Boh je naozaj Pán

Photo by Mike from Pexels, https://www.pexels.com/photo/art-carving-close-up-crown-189528/

  • 16. Nov '19
  • 2 minúty
  • 1413
  • 65

„Jedenkrát Boh prehovoril a dvakrát som to počul: že moc patrí Bohu, tebe, Pane, láska, a že ty odmieňaš každého podľa jeho skutkov.“ Ž 62:11–12

Prvá časť jednoduchými slovami znie: „Jednu vec určite viem, som si tým istý.“ Sám Boh, ktorý nevie klamať, povedal, že Boh je Pán, a počul som to neraz. To znamená — nebuďte takí márnomyseľní a bezbožní. Ak nie, ak chcete byť pyšní na ľudí — fajn. Vravím vám, že Boh má moc; že On je skutočný vládca, kráľ, knieža a pán nad vami všetkými, nad vašimi pánmi, ako aj nad všetkými ostatnými. Uvedomte si to. Lebo to povedal sám Boh, často som počul a aj sám zažil, ako dokázal, že je to pravda, keď „mocných zhodil z trónov“ (Lukáš 1:52).

Dajte si pozor, lebo vás stihne rovnaký osud ako vášho pána. Nech je Saul Saulom, cisár cisárom, knieža kniežaťom, človek človekom — no bojte sa Boha. Je to síce len jednoduchá veta: „Bohu patrí moc“, ale mocne rezonuje. Ľudia často zažívajú, že je to pravda; aj keď Ním teraz opovrhuješ a si márnomyseľný, Boh ťa určite neopustí, ani nesklame tým, že by ťa kvôli nejakému človeku urazil, alebo ti ukrivdil. Boh má istotne moc tvrdo potrestať bezbožných, nemôžu pred Ním ujsť, lebo On sám je Pán, má všetku moc a od Neho je všetka vláda. Ale je tiež láskavý a milosrdný k biednym. On nemôže dopustiť, aby zahynuli, boli natrvalo opustení alebo porazení pokrytcami a saulovcami. Presne ako hovorí Lukáš: „mocných zhodil z trónov a povýšil ponížených“ (Lukáš 1:52) — tí prví pocítia Jeho moc a tí druhí zažijú Jeho láskavosť… „Ty odplácaš každému, ako si zaslúži“, čo  znamená, že Boh odmieňa bezbožných násilím presne tak, ako oni konali násilie. A Boh odpláca biednym láskavosťou a milosťou tak, ako boli oni láskaví a trpezliví, bez násilia. Ale svet sa na to nepýta; len ide ďalej a ďalej v márnosti a svätokrádeži. Boh dovolí, aby sa to dialo, ale stále znovu a znovu ukazuje svoju moc a láskavosť, aby toto jedno slovo, spomedzi všetkých ostatných Božích slov, ozdobili mnohé príklady. 

Na tento text sa viaže mnoho správ o tom, že Boh ako mocný Pán zvrhol a porazil mocných a vplyvných a ako milostivý a láskavý Otec pomohol úbohým a opusteným. To urobil aj so Saulom a Dávidom. Teraz robí to isté s pápežom a evanjeliom; s biskupmi a s kresťanmi. A bude v tom pokračovať, až kým neokúsia, že je pravda, čo hovorí Dávid: Je to jedno Božie slovo, že je mocný a láskavý, ale veľakrát ho počuť a často sa dá zažiť. Nech ho počuje každý, kto má uši na počúvanie.

4,8/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.