Ako nám Božie vlastnosti ukazujú, ako máme žiť

https://unsplash.com/photos/0Ezh0PRhtPo

  • 21. Feb '22
  • 4 minúty
  • 1211
  • 42

Skôr či neskôr si každý v živote položí jednoduché otázky. Napríklad, čo je správne a čo nesprávne? Čo je dobro a zlo? V dnešnej dobe narúšania morálky a neustále sa meniacich hodnôt sú tieto otázky dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, pretože sme sa ako spoločnosť vzdialili od absolútnych vecí. Morálny relativizmus je pravidlom dňa.

Vo veľkej miere sú dnes deti vychovávané bez hodnôt. V skutočnosti nevedia, čo je správne a čo nesprávne. Keď som sa v sedemnástich rokoch stal kresťanom, bol som v rovnako ťažkej situácii. Nebol som vychovávaný v kresťanskej rodine. Preto som si vytvoril vlastný hodnotový systém.

Väčšina mladých ľudí dnes preberá svoje hodnoty z dvoch zdrojov: od priateľov a rôznych foriem médií. To je, samozrejme, desivá vyhliadka. Potrebujeme „šablónu“, podľa ktorej budeme žiť. Musíme vedieť, čo je správne a čo nie.

Samozrejme, takúto „šablónu“ máme v Biblii. A čím viac budeme vedieť o povahe a charaktere Boha, tým lepšie pochopíme morálku a princípy, pretože pravá morálka a princípy pochádzajú od Boha. On stanovuje štandard, ktorý nasledujeme.

Vieme, že medzi vlastnosti Boha patrí aj to, že je vševediaci. Je všadeprítomný, čo znamená, že sa nachádza na každom mieste. A On je všemohúci, čo znamená, že má všetku moc.

Existujú však aj iné Božie vlastnosti, ktoré keď zvážime, nám dávajú lepší obraz o tom, kým Boh je.

Ten, ktorý je Pravda

Boh je pravda, čo znamená, že On je pravý Boh a že Jeho poznanie a slová sú pravdivé a sú konečnými štandardmi pravdy. Starozákonná kniha Jeremiáša hovorí: „Ale Hospodin je pravý Boh, On je živý Boh a večný Kráľ!“ (Jer 10:10). A Ježiš sa modlil: „A to je večný život, aby poznali Teba, jediného pravého Boha, a ktorého si poslal, Ježiša Krista“ (J 17:3).

Božie poznanie je dokonalé. Nemá žiadnu chybu. A On je konečným štandardom pravdy. Iná neexistuje.

Prečo je Boh dobrý? Pretože On to o sebe povedal. A ak si nemyslíme, že je dobrý, potom sa mýlime, pretože my nie sme schopní uchopiť nekonečno našou ohraničenou mysľou. Možno nie vždy rozumieme tomu, prečo Boh robí alebo nerobí určité veci. Ale podstatou je, že Boh je pravda.

Božia svätosť

A Boh je nielen pravda, ale je aj svätý. Ak sa v Písme znova a znova opakuje jedna pravda, je to Božia svätosť. V skutočnosti nám to dokazuje pasáž z knihy Izaiáš.

Izaiáš napísal: „V roku, keď zomrel kráľ Uzijá, videl som Pána sedieť na vysokom a vyvýšenom tróne a okraje Jeho rúcha naplňovali chrám. Serafi stáli nad Ním… Jeden takto privolával druhému: Svätý, svätý, svätý je Hospodin mocností, plná je všetka zem Jeho slávy“ (Iz 6:1–3).

Všimnite si, že serafíni nekričali: „Verný, verný, verný“ alebo „večný, večný, večný“ alebo „mocný, mocný, mocný,“ aj keď Boh je toto všetko, a ešte viac. Je dôležité poznamenať, že Božia svätosť je aspekt, ktorý zdôrazňovali.

Pretože Boh je svätý, nenávidí hriech. Príslovia 15:9 hovoria: „Cesta bezbožného je Hospodinovi ohavnosťou, miluje však toho, kto sa usiluje o spravodlivosť.“ Aj prorok Habakuk povedal o Bohu: „Pričisté sú Tvoje oči, aby sa dívali na zlo“ (Ab 1:13).

Preto, aby sme sa priblížili k Bohu, musíme byť svätí. Preto bola smrť Ježiša Krista nevyhnutná. My nedokážeme preklenúť priepasť, ktorá nás od Neho delí, aj keď sa o to snažíme najlepšie, ako vieme.

Môžeme sa snažiť byť cnostní a dobročinní. Môžeme sa snažiť o to, aby sme boli nábožní a morálni. Ale my žalostne zaostávame za štandardmi bezchybného, dokonalého a svätého Boha, ktorý povedal: „Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš Otec nebeský“ (Mt 5:48).

Uvedomujeme si, že to nedokážeme. Preto sa Boh sklonil k nám a poslal svojho Syna, aby chodil po tejto zemi a zomrel na kríži.

Ježiš zvolal z kríža: „Éli, Éli, lama sabachtani? To je: Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ (Mt 27:46). Mnohí veria, že to bol okamih, keď Boh uvalil hriechy sveta na svojho Syna. A pretože Jeho oči sú príliš čisté, aby videli zlo, v podstate odvrátil svoje oči, keď na Ježiša dopadli všetky hriechy a skazenosť tohto sveta.

Ježiš bol opustený, aby nám bolo odpustené. Na čas vošiel do tmy, aby sme my mohli žiť vo svetle naveky. Neexistoval žiadny iný spôsob, ako vyriešiť problém hriechu.

Boh a Jeho spravodlivosť

No Boh nie je len pravda, nie je len svätý, ale je aj spravodlivý. Svätosť opisuje Jeho charakter, zatiaľ čo spravodlivosť a pravda opisujú ako zaobchádza s ľudstvom. Žalmista Dávid napísal: „Lebo spravodlivý je Hospodin, miluje spravodlivé skutky“ (Ž 11:7).

Kniha Exodus hovorí príbeh o faraónovi, ktorý sa vzbúril proti Bohu. Zatvrdil si srdce tým, že zadržiaval synov Izraela, keď mu Boh prikázal, aby ich prepustil. Výsledkom bolo, že Egypt zasiahla séria rán a faraón nakoniec Izraelitov prepustil. Povedal: „Hospodin je spravodlivý, ale ja a môj ľud sme vinní“ (2. M 9:27).

Niektorí ľudia však nemajú radi Božiu spravodlivosť. Nesúhlasia s určitými vecami, ktoré robí Boh. Pripomína mi to rozhovor, ktorý mal Boh s Jóbom. Jób v podstate obviňoval Boha, že je nespravodlivý a nepravdivý. Boh mu teda povedal: „Bude sa vari hašterivý hádať so Všemohúcim?“ (Job 40:2, ekum. preklad).

Potom Boh odpovedal Jóbovi nie v zmysle vysvetlenia, ale vo vyhlásení svojej vlastnej majestátnosti, moci a spravodlivosti. Inými slovami, Boh sa opýtal: „Kto si?“

Boh je zdrojom pravdy. Boh je ten, kto robí tieto rozhodnutia, nie my. Dobrou správou je, že Boh je nielen všemocný, ale aj spravodlivý, čo znamená, že v každej situácii koná správne. A za to by sme mu mali ďakovať.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,9/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.