Ako zasiahnuť globalizovanú generáciu?

https://www.pexels.com/photo/black-textile-41949/

  • 8. Júl '19
  • 2 minúty
  • 1447
  • 77

Keď som bol minulý rok prvýkrát v Soule, mnoho ľudí vyjadrilo svoje znepokojenie, že sa cirkev v Kórei zmenšuje, napriek tomu, že za posledných sedemdesiat rokov vzrástla rýchlejšie ako samotná kórejská populácia. Každý sa trápil otázkou, ako zasiahnuť mladých ľudí. Domnievam sa, že takéto otázky si kladú ľudia po celom svete, nielen v Kórei.

Západný svet sa stal vysoko individualistickým — záleží iba na mne; na mojej rodine a na komunite nezáleží. Som šťastný? Sú naplnené moje túžby? Ale keď sa pozrieme na zvyšok sveta, ľudia takto nepremýšľajú. Na západe vládne teória, že zmyslom života je byť slobodný a byť sám sebou, no vo zvyšku sveta je táto teória iná. Zvyšok sveta vníma zmysel života v tom byť dobrým človekom — dobrým synom alebo dcérou, dobrým manželom alebo manželkou, dobrým členom svojej komunity.

No v dôsledku internetu a iných médií majú západné filmy a príbehy obrovský vplyv. Čo teraz môžeme nachádzať v Kórei, sú mladí ľudia, ktorí sú akousi zmesou západných a východných hodnôt.

Títo mladí Kórejci sa stále usilujú o úctu a dobrý výkon pre dobro svojej rodiny. No nie sú ako ich rodičia. Mladí ľudia v týchto kultúrach sa síce stále podrobujú autoritám, od čoho západ už dávno upustil, no v dôsledku veľkého vplyvu západných médií sa zvyšuje trend individualizmu. Je to akoby sme zmiešali dve odlišné chemikálie, aby sme vytvorili novú kultúrnu zlúčeninu. Nikto v podstate nevie, čo má s nimi robiť. Vyzerá to, ako keby sme potrebovali spoluprácu niekoho zo západu a niekoho z Kórei aby sme dostali odpoveď na otázku: „Ako ich môžeme zasiahnuť?“

Ak všetci uznáme, že nikto z nás nemá odpovede na tieto otázky, a každý z nás má len určité nápady, boli by sme schopní začať riešiť túto výzvu spoločne. Musíme spolupracovať. Musíme experimentovať.

Podobne je to aj u nás v zbore. My v Redeemer nemáme v úmysle exportovať a presadzovať hodnoty Hollywoodu alebo západu. To určite nie. Keď majú kresťania v Amerike nejaký nový nápad, začnú o tom vydávať knihy a natáčať videá. Ak prídu na určitú evanjelizačnú metódu, ktorá funguje na Floride, myslia si, že by ju mali automaticky aplikovať pre všetkých. Problém je ale v tom, že keď Američania exportujú svoje metódy evanjelizácie do iných častí sveta, kde sú ľudia svetskejší alebo majú iné zmýšľanie, zriedka to funguje dobre.

Pozitívna stránka je, že naše deti sú medzikultúrne spojené. Mladí ľudia spolu komunikujú naprieč celým svetom. Toto je druh komunikácie, ktorou môžu vedúci cirkvi zasiahnuť ďalšiu generáciu — medzikultúrnou, nadnárodnou a medzidenominačnou spoluprácou. A keď sa stretneme, tak ako sa ostatné kultúry sveta už stretli, môžeme začať riešiť dôležité výzvy, ktorým v týchto dňoch čelíme.

TIMOTHY KELLER. PÔVODNÝ ČLÁNOK MÔŽETE NÁJSŤ NA REDEEMER.COM

4,5/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.