Beh života

Photo by Oktay Yildiz on Unsplash, https://unsplash.com/photos/person-on-road-during-daytime-ZvxMNELAVDU

  • 25. Máj '24
  • 3 minúty
  • 189

Keď sme sa pripravovali na rok 2024, museli sme si uvedomiť, že bežíme duchovné preteky.

V 20. kapitole Skutkov apoštolov nachádzame slová apoštola Pavla adresované vedúcim zboru v Efeze: „Ale mne život nestojí za reč, len nech [s radosťou] dokonám beh a službu, ktorú som prijal od Pána Ježiša… “ (verš 24) Toto boli veci, na ktorých veľkému apoštolovi skutočne záležalo.

Pavol vo svojich listoch mnohokrát použil prirovnanie bežca na pretekoch. Každý z týchto príkladov nám pripomína iný aspekt pretekov života.

Biblické lekcie o behu

Musíme bežať, aby sme zvíťazili

Prvom liste Korintským 9:24 sa píše: „Či neviete, že tí, čo bežia na závodisku, bežia síce všetci, ale iba jeden cenu dostáva? Tak bežte, aby ste ju dosiahli!“

Musíte tiež bežať tak, aby ste vyhrali! Nemá zmysel bežať o druhé alebo tretie miesto. Choďte si pre zlato! Ako Ježišov nasledovník sa neuspokojte s priemernosťou.

Pochopte však, že jeho pointou nie je to, že len jeden kresťan môže duchovne uspieť. Vaši „protivníci“ nie sú ostatní kresťania. Nebežím preteky života, aby som porazil vás alebo kohokoľvek iného. Našimi súpermi sú svet, telo a diabol.

Dávajte pozor, aby ste nezišli z trate

Liste Galatským 5:7 sa píše: „Dobre ste bežali! Kto vám zabránil naďalej poslúchať pravdu?“

Niekedy sa kvôli zlému výberu priateľov a spoločníkov dostaneme „mimo cesty“. Namiesto toho, aby nás povzbudzovali v našom odhodlaní, majú tendenciu nás od neho odvádzať. Prinajmenšom nás spomaľujú. V najhoršom prípade nás odsúvajú na vedľajšiu koľaj.

Neobzerajte sa späť

Liste Filipským 3:12–16 sa píše: „Niežeby som už dosiahol, alebo bol už dokonalý, ale snažím sa, či ozaj uchvátim, pretože ma Ježiš Kristus uchvátil. Bratia, ja si nemyslím, že som už uchvátil. Ale jedno robím: zabúdam na to, čo je za mnou, a snažím sa o to, čo je predo mnou; cieľ mám vždy pred očami a bežím za odmenou nebeského povolania Božieho v Kristovi Ježišovi. Ktorí sme teda dospelí, takto zmýšľajme; a ak by ste v niečom inakšie zmýšľali, aj to vám vyjaví Boh. Len aj žime podľa toho, čo sme už dosiahli.“

Takže, ako sa vám darí?

Ako sa vám darilo v roku 2023? Zišli ste z cesty alebo si bežíte pre zlato?

Spomaľovali vás nejaké vzťahy alebo veci vo vašom úsilí pri hľadaní Boha?

V okamihu, keď ste uverili v Ježiša Krista, sa pre vás začal tento beh. Niektorí z vás práve začínajú, zatiaľ čo iní už bežia dlhší čas.

Môj syn Christopher už dokončil svoje preteky a jeho otec, ktorý je už starý, stále beží. S pribúdajúcim vekom myslím na dokončenie tohto behu viac ako kedykoľvek predtým.

A nie všetci končia dobre. Viem o niektorých, ktorí svoj beh nedokončili s radosťou (pozrite Sk 20:24). Ľudia, ktorí sa zdali byť silní vo viere, ale v pretekoch života „úplne zlyhali“. Zišli z cesty alebo sa v niektorých prípadoch dokonca sami zničili.

Vidíme to aj v Biblii.

Biblické postavy so zlým koncom

Na myseľ mi prichádza kráľ Saul. Bol by dobrým politikom: vysoký, pekný, charizmatický, a dodal by som, že aj Bohom pomazaný za kráľa. Prorokoval spolu s prorokmi a mal neuveriteľný potenciál.

Saulovi sa všetko darilo, a keby poslúchol Boha, bolo by to skvelé. Ale on opakovane neposlúchol Boha a dovolil, aby ho pohltila pýcha — a nakoniec paranoja a žiarlivosť. To viedlo k sérii hriechov, ktoré spôsobili, že ho Boh zavrhol.

Kedysi veľkého kráľa Saula čakal tragický koniec na bojisku, keď sám povedal: „veru nerozumne som si počínal, náramne som poblúdil“ (1. S 26:21).

Nakoniec si za to mohol len sám. Svoj beh začal dobre, no jeho koniec bola katastrofa.

Alebo si spomeňme na mocného Samsona, ktorý bol nadprirodzene obdarený nadľudskou silou a dokázal pomerne ľahko poraziť svojich nepriateľov.

Ale ako všetci ľudia, aj Samson mal svoje slabé miesta. Bol to „človek so slabosťou“. V jeho živote sa odohrala séria kompromisov, počnúc manželstvom s neveriacou ženou a končiac prostitútkou, ktorá ho úplne oklamala. Vyvrcholilo to jednosmernou cestou k Dalile.

Ani on nedokončil svoj beh dobre.

Biblické postavy s dobrým koncom

Mohol by som pokračovať príbehmi mužov, ktorí nedokončili životný beh dobre. Ale Pavol chcel byť v spoločnosti tých, ktorí „dokončili svoj beh s radosťou“ a pripojili sa k radom tých, ktorí skončili v Božom „kruhu víťazov“.

Muži ako Káleb, ktorého neuveriteľný príbeh sa nachádza v Knihe Józuovej, v 14. kapitole. Alebo Daniel, ktorý nechcel robiť kompromisy ani vo svojich osemdesiatich rokoch.

Zaviažme sa, že dokončíme, čo sme začali, a pamätajme na to, že životný beh nie je rýchly šprint, ale beh na dlhú trať.

Tak bežte dobre v novom roku!

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

5/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.