Ak nepočuješ Boha, stále k nemu hovor

https://www.pexels.com/photo/alone-animal-bird-clouds-395196/

  • 2. Okt '17
  • 3 minúty
  • 3893
  • 54

Náš svet je plný hriechu a utrpenia, bolesti a temnoty, ktoré sa vkrádajú do každého srdca a života. Nedajú sa obísť. Nasledovanie Ježiša nás ochráni pred tisícmi zlých vecí, ale neochráni nás v živote pred utrpením.

Ak poznáme Ježiša, hlboko vo vnútri vieme, že tieto všetky utrpenia len poukazujú na to, že sme na ňom závislí (2. Kor 1:8–9), a pomáhajú nám potešiť ostatných so samotným potešením Krista, pretože sa zúčastňujeme na jeho súžení (2. K 1:3–7). Vieme, že Božia sila sa v našej slabosti dokonáva, a dokonca poznáme ten pocit „zaľúbenia“ v našej slabosti, vďaka tejto skutočnosti (2. K 12:10). Vieme, že vďaka súženiu bude naša viera preskúšaná, zdokonalená a plná oslávenej radosti (1. Pt 1:6–7). Poznáme hlbokú pravdu, ktorá vytvára hlbokú nádej aj v najhlbšej bolesti.

No občas ani nie.

Niekedy tieto pravdy kážeme svojim srdciam, lenže tie sa ani trochu nepohnú. Vzdycháme a prajeme si, aby bol život iný, ako je (R 8:23). Modlíme sa, modlíme a modlíme a zdá sa nám, že všetko je len horšie a ťažšie. Niekedy naše srdcia jednoducho pociťujú bolesť nad zlomenými snami, zlomenými vzťahmi, zlomenými telami a zlomenou hriešnosťou.

Zažil si to už niekedy? Nádej neprichádza. Šťastie nenapĺňa tvoje srdce. Mraky depresie sa nie a nie rozísť. Obrovské boje ťa pohlcujú ešte viac. Čo môžeme vtedy robiť?

Dať to dokopy?

Niekedy ukladáme zlé očakávania na kopu už aj tak dosť bolestivých okolností. Len niekoľko  veci je cennejších než „mať všetko pokope“. Ešte aj v kresťanských kruhoch existuje jemný náznak, že musíme mať aspoň slabý záblesk nádeje, ktorý preváži nad zúfalstvom.

Žalm 88 začína autor nasledovne:  „Ó Hospodine, Bože mojej spásy,“ tento prvý verš je však jediným náznakom nádeje v tomto Žalme. Po týchto slovách prichádza len nárek. Samozrejme, sú v ňom otázky, ako napríklad v 10. verši, ktoré môžu zaplaviť naše srdcia nádejou, ak sú správne zodpovedané. Žalmisti však odpovede nedostávajú. Pýtajú sa len ťažké otázky.

Stále rozprávaj

Ako môžeme trúchliť tak ako v žalme 88 — bez umenšenia našej bolesti a bez straty nádeje?

V prvom rade si myslím, že bežná skúsenosť života v Kristu je taká, že človek je smutný a zároveň veselý (2. K 6:10) — pretekajúci radosťou z evanjelia a súčasne trpiaci zlomenosťou, až pokiaľ Ježiš nepríde naspäť na Zem. Utrpenie by sme mali očakávať a neustále si opakovať, že pravda evanjelia svieti skrze toto utrpenie, a dokonca aj v ňom.

Po druhé, niekedy prechádzame obdobím, kedy je boj väčší než nádej. Život je náročný. Zdá sa, že Boh toho na nás zosiela príliš veľa (Jób 3). Radím však, aby si nasledoval príklad v Žalme 88 a neprestával hovoriť k svojmu Spasiteľovi — aj vtedy, ak ešte nevieš odpoveď na všetky otázky.

Povedz Mu, že Mu dôveruješ, ale potrebuješ, aby pomohol tvojej práve prežívanej nevere (Mk 9:24). Niekedy to, čo nakoniec prinesie prelom k intimite s Bohom a k pomoci, ktorú tak zúfalo potrebujeme, sú stále sa opakujúce ťažké rozhovory s Ním. Nezaťažuj sa ešte viac tým, že si povieš: „som v poriadku.“ Odlož toto bremeno a pozri na Ježiša (Žid 12:1–3), na neho zlož všetky svoje starosti. Buď k Bohu úprimný. On to unesie. On sa o teba stará (1. Pt 5:7)!

Po tretie, buďme úprimní a súcitní k sebe navzájom. Neváhajme si k ľuďom sadnúť, plakať s nimi (R 12:15) a horlivo znášajme navzájom svoje bremená (G 6:2). Jeden z prekvapujúcich spôsobov, akým Boh utešuje svoj ľud, je skrze tých, ktorí taktiež zápasili a vedia trpiacich pochopiť (2. K 1:3–11).

Povedz Bohu o svojich problémoch

Ak sa ti zdá, že je toho v živote priveľa, povedz to Bohu. Ak sa ti zdá, že Boh nie je blízko, povedz mu to. Ak sa ti zdá, že už nemôžeš pokračovať, povedz to Bohu. Ak sa ti zdá, že bolesť nikdy neprestane, povedz to Bohu. Ak cítiš, že to chceš všetko vzdať, povedz to Bohu. Ak sa ti všetko zdá pochmúrne a temné a žiadne lúče svetla sa k tebe nedostanú, povedz to Bohu.

On je tvoj Spasiteľ. To sa nikdy nezmení. Aj keď sa to nezdá, On počúva.

A potom si nájdi zopár členov Božej rodiny, ktorá bola vykúpená Kristovou krvou, a povedz im to tiež. Sme tu, aby sme si navzájom niesli bremená. Daj si dole masku. Daj si dole fasádu sociálnych sietí. Pusť ľudí do svojho života, aby v ňom rozšírili Kristov pokoj a pomohli Ti niesť akékoľvek konkrétne bremeno, ktoré práve dnes nesieš — fyzické, vzťahové, duchovné, či iné.

Boh Ti pomôže — skrze modlitbu, keď ho hľadáš, skrze sľuby, keď o nich čítaš a skrze svojich ľudí, keď ich privádzaš hlbšie do svojho života.

Dave Zuleger © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,8/5 (33 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.