Ako chrániť manželstvo pred neverou?

Daniel Horacio Agostini @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/dhammza/2883255570/

  • 31. Máj '11
  • 5 minút
  • 7234
  • 109

Skutočnou tragédiou manželskej nevery je to, že väčšina manželstiev potom končí rozvodom. Zrazu je všetok pocit dôvery a bezpečnosti, ktorý tvorí základ každého zdravého manželstva, preč.

Tajomstvo ochrany manželstva pred neverou.

„Aký je dôvod vašej žiadosti o rozvod?" spýtal sa sudca.

„Chcem sa rozviesť, pretože jediné, čo môjho manžela skutočne zaujíma, je sex," odpovedala žena.

„Väčšinu žien by to predsa tešilo," povedal sudca.

„Buďte si istý, že ich to teší," odpálila mu späť. „Práve preto chcem rozvod."

Skutočnou tragédiou manželskej nevery je to, že väčšina manželstiev potom končí rozvodom. Zrazu je všetok pocit dôvery a bezpečnosti, ktorý tvorí základ každého zdravého manželstva, preč. Smutné je, že to chce potom roky tvrdej driny, kým sa stratená bezpečnosť a dôvera, rozšliapané jednou aférkou, znovu vybuduje. Dôvod je jednoduchý. Pokúsili ste sa už niekedy kráčať po chodníku po vyčíňaní silnej ľadovej búrky? Je to síce možné, no taký človek musí byť neustále v strehu, v strachu z náhleho pošmyknutia a pádu. Mnohé páry si neuvedomujú, že manželstvo bez vzájomnej dôvery a pocitu bezpečnosti je to isté, ako keď svojho partnera odsúdim, aby do konca života kráčal po zľadovatenom chodníku. Nikdy sa nemôže úplne uvoľniť a vydýchnuť, lebo stále musí dávať pozor, aby sa nešmykol a nespadol.

Aby sme náš vzťah ochránili, musíme dennodenne robiť také rozhodnutia, aby naše manželstvo bolo odolné voči nevere. V takto chránenom vzťahu bude rásť dôvera a pocit bezpečnosti — ktoré následne roztopia ľad na chodníku. Ochrana pred manželskou neverou sa buduje, keď sa držíme nasledujúcich štyroch dôležitých zásad.

Štyri spôsoby pre budovanie manželstva chráneného pred neverou:

1. Zaviažte sa k rastu

Po prvé, je nesmierne dôležité aby ste si urobili záväzok k trvalému rastu vzťahu s vaším partnerom. Slovami môjho mentora, Dr. Garyho Olivera, sexuálne pokušenie narastá tým viac, čím menej sme uspokojení vo vlastnom vzťahu. Inými slovami, čím menej šťastne sa cítite vo vašom vzťahu, tým väčším pokušením sa vám zdá byť vyliečenie tejto nespokojnosti v určitom druhu závislého správania (sex, alkohol, práca, atď.). Na zistenie toho, čo váš vzťah potrebuje, sa musíte pýtať sami seba: „Čo môžem robiť, aby vzťah medzi nami rástol?" Povzbudzujem vás, aby ste si napísali zoznam konkrétnych vecí, ktorými môžete budovať vzťah a každý týždeň si jednu z nich vybrali na uskutočnenie.

2. Buďte si vedomí svojich rozhodnutí

Zničujúcou silou, ktorá pôsobí proti manželskej vernosti, je racionalizácia. Zdá sa, že dnes je skúškou čestnosti: „Čo oči nevidia, to srdce nebolí." alebo „Nemôže to byť predsa zlé, každý to tak robí." Najdôležitejšiu bitku vyhráme vtedy, keď sa prestaneme konečne pýtať, či sú naše rozhodnutia zlé, a namiesto toho sa budeme pýtať, či sú správne. Každý deň si čítam krátku básničku, ktorá visí nad mojím počítačom. Stala sa kľúčovou v boji za udržanie môjho manželstva:

Rozhodnutia, ktoré denne robíme,
určujú smer nášho života.
Buď k svojmu vlastnému vnútru úprimný!

Tá prvá časť vyjadruje v podstate to isté, ako správa, ktorú nám zdieľa Lukáš v Biblii. „Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom." (Lukáš 16:10). Inými slovami, to, ako sa rozhodneme vyrovnať sa v živote s malými vecami, určí, ako zvládneme príchod tých väčších. Ja osobne teraz každé ráno začínam tým, že premýšľam nad rozhodnutiami, ktoré budem v ten deň robiť a nad tým, ako môžu ovplyvniť ďalšie smerovanie môjho života. Ak napríklad trávim v práci veľa času s mojou kolegyňou, musím si byť vedomý, ako to môže oslabiť moju obranu, a spraviť ma náchylnejším na románik (emocionálny či fyzický). Tá druhá časť mojej básničky „Buď k svojmu vlastnému vnútru úprimný!" jednoducho znamená, že ako kresťania musíme neustále hľadať, aká je Božia vôľa pre náš život a zostať jej verní. To, že prevezmeme za svoje rozhodnutia zodpovednosť, nás vedie k ďalšiemu kroku budovania manželstva odolného voči nevere, a teda k stanoveniu si jasných hraníc.

3. Stanovte si jasnú hraničnú čiaru a zostaňte v bezpečnej vzdialenosti za ňou

Raz som mal na Havaji jeden seminár a vtedy sme sa s mojou rodinou ocitli uprostred hroznej búrky. Zrazu sa na náš hotel valili jedna vlna za druhou, všetky vysoké aspoň desať metrov. Akoby sme sa zrazu ocitli uprostred divokej paľby. S mojím otcom sme sa chceli k vlnám dostať čo najbližšie, a tak sme prešli poza značku s nápisom: Ďalej pokračovať nebezpečné! Ako sme tak stáli na okraji pevniny, zrazu nás gigantická vlna odhodila na zem. Smiali sme sa a veselo sme si dlaňami tľapkali, keď nás zrazu vyrušila hotelová bezpečnosť. Rýchlo nám vysvetlili, že vlny nie sú tým najväčším nebezpečenstvom. V skutočnosti bolo najnebezpečnejším miesto, na ktorom sme stáli, zem pod nami bola totiž otrasmi vĺn úplne rozvoľnená. Neverili sme, dokým sme nezbadali masívne kamene vklinené z jednej strany do steny hotela.

Dôvod, prečo hotelová správa umiestnila tento nápis, bolo vytvoriť akúsi nárazovú zónu. Inými slovami, chceli vytvoriť priestor, kde sa to môže celé „pokašľať". Ak sa niekto nesprávne rozhodne a prekročí stanovenú hraničnú čiaru, ocitá sa v zóne, kde môže byť zabitý.

Ak chcete vaše manželstvo chrániť pred neverou, musíte si stanoviť jasnú hranicu a potom ostať v bezpečnej vzdialenosti za ňou. Pre každého človeka znamená hranica niečo iné. Niektorí sa budú musieť vzdať služobných ciest alebo neskorých pracovných večerov s príslušníkmi/čkami opačného pohlavia. Ďalší možno nebudú môcť chodiť s nimi na obed alebo vyraziť si spolu do posilňovne. Nech už ste v akejkoľvek situácii, je nevyhnutné stanoviť si jasnú hranicu. Keďže každý z nás je náchylný na zlyhania, je dobré vymedziť si ochranné pásmo pred samotným zrázom útesu, aby sme cezeň neprepadli. V tom spočíva hlavný rozdiel oproti manželstvám, v ktorých sú partneri povoľní robiť kompromisy, a tak stratiť manželstvo.

4. Nájdite si niekoho, komu budete vydávať počet

Posledným spôsobom pomáhajúcim udržať manželskú vernosť je „vykázateľnosť". Ide o to zodpovedať sa niekomu za svoje činy a rozhodnutia, ktoré sme spravili. Ak si naozaj želáte vybudovať pevné a odolné manželstvo, povzbudzujem vás, choďte za svojím dobrým priateľom, farárom, členmi skupinky, či spolupracovníkom a poproste ho, aby ste mu mohli vydávať zo svojho vzťahu počet. Čo je pri tom podstatné, je mať niekoho, kto sa vás bude pýtať ťažké otázky. Napríklad: „Spravil si vo svojich hraniciach za posledný týždeň nejaký kompromis?" alebo „Sýtil si svoje emocionálne potreby viac z nejakého iného zdroja, ako je tvoj/a partner/ka?" V ideálnom prípade nás takéto vydávanie počtu núti k tomu, aby sme starostlivo a na modlitbách vážili každé svoje rozhodnutie, lebo vieme, že niekto sa nás naň opýta.

Ak si skutočne želáte vybudovať ochrannú bariéru okolo svojho manželstva alebo ak sa so svojím partnerom/kou práve zotavujete zo zničujúcich následkov nevery, tým, že sa rozhodnete spraviť tieto zásady každodennou súčasťou vášho života, môžete roztopiť ľad, ktorý sa nachádza na chodníku vášho vzťahu a potom už bude prirodzene nasledovať rast pocitu dôvery a bezpečia.

Greg Smalley. © 2007. Growthrac.

Originálny článok nájdete na: www.growthtrac.com

5/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.