Boh je väčší ako naše búrky

Photo by Matt Hardy on Unsplash, https://unsplash.com/photos/55NI4yEAas4

  • 2. Nov '22
  • 3 minúty
  • 1045
  • 7

Na Galilejskom jazere sa búrky vyskytujú neustále, ale táto bola zrejme poriadne silná, pretože dokonca aj ostrieľaní námorníci boli vydesení. Ježiš medzitým spal na korme člna. V širšom zmysle slova Boh nikdy nespí. Vždy si je vedomý toho, čím práve prechádzame. Biblia nám hovorí, že: „Nie, nedrieme a nespí ochranca Izraela“ (Ž 121:4).

Ježiš bol plne Bohom, ale bol aj človekom. Takže spal, unavený a vyčerpaný z činností a povinností dňa. Zaujímavé je, že búrka ho nezobudila, ale volanie jeho učeníkov áno.

Boh vie o našich búrkach

A toto sa stalo potom: „A On, prebudiac sa, pohrozil vetru a povedal moru: Zmĺkni, utíš sa! I prestal víchor a nastalo veľké utíšenie“ (Mk 4:39).

Z pôvodného jazyka by sa slovné spojenie „zmĺkni, utíš sa,“ dalo preložiť aj ako „násilne vynútiť pokoj,“ akoby Ježiš hovoril s agresívnym divokým zvieraťom alebo psom. Pred časom sme sa s manželkou prechádzali po našej štvrti, a keď sme prechádzali malým parkom, niekto sa k nám blížil s malým, štekajúcim psom. A samozrejme, ten malý pes uhryzol Cathe do členka a spôsobil jej zranenie. Teraz zo srandy ten park voláme Park hryzúceho psa. Takýmto spôsobom sme si ho zapamätali.

Ježiš tú búrku utíšil. Nedal sa zastaviť, pretože bol na ceste k človeku, ktorého tragicky ovládla moc démonov. A nebol to jeden démon ani desať démonov. Bolo to mnoho démonov.

To nám pripomína, ako nás Boh miluje. Ježiš rozprával príbeh o pastierovi, ktorý mal 100 oviec a jedna z nich zablúdila. Ten pastier teda opustil 99 ostatných a hľadal tú jednu zablúdenú ovcu. Keď ju našiel, ovinul si ju okolo krku a s radosťou ju priviedol späť (pozrite L 15:1–7). Taký je Ježiš.

Možno práve prechádzate búrkou, ťažkosťami, problémami alebo dokonca tragédiou. Prežívate silnú búrku a možno máte chuť povedať, tak ako to urobili učeníci: „Nedbáš, Majstre, že hynieme?“ (Mk 4:38) Inými slovami: „Nezaujíma ťa, že mám práve teraz problémy? Venuješ tomu vôbec pozornosť?“

Do našich životov prídu búrky. Niekedy búrku pošle sám Boh, ako to urobil v prípade Jonáša, ktorý ho neposlúchol. Boh povedal Jonášovi, aby išiel kázať do mesta Ninive, a Jonáš povedal nie. Mohli by sme povedať, že Jonáš išiel nesprávnym smerom a utekal pred Bohom.

Ale posledné slovo má vždy Boh. On poslal silnú búrku a práve vďaka nej získal Jonášovu pozornosť.

Prečo čelíme problémom

Podobne ako Jonáš, aj my si niekedy môžeme privodiť búrky kvôli našej neposlušnosti. Možno sa práve teraz nachádzate v situácii, keď efektívne žnete následky svojho konania. Možno sa pýtate: „Prečo sa to deje práve mne?“ Ale sú to následky nášho konania.

Keď voláme k Bohu z našej búrky, Boh ju niekedy zastaví, ako to urobil pre učeníkov na Galilejskom mori. Ale inokedy nás v búrke podrží. Ale vedzte toto: Vaša búrka má začiatok, stred a koniec.

Realita je taká, že buď vchádzame do búrky, alebo z nej vychádzame. Ale Ježiš je s nami v našich búrkach, rovnako ako je s nami počas našich slnečných dní. A uprostred búrok, ťažkostí alebo skúšok sa učíme veci, ktoré sa nikde inde nenaučíme. Nie je teda dôvod na paniku.

Prežiť búrku s Bohom

Všimnite si, že Ježiš povedal učeníkom: „Prejdime na druhú stranu!“ (Mk 4:35) Ak by Ježiš povedal: „Nasadneme do člna, pôjdeme do stredu jazera a zomrieme,“ pravdepodobne by do toho člna nenastúpili. Ale to Ježiš nepovedal. Povedal, že prejdú na druhú stranu jazera. Nesľúbil hladkú plavbu, ale sľúbil bezpečný príchod.

To isté teraz sľubuje aj nám. Nikdy nepovedal, že život bude ľahký. V skutočnosti povedal: „Na svete máte súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet“ (J 16:33).

On nás dostane na druhú stranu. Nakoniec, pre kresťanov je druhou stranou nebo. Dovtedy je lepšie byť v búrke s Ježišom, ako kdekoľvek inde bez Neho. Nech už prechádzaš čímkoľvek, On je s tebou.

Ježiš povedal, odkazujúc na diabla: „Zlodej prichádza, len aby kradol, zabíjal a hubil“ (J 10:10). Potom však ešte dodal: „Ja som prišiel, aby mali život, a to v hojnej miere“ (J 10:10).

Biblia nám pripomína: „Vy, deti, ste z Boha a zvíťazili ste nad nimi, pretože väčší je Ten, ktorý je vo vás, ako ten, čo je vo svete“ (1. J 4:4). Boh je mocnejší ako tvoja búrka a je väčší ako tvoj problém.

V nebi je Boh, ktorý ťa hlboko miluje. Ak zabudneš na všetko ostatné, spomeň si, že Boh ťa miluje a chce ti zjaviť svoj vlastný plán, ktorý má prichystaný práve pre teba. Chce tvoj život zaplaviť láskou, pokojom, radosťou a dať mu zmysel. A ak by to nestačilo, chce aj to, aby si s Ním strávil večnosť na tom úžasnom mieste zvanom nebo.

Jeden z mojich obľúbených veršov z Biblie je Jeremiáš 29:11, kde Boh hovorí: „Lebo ja poznám úmysly, ktoré mám s vami — znie výrok Hospodinov — úmysly smerujúce k blahu, a nie k nešťastiu: dať vám budúcnosť a nádej.“ Áno, je to pravda: Boh vás miluje a má plán pre váš život. Boh má pre vás pripravenú budúcnosť.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

5/5 (19 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.