Brooklyn

  • 1. Mar '16
  • 3 minúty
  • 2930
  • 11

Film o hľadaní domova.

Nebudem vás zbytočne naťahovať. Nie je to žiaden Deadpool, žiadna superakcia plná výnimočných efektov a rýchlych strihov. Brooklyn je príbeh. Klasický, hlboký, so všetkým, čo dobrý príbeh má mať. Nezľaknite sa trailerovej romantiky, v tomto príbehu ide o viac.

Chýba vám tá správna filmová atmosféra? Pustite si soundtrack k filmu, ale je možné, že potom skončíte v kine ešte pred dočítaním týchto riadkov. (Írska hudba je chytľavá)

Eilis (alebo po írsky Ejliš) si nevie vo svojom rodnom meste nájsť normálnu prácu (a nielen prácu, ale ani priateľa). Jej staršia sestra jej preto zabezpečí prácu v Amerike. Príležitosť, ale aj obrovské obavy. Eilis však nemá veľmi na výber a rozhodne sa odísť zo svojho milovaného domova.

Po ťažkej plavbe a vstupnej prehliadke otvára dvere do nového sveta. Eilis postupne začína spoznávať svoje okolie v práci, či v podnájme kde býva. Ale chýba jej domov. Neúnosne.

Ak ste boli niekedy preč z domu dlhšie, ten pocit poznáte. Pocit, že sa domov už nemusíte vrátiť, alebo že už nič nebude také, ako bolo niekedy. Nie je jednoduché to prekonať.

Obdobie osamostatňovania a vytvárania vlastnej predstavy o domove, o živote, o budúcnosti. Otázky, ktorým čelí Eilis čelia asi všetci ľudia v jej veku. Kde je môj domov? S kým budem žiť? Budem sa vedieť o seba postarať? Chcem mať rodinu? Akých chcem priateľov? Má to celé zmysel?

Na tieto otázky sa nedá odpovedať rýchlo. Treba premýšľať. Čakať. Byť otvorený. Hľadať tú správnu cestu.

Mnoho ľudí hovorí, že skutočný domov je tam, kde je tvoje srdce.

Kde je to tvoje? Komu patrí, čo robíš z celého srdca?

Svoje srdce najviac vkladáme do vzťahov, ale možno nielen. Možno ho vkladáme a ani si to neuvedomujeme aj niekde inde ako do vzťahov. Čo ak sme príliš veľkú časť svojho srdca položili na nesprávne miesto?

Ellis čelí rovnakým pochybnostiam. Keď sa kvôli tragickej udalosti musí vrátiť späť do Írska, začína prehodnocovať svoj život odznova. Hľadá si svoje miesto, ťahá ju to k láske, ktorú spoznala v Amerike, no rovnako cíti ešte silné väzby doma. Vyhrá vzrušujúca neistota nového života, alebo starý dobrý domov?

Brooklyn, New York, Amerika, krajina nových začiatkov, krásnych snov, príležitostí a slobody rozhodnúť sa pre svoj sen, a naplniť ho. Ale predstavte si, že sa to všetko stane. Že sa vaše sny naplnia úplne dokonca. A potom príde ten deň. Zrazu všetko, na čom vám záleží stratíte. Vzťahy, do ktorých ste dali celé svoje srdce tu zrazu nie sú. Čo ich vráti späť?

Domov, ktorý ste tak dlho budovali sa zrazu rozplynie ako para. Kde je teda môj domov? Môže byť tu na zemi vôbec nejaký domov trvalý? Pevný? Že sa tam vždy dá vrátiť? Nie sme vlastne len tuláci, ktorí keď sa im konečne zdá, že svoj domov našli, ho stratia?

Doma je doma. Odznie vo filme. Ale kde môžem byť naozaj doma? A hlavne, ako dlho to bude môj domov?

Film o hľadaní domova sa oplatí pozrieť. Má svoju atmosféru a núti vás zamyslieť sa. Je príjemne pomalý, nechá vám čas sa nadýchnuť a možno v niektorých ohľadoch je staromódny v tom najlepšom slova zmysle.

Otázky na zamyslenie:

  1. Máte odvahu skúšať nové veci? Šli by ste rovnako ako Eilis do neznáma? Prečo áno, prečo nie?
  2. Čo je pre vás v živote absolútnym základom — domovom, bez ktorého neviete fungovať? Prečo?
  3. Aké vzťahy pokladáte za tie najvzácnejšie? Za akých okolností by ste boli ochotní sa ich vzdať?
  1. Keď sa Eilis rozpráva s farárom o smrti svojej sestry, hovorí, že sa už nikdy nestretnú, no farár si myslí opak. Stretneme sa ešte niekedy so svojimi príbuznými, ktorí zomreli?
  2. K ráznemu rozhodnutiu či zostať alebo odísť vyprovokuje Eilis rozhovor s pani Kellyovou. Kedy robíte najlepšie rozhodnutia vy?

Martin Viglaš 2016. Slovenské evanjelizačné stredisko.

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.