20 prejavov lásky v manželstve

Photo by taylor hernandez on Unsplash, https://unsplash.com/photos/NK-N6coeI5Y

  • 12. Feb '20
  • 5 minút
  • 4618
  • 80

Mnohí poznáme knihu 5 jazykov lásky, možno však nepoznáme konkrétne spôsoby, ako prejavovať lásku. Tento zoznam slúži ako pomôcka, ktorá nakopne vašu kreativitu, aby ste vedeli cielene dokazovať svojej polovičke, ako veľmi ju milujete.

10 spôsobov, ako prejaviť lásku manželke

1. Váž si jej srdce, lebo je svätým pokladom

Každá manželka túži po tom, aby si ju manžel vážil, aby bola preňho nesmierne dôležitá a vzácna. Čo by povedali priateľky tvojej manželky, keby sa ich niekto opýtal, či si ju vážiš? Bola by ich odpoveď jednoznačná? Ako by na otázku odpovedala tvoja manželka? Cíti, že si ju vážiš? Naozaj si ju vážiť znamená nedovoliť, aby o tom ktokoľvek zapochyboval, predovšetkým nie ona. Nezabúdaj, že ti bolo zverené niečo nádherné a sväté. Povedz jej, že si to uvedomuješ a že ti na tom záleží.

2. Pýtaj sa na jej myšlienky a sny

Iniciovanie konverzácie, ktorej stredobodom je tvoja žena, uisťuje jej srdce, že ti na nej záleží a že je pre teba ako osoba dôležitá spolu s jej myšlienkami a snami. V tomto sa od teba nelíši. Tiež chceš mať istotu, že po tebe niekto túži ako po osobe. Podobne je to aj u nej.

3. Kúp jej najlepšiu čokoládu, akú si môžeš dovoliť, a pravidelne zásobuj jej „tajnú skrýšu“

V každom momente sú na zemi približne štyri vydaté ženy, ktoré nemajú rady čokoládu. Pre tých ostatných, ktorých manželky čokoládu milujú:

Krok 1: Zisti, ktorú čokoládu má tvoja žena najradšej — bielu, tmavú, čokoládové bonbóny? Kúp jej obľúbenú! Záleží na tom.

Krok 2: Polož jej čokoládu na vankúš, na skrinku, niekde nápadne v práčovni, niekam do skrine, kde ju určite nájde, alebo na stôl v práci. Nejde o čokoládu, ide o vyjadrenie „Premýšľal som o tom, ako ťa potešiť a vyčariť ti na tvári úsmev.“

4. Pošli ju preč… z lásky

Potrebuje si oddýchnuť a dobiť baterky. Z času na čas ju pošli preč z ruchu, v ktorom obaja žijete. Ak sa budeš týmto spôsobom starať o jej potreby, bude mať z čoho rozdávať.

5. Všímaj si jej silné stránky a obdarovania a povedz jej, že si ich vážiš

Tvoja manželka je rozumná žena (veď si ťa predsa vzala, no nie?!). Mohla by vládnuť štátu, keby chcela. Povzbudzuj ju pozitívnymi slovami. „Bola si úžasná, keď… “ „Si najlepšia v… “ „Tvoja schopnosť… ma naozaj dostala.“ Je to naozaj jednoduché. Chváľ ju otvorene, často a úprimne.

6. Prijmi fakt, že rozmýšľa inak ako ty

Rozumný manžel nechce manželku, ktorá mu bude automaticky pritakávať na všetko, čo si zmyslí. Žena vidí veci inak, a to je prínosom jej osobnosti. Váž si to. Nezľahčuj jej jedinečnú perspektívu a intuíciu. Sú darom od Boha, aby si dokázal robiť lepšie rozhodnutia.

7. Nikdy o nej pred ostatnými nehovor v zlom

Hovoriť o svojej manželke v negatívnom svetle je obrovská chyba, najmä v kruhu širšej rodiny. Keď všetci pochopia, že tvoríte jeden nenapadnuteľný celok, rýchlo sa naučia rešpektovať ju, a tvoja manželka to veľmi ocení. Ver mi, tvojej žene to dodá istotu, a sebavedomá žena je šťastná manželka.

8. Na výročiach záleží, aj keď tvoja manželka vraví opak

Hneď teraz si daj záväzok, že budeš vaše výročia brať vážne. Nemusíš vymýšľať nič drahé či extravagantné. Oddeľ si deň alebo aspoň pár hodín na oslavu (alebo dva dni, ak môžeš), čím vyjadríš svojej polovičke, že ju ľúbiš, že si ju vážiš a že ti na nej záleží. Žiaden muž zatiaľ neoľutoval oslavu výročia ako prejav lásky svojej manželke.

9. Nespomínaj to, čo si v minulosti odpustil

Aj v tých najkrajších manželstvách sa niekedy vyskytnú nezhody a väčšina manželov sa háda. Jednej veci by si sa však v ťažkostiach mal vyhnúť. Ak si raz niečo odpustil, už to nespomínaj. Je to jednoduché. Hoci budeš v pokušení vytiahnuť niečo z minulosti, nerob to. Ak podľahneme emóciám a znovu hovoríme o niečom, čo sme už odpustili, náš vzťah sa nemôže posunúť vpred.

10. Rozhodni sa milovať

Vyber si lásku. Vždy si vyber lásku. Toto rozhodnutie sa každý deň mnohokrát prejavuje mnohými spôsobmi. Ak volíš rozhodnutia, ktoré hovoria „Milujem ťa,“ namiesto „Milujem sa,“ si na dobrej ceste za skvelým manželstvom. Ešte jedna myšlienka na záver — Skvelé manželstvo nie je dnešná destinácia, je to celoživotná cesta dvoch partnerov, ktorí sa učia skutočne milovať v každom období ich spoločného života. Prečo nezačať práve dnes?

10 spôsobov, ako prejaviť lásku manželovi

1. Kašli na maličkosti

Vykašli sa na maličkosti, ktoré ťa rozčúlili. Tak veľa manželstiev sa postupne rozpadáva pre úplne nepodstatné a hlúpe maličkosti. Nevynáša smeti? V noci chrápe? Neustále necháva na zemi bielizeň? Veď na tom v podstate vôbec nezáleží. Hoď to za hlavu a neprestávaj ho milovať.

2. Prejdite spolu ťažkými vecami

Nájdite si čas a porozprávajte sa o problémoch. Možno to bude stáť veľa úsilia a času, ale určite to bude stáť za to. Nesnažte sa zamiesť pod koberec veci, na ktorých záleží. Stojí za to ich pomenovať a vyriešiť. Inak vám hrozí len povrchný a/alebo zraňujúci vzťah.

3. Hľadaj drobnosti, ktoré ho potešia

Všímaj si maličkosti, ktoré má rád. Môj manžel si rád zalieva kávu do teplého hrnčeka. Má rád, keď sú jeho tričká poskladané konkrétnym spôsobom (nie, nežartujem). Má rád, keď si večer líhame do postele spoločne. Možno sú to len drobné detaily, no preňho znamenajú veľa. Čo tvoj manžel? Ktoré drobnosti mu hovoria, že ho ľúbiš?

4. Teš sa z toho, kým je

Neporovnávaj ho s inými. Ničí ho, keď dúfaš, že bude ako niekto iný — či už to povieš nahlas, alebo si to len myslíš. Namiesto toho naplno využi jeho jedinečné vlastnosti a povahu.

5. Hovor o ňom v dobrom

Nezhadzuj ho ani neponižuj. Zdôrazni jeho silné stránky a všetky maličkosti, ktoré si na ňom vážiš. Nedovoľ iným zapochybovať o tom, že si jeho najväčšou fanúšičkou. Bude ti za to veľmi vďačný.

6. Buď úprimná

Je dôležité hovoriť mu pravdu v láske. Vždy. Neuspokoj sa s polopravdami a malými tajomstvami. Hovor priamo a pravdivo, aj keď je to náročné.

7. Zabávajte sa

Po zvyšok života. Aj kúsok zábavy môže zohrať v budovaní dobrého manželstva veľkú rolu.

8. Váž si, čo robí

To platí pre maličkosti aj pre veľké veci. Neber ako samozrejmosť to, čo robí pre teba a pre váš domov. Čo robiť, ak máš pocit, že nerobí dosť? Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako ho povzbudiť, aby robil viac, je ďakovať mu za veci, ktoré už robí.

9. Nech sú jeho sny aj tvojimi

Chráň ich ako svoje. Spýtaj sa ho, čo by raz chcel dosiahnuť, a uisti ho, že mu veríš a veríš jeho snom. Naplánujte si spolu konkrétne kroky, ktoré vás privedú k týmto snom bližšie.

10. Nech je láska plná nehy

Nedovoľ, aby ostrosť či tvrdosť polámali vašu lásku. Chráň ju pred vonkajšími tlakmi a napätím, ktoré môžu ľahko preniknúť do vášho vzťahu.

Tajomstvom úspešného manželstva je uisťovať sa, že vaša polovička vie, že ju milujete. Nápady na tomto zozname sú skvelým začiatkom!

Matt a Lisa Jacobson. THIS ARTICLE WAS ORIGINALLY PUBLISHED AT marriagetrac — BUILD A BETTER MARRIAGE

4,7/5 (30 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.