad to s diárom v ruke, a poznačiť si dni, v ktorých si budete plánovať niečo pre seba. Tie „vaše" dátumy si zakrúžkujte trebárs do veľkého srdca. Ak máte malé deti, dohodnite pre ne aspoň mesiac vopred opatrovateľku. A nebojte sa, že takýmto randením miniete strašne veľa peňazí, nie je dôležité pravidelne chodiť do luxusných reštaurácií či do kina. Ani ja a môj manžel tam stále nechodíme. Môžete sa jednoducho vybrať na prechádzku, ísť na piknik do parku, alebo korčuľovať sa na zimný štadión. To, čo je podstatné, je, že si vytvoríte priestor na spoločné rozhovory, smiech, zábavu.

Raz či dvakrát do roka si tiež naplánujte čas, kedy sa s partnerom zoberiete a na deň, dva a vypadnete od všetkých každodenných povinností. Je to ďalšie zrelé rozhodnutie, ktoré ako manželia môžete urobiť. Bude vaša mama ochotná postrážiť na ten čas deti? Je pre vás možné dohodnúť sa s nejakou ďalšou dvojicou, že sa budete pri takýchto príležitostiach starostlivosti o vaše a ich deti striedať? Buďte si istí, že keď už máte presný dátum vášho dvojdňového rande poznačený, dotiahnuť detaily už pôjde ľahko. Tento čas je nesmierne dôležitý pre každý manželský pár — preto si pripomínajte, aké je to spať len tak, pod holým nebom, alebo ísť na spoločnú túru do hôr. Proste spolu robte aj naďalej veci, ktoré ktoré ste robili predtým, než sa vám narodili deti.

Dôvernosť je ďalšia z vecí, ktorú je potrebné a nutné plánovať, a platí to dvojnásobne pre páry s deťmi. Veľmi často si myslíme, že fyzická blízkosť je vec, ktorá bude vždy spontánna, avšak sami vidíme, že keď máme deti, tempo povinností je obrovské a vyčerpanie sa dostavuje denne. Samozrejme že spontánnosť sa príležitostne vyskytne, no nie dosť často na to, aby sme mohli udržiavať zdravý milostný život. Múdre a predvídavé dvojice, ktoré si záväzne plánujú čas pre intímne dôvernosti, často tvrdia, že toto rozhodnutie je jedno z najlepších a najužitočnejších, aké mohli vo svojom manželstve pravidelne začať robiť. Partnerom, ktorí viac túžia po telesnej intimite, takéto plánovanie dáva istotu, že sex v ich vzťahu nebude absentovať, a vedia, kedy ho môžu očakávať. Na druhej strane v partneroch, ktorí po sexe až tak netúžia, buduje takéto plánovanie očakávanie, a pomáha im mentálne aj fyzicky pripraviť sa na čas spolu.

A napokon, určiť si správne a zdravé hranice vo vzťahu k ostatným ľuďom opačného pohlavia, je štvrtým zrelým rozhodnutím, ktoré by manželské páry mali robiť. Vlastne je to jedno z najdôležitejších rozhodnutí, lebo chráni manželstvo a v ňom náš vzájomný vzťah. Pokušenie prichádza vždy, keď ho najmenej očakávame, a ak sme si vopred neurčili jasné hranice (a tu prichádzame k zrelým a vedomým rozhodnutiam ohľadom príslušníkov opačného pohlavia) môžeme sa zrazu pristihnúť v pozícii, že nás to nesmierne ťahá k niekomu inému než k nášmu manželovi / manželke. Múdre dvojice sa napríklad vopred dohodnú, že nebudú niekde sami s príslušníkom iného pohlavia. Stanovia si jasné „vodiace čiary" v podobe pravidiel, ktoré im na jednej strane pomôžu rozpoznať, ako nenápadne sa môže pokušenie infiltrovať do ich života, a na strane druhej im pomáhajú udržať si patričnú vzdialenosť od tých, ktorí sa im pokušením môžu stať.

Až príliš často chceme prejsť životom náhodne, bez toho, aby sme premýšľali vopred — a potom za to draho platíme. Aké má vaše manželstvo ciele? Chcete, aby pretrvalo? Chcete si spoločne vychutnávať obdobie výchovy detí? Odpovedzte si na tieto otázky, a začnite robiť zrelé rozhodnutia ohľadom vášho vzťahu, ktoré pomôžu premeniť sny na skutočnosť. Len trochu predvídavého plánovania a zámernosti môže spôsobiť obrovské zmeny a naplniť naše predstavy o večne trvajúcej láske.

Jill Savage © 2010. Growthrac.com. Použité s povolením. Všetky práva vyhradené.

Pôvodný článok nájdete na: http://www.growthtrac.com

4,1/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.