Vedúci ako vševedko

Colton Witt @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/fuzzylittlemanpeach/4689679368/

  • 12. Jan '11
  • 3 minúty
  • 5120

Nerobím pre svoju skupinku až príliš veľa?

Nerobím pre svoju skupinku až príliš veľa? Skupinkoví vedúci, pozor! Aj vy u seba pozorujete sklon typu: mám odpoveď na každú otázku, ktorá u nás na skupinke odznie? Mávate pocit, že vaše stretnutia nie sú úspešné, ak ste náhodou ľuďom, o ktorých sa staráte, poctivo neodprezentovali každý detail, ktorý ste si pripravili? Ak je vaša odpoveď áno, potom zrejme aj vy patríte medzi tých lídrov, ktorí chcú robiť pre svoju skupinku až príliš veľa.

Vedúci, ktorý sa neustále snaží robiť pre skupinku to, čo jej členovia zvládnu robiť aj sami, môže svoju skupinku „zabiť"! Riskuje totiž, že takouto neprimeranou pomocou zabrzdí duchovný rast, či už skupinky ako celku alebo jej jednotlivých členov. Skupinka sa najlepšie zocelí a posilní tak, že bude mať priestor robiť niečo sama.

Učenie sa navzájom

Základné pravidlo pre každého skupinkového vedúceho znie: „Nikdy nerob za svoju skupinku to, čo jej členovia zvládnu urobiť aj sami." Ak je pred ľuďmi vo vašej skupinke úloha, ktorú dokážu urobiť bez sústavnej pomoci vedúceho — odborníka na všetko, potom musíte vašich ľudí povzbudzovať, aby to sami aj spravili. Na druhej strane, ak je pre napredovanie skupinky nevyhnutná vaša pomoc, potom by ste ju ako vedúci mali ponúknuť — no to naozaj len v prípade, že je to potrebné pre jej ďalší posun.

Ak ľudia vo vašej skupinke vedia, že to, kam sa vo svojom duchovnom živote posunú a ako sa ich zručnosti rozvinú, závisí od nich, potom úspech z posunu patrí im, nie vedúcemu, ani nejakému jednému členovi skupinky.

Napríklad, niekto z členov vašej skupinky sa môže opýtať, koľko mužov nakoniec bojovalo po Gideonovom boku. A vy ako vedúci môžete na to bez váhania zareagovať: „Takže, kniha Sudcov nám hovorí, že si so sebou vzal tristo mužov."

V tomto prípade mohol vedúci využiť skvelú príležitosť, ktorá sa mu núkala — učiť sa spoločne. Mohol sa najskôr spýtať, či niekto pozná správnu odpoveď. Tak by mali aj ostatní členovia šancu vyučovať alebo radiť si navzájom (Kolosenským 3:16). Ľudia v skupinke by sa takto tiež presvedčili, že si vedia vzájomne pomáhať, a to tak počas skupinkových stretnutí, ako aj mimo nich.

A čo v prípade, že nikto v skupinke nepozná odpoveď na otázku, ktorá zaznela? Vedúci má ďalšiu príležitosť dovoliť jej členom, aby sa učili spoločne. Môže ich vyzvať, aby hľadali odpovede v konkordancii alebo v biblickom slovníku. Ak si niektorí členovia nie sú istí, ako sa s týmito pomôckami pracuje, vedúci — alebo ešte lepšie, niekto ďalší v skupinke — im to môže ukázať.

Viac než len jeden

Vzájomnou spoluprácou môže skupinka a jej členovia dosiahnuť oveľa viac, než len jednostrannou činnosťou stále tej istej osoby — vedúceho. Ten, napríklad, nikdy nebude vedieť sám dosiahnuť, aby sa niekto nový v skupinke cítil prijatý. Toto je možné len vtedy, ak ho prijme každý člen a spolu sa snažia zapojiť ho/ju do spoločnej diskusie, rozhodnutí a vzájomných vzťahov. Skupinka ho víta a pomáha mu zapadnúť.

Takisto sú to všetci členovia skupinky, nie len jej líder, kto musí hľadať riešenia na otázky a problémy, ak sa majú rozvíjať, zosilnievať v Bohu a byť dychtiví po nasledovaní Jeho vôle. Ježiš povedal svojim učeníkom, že budú robiť veci dokonca väčšie, ako robil On. Tieto slová znamenali očakávanie, rovnako ako zasľúbenie. A hoci Ježiš od svojich učeníkov očakával, že budú sami premenení a že premenia aj svet, nikdy im nedal odpovede na všetky otázky, ktoré mali. Takto nám ukázal dobrý príklad, ako to má fungovať: kráčal popri nich ako ten, kto ich zmocňuje — pripravený pomôcť im, ale nie všetko za nich robiť.

Takže, keď bude mať niekto vo vaše skupinke najbližšie nejakú otázku, pred tým, než na ňu pohotovo odpoviete, sa najprv sami seba spýtajte: „Je toto otázka alebo problém, na ktorú musím odpovedať ja alebo na to môžeme prísť ako skupinka spoločne?" Dajte svojej skupinke voľné krídla a pozorujte, ako postupne rastie ich dôvera vo svoje vlastné schopnosti.

Dick Wulf © 2009. Použité s povolením Intervarsity.org.

Pôvodný článok nájdete na: www.intervarsity.org

4,3/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.