Aké sú najlepšie knihy, ktoré môžete darovať neveriacim?

Photo by Ben White on Unsplash, https://unsplash.com/photos/vJz7tkHncFk

  • 21. Okt '22
  • 3 minúty
  • 1077
  • 25

Jedna z najčastejších otázok, ktoré dostávam, sa týka toho, aké knihy by som odporučil, žeby darovali kresťania svojim neveriacim priateľom, o ktorých dúfajú, že sa raz stanú kresťanmi.

Hoci existuje mnoho vynikajúcich kníh, týchto sedem vychádza z mojej osobnej skúsenosti, keď som počul príbehy o tom, ako sa ľudia stali veriacimi, a tiež z hodnotenia apologetickej a evanjelizačnej hodnoty každej knihy.

1. Evanjelium podľa Jána

V našej túžbe presvedčiť ľudí o pravdivosti kresťanstva nám niekedy uniká sila osobného stretnutia s Božím slovom. Ak by som mohol neveriacim odporučiť na prečítanie len jednu knihu, bolo by to Jánovo evanjelium. Ak je niekto otvorený duchovnej pravde, nie je nič silnejšie ako konfrontácia s učením, zázrakmi a osobou Ježiša Krista.

2. Mere Christianity (Hovory o (ne)obyčajnom kresťanstve) od C. S. Lewisa

Je len málo kníh, ak vôbec nejaké, ktoré prilákali ku Kristovi viac ľudí ako táto pôsobivá, klasická a hlboká kniha. Napríklad veľký vedec Francis Collins ju považuje za kľúčovú pri svojej spáse. Lewis majstrovsky formuluje a obhajuje základné kresťanské presvedčenia a nezaoberá sa druhoradými otázkami. Jeho formulácia morálneho argumentu pre Božiu existenciu je jednoduchá, jasná a silná.

3. More Than A Carpenter (Viac ako tesár) od Josha McDowella

(Túto knihu som pomáhal aktualizovať v roku 2009.) V tomto prípade som nesporne zaujatý, ale každý týždeň počúvam príbehy ľudí, ktorí prišli k viere vďaka čítaniu tejto knihy. Kniha je rámcovaná osobnou cestou môjho otca, ktorý sa pokúšal vyvrátiť kresťanstvo, ako aj jeho hľadaním šťastia. Skutočná sila knihy prichádza, keď hovorí o tom, ako pravda kresťanstva osobne zmenila jeho život, vrátane toho, ako mu Božia láska umožnila odpustiť otcovi alkoholikovi, ako aj mužovi, ktorý ho sedem rokov sexuálne zneužíval.

4. The Reason for God (Dáva Boh zmysel?) od Timothy Kellera

Pastor Keller hlboko chápe prekážky, ktoré dnes často bránia ľuďom stať sa veriacimi. K týmto otázkam — ako je napríklad osobitosť Krista a tvrdenie, že kresťanstvo by malo byť viac inkluzívne — sa vyjadruje jasne a dôrazne. Zároveň poskytuje pozitívne dôkazy pre kresťanstvo z oblasti vedy, histórie a filozofie.

5. Simply Christian (Podstata křesťanství) od N. T. Wrighta

Wright je vzácny autor, ktorý dokáže hovoriť pravdu poetickým a presvedčivým spôsobom. Podľa mojich skúseností mnohí ľudia odmietajú kresťanstvo, pretože v skutočnosti nerozumejú, o čo ide (t. j. odmietajú slameného panáka). Kniha ako Simply Christian teda poskytuje dôkazy o kresťanstve, no objasňuje aj jadro kresťanského posolstva a vysvetľuje, čo znamená nasledovať Ježiša.

6. The Case for Christ (Kauza Kristus) od Lee Strobela

Hoci táto kniha vyšla pred necelými dvadsiatimi rokmi, už sa stala klasikou. Strobel je skvelý mysliteľ a vynikajúci rozprávač. Keďže je napísaná konverzačným štýlom, kniha The Case for Christ (Kauza Kristus) vťahuje čitateľov do Strobelovej osobnej cesty k viere a predstavuje evanjelium s jasnosťou a silou.

7. The Reason Why Faith Makes Sense od Marka Mittelberga

Keď už hovoríme o klasike, Mark Mittelberg, kolega v službe Lee Strobela, obnovil klasiku s názvom The Reason Why (Dôvod prečo) od Roberta Laidlawa, ktorej sa v minulom storočí predali milióny kusov. Markova nová, malá, ale silná kniha spája aktuálnu apologetiku s jasným podaním evanjelia a používa sa v zboroch po celej krajine na rozdávanie návštevníkom a všetkým, ktorí majú duchovné otázky.

Darovanie knihy neveriacim ľuďom je skvelým prostriedkom evanjelizácie. Majte však na pamäti niekoľko vecí.

Po prvé, nedovoľte, aby nahradili skutočnú interakciu. Je ľahké dať ľuďom knihu bez toho, aby sme sa s nimi skutočne podelili o svoj život a presvedčenie. Ak niekomu dáte knihu, potom na ňu nadviažte a buďte ochotní o nej diskutovať do väčšej hĺbky, aj keď nemáte všetky odpovede.

Po druhé, buďte ochotní prečítať si knihu, ktorú vám dá niekto iný. Mnoho ľudí iného vierovyznania mi dalo prečítať nejaké knihy. Vždy ma dojme, keď to ľudia urobia, pretože viem, že tým prejavujú úprimnú starostlivosť. Knihu si vždy prečítam a potom ju doplním otázkami. Podľa mojich skúseností je úžasné, koľko ľudí je skutočne ochotných zaoberať sa duchovnými otázkami, keď k nim pristupujeme s úprimnou láskou, starostlivosťou a otvorenosťou. Choďte do toho!

Sean McDowell
Pôvodný článok nájdete na: www.bethinking.org

5/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.