Ako si v dvadsiatke zničiť život

https://www.pexels.com/photo/adult-beverage-black-coffee-breakfast-374592/

  • 19. Nov '18
  • 5 minút
  • 3951
  • 47

Nikto nikdy neplánuje, ako si zničí život. Nikdy si nekladieme za cieľ neúspech, nepíšeme si ho na zoznamy novoročných predsavzatí a nie je ani neoddeliteľnou súčasťou našej päťročnice. Deti nesnívajú o tom, ako sa raz stanú alkoholikmi. Študenti nechodia na hodiny preto, aby raz skončili na mizine. Nevesty a ženíchovia nekráčajú k oltáru s očakávaním, že sa raz rozvedú.

Aj napriek tomu vidíme množstvo zničených životov — až príliš často. Sú výsledkom našich rozhodnutí. Väčšina našich najdôležitejších rozhodnutí sa udeje v čase, keď sme relatívne mladí — sme už dosť starí, aby sme robili dôležité rozhodnutia, ale zároveň veľmi mladí, a tieto rozhodnutia môžu mať katastrofálne následky. Inými slovami, hovoríme o rozhodnutiach mladých dospelých.

Ako sa teda vyhneme chybám v mladosti? Na začiatok môžeme počúvať Božie múdrosti, ktoré spísal kráľ Šalamún. Hoci Šalamún čelil najväčším výzvam vo vyššom veku, keď už akosi prestal počúvať svoje vlastné rady, bol to najmúdrejší muž, aký kedy žil. Boh zachoval niektoré z jeho najlepších rád v Knihe prísloví.

Toto je sedem spôsobov, ako si v mladosti zničiť život. Je to opak toho, čo vo svojich múdrostiach hovorí Šalamún. Každá časť však obsahuje aj ponaučenie.

1. Rob si, čo chceš

Toto bola najväčšia lož, ktorej som veril, keď som mal dvadsať. Myslel som si, že môžem robiť čokoľvek a všetko mi prejde. Vravieval som si, že som mladý a nikoho tým nezraňujem. Avšak časom som zistil, že opak je pravdou.

„Už teraz pracuješ na tom, kým sa jedného dňa staneš.”

Už teraz pracuješ na tom, kým sa jedného dňa staneš. Buď pracuješ na tom, aby si sa raz stal skvelým partnerom, rodičom, zamestnancom a priateľom, alebo sa z teba stane presný opak. Všetko, čo robíš dnes, ťa povedie k jednej z týchto dvoch možností.

„Neskúsený verí každému slovíčku, ale opatrný dáva pozor na svoj krok.“ (Pr 14:15)

Ponaučenie: Rob to, čo od teba chce Boh.

2. Ži mimo svojich finančných možností

Žijem v meste, kde je na dennom poriadku míňanie obrovského množstva peňazí, ktoré vlastne ani nemáme. Ak však míňaš viac, ako si reálne môžeš dovoliť, jedného dňa to budeš musieť tak či tak zaplatiť — plus k tomu pripočítaj úroky. Ak teraz žiješ ten „dobrý život“, zabezpečuješ si na desiatky rokov zlý život plný dlhov, splátok, ukracovania sa a starostí o financie. Mnoho ľudí dnes stále platí za zážitky spred mnohých rokov. Platia za ne dlho potom, čo na „chvíľkové uspokojenie“ už dávno zabudli.

„Bohatý panuje nad chudobnými a dlžník je otrokom veriteľa.“ (Pr 22:7)

Ponaučenie: Ži v rámci svojich finančných možností.

3. Živ svoju závislosť.

Väčšina ľudí je do istej miery na niečom závislá, či už je to alkohol, peniaze, drogy, pornografia, nakupovanie alebo iná vec, ktorá nás priťahuje. Závislosti prinášajú smrť — buď tú skutočnú alebo smrť našich vzťahov, slobody a radosti.

Ako vlastne vznikajú závislosti? Tak, že ich živíme. Ak niečo živíš, rastie to. Čím viac živíš svoju závislosť, tým viac rastie, je silnejšia, a tým ťažšie je prekonať ju. Rozumnosť káže prestať hneď teraz, ani o chvíľočku neskôr. Každým vyrieknutým „tentoraz už naozaj naposledy“ sa to len zhoršuje.

„Spravodlivosť zachraňuje statočných, ale neverníkov prichytí ich vlastná žiadostivosť.“ (Pr 11:6)

Ponaučenie: Neživ svoju závislosť, nechaj ju umrieť.

4. Obklop sa hlupákmi.

Faktom je, že sa v istom zmysle stávame ľuďmi, s ktorými sa stretávame najčastejšie. Hovorí sa, že si priemerom piatich ľudí, s ktorými tráviš najviac času. Robíš to, čo robia oni (pretože to robíte spolu), osvojuješ si ich myšlienky a názory, dokonca si privlastňuješ ich spôsoby a jazyk.

„Ak chceš byť naozaj dôležitý a priniesť zmenu, ži pre Boha a slúž svojím životom iným ľuďom. ”

Čiže ak sa obklopuješ hlupákmi, staneš sa jedným z nich. Ak však tráviš čas s múdrymi ľuďmi, ktorí sú rozhodnutí nasledovať Krista a priniesť svojimi životmi zmenu, aj ty sa staneš múdrym.

„Kto chodí s múdrymi, bude múdry, kto však s bláznami drží, tomu sa zle povodí.“ (Pr 13:20)

Ponaučenie: Kráčaj s múdrymi.

5. Ver, že tento život je len a len o tebe.

Si jeden z približne 7.6 miliárd ľudí, ktorí v súčasnosti žijú, a hoci si výnimočný, každý jeden z týchto 7 600 000 000 ľudí je výnimočný, rovnako ako milióny ľudí, ktorí tu boli pred tebou a teraz sú už dávno v hrobe a v zabudnutí. Nie si hviezdou tejto šou. Tvoj život je len epizódnym vstupom, ktorý uvidí len hŕstka ľudí, a časom sa naň úplne zabudne.

Ľudia, ktorí zo seba robia stred vesmíru, sú disfunkční, a vždy to u nich končí sklamaním alebo životom vo falošných predstavách, mimo reality. Keď raz zomrú, ich svet sa úplne vytratí, nezanechajú za sebou nič hlboké. Ak teda chceš byť naozaj dôležitý a priniesť zmenu, ži pre Boha a slúž svojím životom iným ľuďom. Ježiš je najlepším príkladom. Slúžil nám tak, že dobrovoľne zomrel za naše hriechy na kríži. Najmocnejší človek, aký kedy žil na tejto zemi, použil svoju moc na službu (Mk 10:45; F 2:5–8). Svojou smrťou nás zachránil od hriechu a dal nám silu a moc, ktorú potrebujeme na službu ostatným.

„Pýcha prichádza pred skazou a namyslenosť ducha pred pádom.“ (Pr 16:18)

Ponaučenie: Slúž svojím životom iným ľuďom.

6. Ži pre okamžité uspokojenie.

Takmer nič z toho, čo má skutočnú hodnotu, neprichádza rýchlo. Stať sa olympijským atlétom (alebo možno len dostať sa do formy), získať vysokoškolský titul, urobiť advokátske skúšky, stať sa dobrým manželom alebo manželkou — to všetko si vyžaduje čas a disciplínu. Mnoho vecí, ktoré by si chcel mať dlhodobo, môžeš zmariť práve tým, že sa budeš oddávať prítomnému momentu. Chceš úžasné manželstvo alebo ti stačí jedna úžasná noc? Chceš ísť do dôchodku o 36 rokov alebo chceš radšej nasledujúcich 36 mesiacov jazdiť vluxusnom aute? V každom prípade platí, že ak si zvolíš to druhé, oddiališ (alebo úplne zmaríš) to prvé.

„V príbytku múdreho je vzácny poklad a olej, ale blázon ho premárni.“ (Pr 21:20)

Ponaučenie: Čakaj na tie najlepšie veci, ktoré pre teba pripravil Boh.

7. Vyhýbaj sa zúčtovateľnosti.

Všetci máme tendenciu občas veci zbabrať, byť slepí voči vlastným zlyhaniam alebo presviedčať sami seba, že sa dokážeme zmeniť sami, hoci to nikdy predtým nefungovalo. Práve preto nás Boh stvoril tak, aby sme žili v spoločenstve — aby sme sa mohli povzbudzovať, ukázať si naše slepé body a pomáhať si v slabostiach.

Vyhľadávaš spoločenstvo a zúčtovateľnosť alebo pred nimi utekáš? Ľudia sa často vyhýbajú zúčtovateľnosti, pretože nechcú, aby ich niekto opravoval, hoci to znamená, že budú naďalej ničiť svoj vlastný život. Ak sa chceš naozaj zmeniť a každý deň dávať Bohu prvé miesto, sprav na začiatok úplne jednoduchú vec: nájdi si spoločenstvo, ktoré úprimne hľadá Krista.

„Kto miluje kázeň, miluje poznanie, kto však nenávidí karhanie, je hlúpy.“ (Pr 12:1)

Ponaučenie: Nerob nič z tohto sám. 

Kým sa staneš zajtra

Ľudia si neplánujú zničiť vlastné životy. Dúfame, že budeme skvelými zamestnancami či majiteľmi firiem. Dúfame, že budeme skvelými matkami, otcami, manželmi či manželkami. Dúfame, že budeme úspešní a zlepšíme spoločnosť. Dúfame, že budeme verne kráčať na našej ceste s Ježišom. No každá takáto cesta začína malými krôčikmi viery. Cesta ku skvelým zrelým dospelákom začína vernosťou mladých dospelých.

Neustále sa niekým stávaš a rozhodnutia, ktoré robíš dnes, ovplyvňujú, kým sa staneš zajtra. Kým chceš byť, keď vyrastieš? Ani sa nenazdáš a budeš tou osobou. Čo teraz robíš preto, aby si sa ňou raz stal?

Jonathan Pokluda © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,9/5 (41 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.