9 spôsobov ako efektívne pracovať z domu

Photo by Charles Deluvio on Unsplashch, https://unsplash.com/photos/usxGRltb0Rk

  • 14. Okt '20
  • 5 minút
  • 1534
  • 168

K životu sa snažím poväčšine pristupovať konštruktívne. Začnem tým, že vyhodnotím svoj špecifický kontext, starostlivo identifikujem problémy a navrhnem nástroje, ktoré potrebujem, aby som urobil všetko, čo treba urobiť. Tento prístup sa dá použiť na každodenné návyky, alebo na rozvoj stratégie vydávania kníh v práci.

K životu sa snažím poväčšine pristupovať konštruktívne. Začnem tým, že vyhodnotím svoj špecifický kontext, starostlivo identifikujem problémy a navrhnem nástroje, ktoré potrebujem, aby som urobil všetko, čo treba urobiť. Tento prístup sa dá použiť na každodenné návyky, alebo na rozvoj stratégie vydávania kníh v práci.

Dá sa tiež použiť na vytvorenie plánu: ako prežiť prácu z domu s päťčlennou rodinou.

Tu je prehľad toho, ako rozmýšľam o nadchádzajúcich dňoch v deviatich bodoch.

1. UVEDOMTE SI, ŽE HRANICE MEDZI PRÁCOU A DOMÁCNOSŤOU SÚ TERAZ ROZMAZANÉ.

Väčšina z nás si túto dynamiku uvedomí prostredníctvom nejakého konfliktu, ktorý sa objaví. Priplížia sa ku nám. Budeme frustrovaní, pretože pracujeme nadmerne (Odkedy pracujem z domu, trávim ešte menej času so svojou rodinou), alebo málo (Odkedy pracujem z domu, som oveľa menej produktívny).

Pretože práca a domov sa nebudú deliť podľa času (ráno až večer) a priestoru (dochádzanie z jedného miesta na iné), prvým krokom smerom k zdravej dynamike práce odkiaľkoľvek je rozpoznanie toho, že hranice sú od začiatku rozmazané.

2. NAPLÁNUJTE ČAS ZAČIATKU A KONCA PRACOVNÉHO DŇA.

Vyplýva to z prvej zásady. Naplánovanie času začiatku a konca pracovného dňa vám pomôže trochu rozostriť čiary. To znamená — možno dokonca viac ako obvykle — nereagujete na telefonáty, sms-ky, ani e-maily mimo vášho určeného pracovného času.

Ešte lepšie je, keď sa fyzicky premiestnite na jedinečné miesto vo vašej domácnosti alebo byte — najlepšie na rovnaké miesto každý deň — a nepôjdete na toto miesto, pokiaľ nemáte pracovný čas. Čím viac si budete vy a ostatní ctiť tieto hranice, tým efektívnejší budete.

3. UVEDOMTE SI, DO AKEJ MIERY STE POČAS DŇA ZÁVISLÍ OD NÁVYKOV (A AKÉ POTREBNÉ JE VYTVORIŤ SI NOVÉ).

Návyky umožňujú nášmu mozgu vyhnúť sa opakovanému rozhodovaniu. Je vyčerpávajúce spoliehať sa na každodenný rozhodovací proces, len aby sme vyšli z dverí: Prebudím sa a potom pôjdem do sprchy? Alebo sa zobudím a pôjdem ku kávovaru? Vyčistím si zuby a potom pôjdem do šatníka? Alebo sa oblečiem a potom si vyčistím zuby?

Verte či nie, najúspešnejší ľudia míňajú najmenšie množstvo energie na základné rozhodnutia. Používajú návyky, aby ich „automaticky“ dostali z vankúša ku pracovnému stolu už vnorených do mentálnej energie prijímania rozhodnutí na vyššej úrovni. Keď sú všetky naše návyky narušené drastickými zmenami okolností, veľmi úspešní ľudia si rýchlo vytvoria novú sadu návykov, alebo rutinu. Začnite svoj týždeň vytvorením novej rutiny. Naplánujte si dobré návyky pre tento týždeň.

4. SPESTRITE SI ZÁBAVU AJ INAK AKO STREAMOVANÍM.

V čase rozšírenej sociálnej izolácie si váš mozog začne všímať, že mu niečo chýba. Chýbajú mu podnety, ktoré dostávate v priebehu normálneho dňa. Najjednoduchšie je vyplniť túto medzeru ďalším streamovaním a väčším scrollovaním.

Možno je to len preto, že som kníhkupec živnostník, ale prečo nevyužiť tento čas na to, aby som konečne niečo urobil s tou otravnou každomesačnou myšlienkou, Mal by som si nájsť viac času na čítanie kníh? Rôznorodá škála podnetov — či už sú to knihy, podcasty, audio knihy, skicovanie, maľovanie — pre váš mozog vám pomôže vytrvať bez toho, aby ste príliš trpeli tým záludným pocitom: Čo sa so mnou tento týždeň deje?

5. VYHODNOCUJTE NA KONCI TÝŽDŇA A PLÁNUJTE NASLEDUJÚCI TÝŽDEŇ.

Spočiatku to nepôjde hladko. To je v poriadku! Na konci týždňa si naplánujte čas na prepracovanie návykov na nasledujúci týždeň. Vtedy totiž budete vedieť viac ako viete teraz o tom, čo potrebujete, aby sa vám v týchto podmienkach darilo.

6. NÁJDITE VHODNÉ MOŽNOSTI TAK PRE SOCIÁLNE PREPOJENIE, AKO AJ PRE SAMOTU.

Toto súvisí s bodom o zábave; váš mozog musí byť prepojený s inými mozgami, ale tiež si musí odpočinúť od ostatných ľudí. Nájsť samotu — ak žijete so spolubývajúcimi alebo rodinou — bude ťažšie nájsť. Ale introverti aj extroverti potrebujú samotu, aj keď v rôznych dávkach.

Práca z domu môže odhaliť neočakávaný nedostatok „času osamote“ pre všetkých, pretože očakávame nedostatok sociálneho prepojenia. Potrebujeme si naplánovať stretnutia s priateľmi, i nájsť si čas sám pre seba niekde v našom životnom priestore, keďže zachovávame spoločenský odstup.

7. NÁJDITE SI VHODNÉ SPÔSOBY CVIČENIA/POHYBU.

Počas priemerného dňa prejdem cestou do práce a späť pár míl. Vyjdem z domu, prejdem k autu, vystúpim z auta v parkovacej garáži, prejdem k výťahu a chodbou do mojej kancelárie. Ráno prechádzam našim areálom, aby som našiel miesto stretnutia. Vrátim sa späť. A tento proces opakujem večer v opačnom poradí. Všeobecná pohoda môjho tela a mysle závisia od tohto pohybu. Je na nás, aby sme si našli čas a miesta, kde by sme sa mohli hýbať. Uistíme tak naše mozgy, že sme ok.

8. OBMEDZTE SVOJU ÚZKOSŤ TÝM, ŽE SI POZRIETE SPRÁVY IBA DVAKRÁT ZA DEŇ.

Buďte úprimní: o koľko viac času trávite posledné dva týždne čítaním na internete? Cal Newport, autor Digitálneho minimalizmu (Digital Minimalism), ponúka skvelý nápad na obmedzenie našej úzkosti: obmedzte vstupy, ktoré podnecujú úzkosť. Nie, nenavrhuje, aby sme sa snažili byť neinformovaní. Namiesto toho navrhuje, aby sme naplánovali konkrétne časy, raz ráno a znova večer, kedy skontrolujeme, čo sa deje s vonkajším svetom. Naliehavejšie správy si k vám nájdu cestu prostredníctvom iných ľudí.

9. AKO TO VŠETKO OVPLYVNÍ VAŠU DUCHOVNÚ DISCIPLÍNU?

Čo najviac sa usilujem vyhnúť tomu, aby som bol príliš špecifický pri predpisovaní toho, ako by mal niekto štrukturovať svoje duchovné disciplíny. Bez ohľadu na to kde sa na tejto ceste nachádzame, pokiaľ ide o čas na modlitbu, čítanie Biblie, rozjímanie, pôst atď., vždy to môžeme robiť lepšie.

Spočiatku som ako kresťan zápasil, pretože sa mi nedarilo mať každý deň „stíšenie“ tak, ako mi to opisovali moji mentori. Takže som sa cítil, akoby som duchovne zlyhával. Bez ohľadu na to by sme mali mať plán, ku ktorému sa zaväzujeme a plán, ktorý je na trajektórii rastu. Je na nás, aby sme si rozvrhli náš deň spôsobom, ktorý predpokladá, že vedomie duchovného bezpečia je najlepším základom pre úspech vo všetkých ostatných aspektoch nášho dňa.

Produktivita pri pandémii

Moja žena so mnou zdieľala tento meme:
Keď v roku 1665 prepukla v Londýne morová epidémia, zatvorili Cambridgeskú univerzitu a Isaac Newton bol nútený zostať doma. V tom čase vynašiel diferenciálne počty, časti teórie optiky a údajne, keď sedel vo svojej záhrade, videl padať jablko zo stromu a to inšpirovalo jeho chápanie gravitácie a pohybových zákonov.

Neviem, či sú tieto tvrdenia pravdivé. Čo ak by však toto zvláštne obdobie — naše spomalenie, naše sústredenie sa — viedlo k väčšej produktivite, inovácii alebo dokonca duchovnej obnove?

Devin Maddox. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,6/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.