Byť spokojní s tým, čo máme

Photo by Stephan Seeber from Pexels, https://www.pexels.com/photo/landscape-photography-of-pampas-grass-1054221/

  • 13. Nov '19
  • 3 minúty
  • 2313
  • 85

Čo ti napadne, keď počuješ frázu: „buď spokojný s tým, čo máš“? Priznávam sa, že mňa táto fráza celkom znepokojuje.

Možno som vyrovnaný človek, no myšlienka, že mám byť spokojný s tým, čo mám, v sebe zahŕňa aj to, že by som nemal chcieť viac… krajší dom, auto, na ktoré sa môžem viac spoľahnúť, či drahší mobil.

Pýtam sa: Mohla by byť táto spokojnosť obžalobou voči priveľkým ambíciám alebo voči — ľahostajnosti?

Písmo jasne hovorí:

„Vaše správanie nech je bez lakomstva, buďte spokojní s tým, čo máte.“ Žid 13:5

Keďže verím, že Božie Slovo má vždy pravdu, či sa mi už to páči, alebo nie, rozhodol som sa kopať hlbšie, aby som porozumel všetkým otázkam „prečo“ a „ako“, ktoré mi z tohto prikázania vyplynuli. Pozrite sa so mnou na to, čo som sa naučil:

Prečo by sme mali byť spokojní?

1. Spokojnosť je liekom proti láske k peniazom

Ak naozaj zápasíš s tým, čo si práve prečítal, dovoľ mi spýtať sa ťa ešte jednu otázku: „Myslíš si, že je v poriadku milovať peniaze?“ Predpokladám, že väčšina z vás si práve hovorí: „Samozrejme, že nie! Máme milovať Boha a svojich blížnych… a nie peniaze!“

Prečítaj si Židom 13:5 ešte raz: „Vaše správanie nech je bez lakomstva, buďte spokojní s tým, čo máte.“ („Vaše správanie nech neovláda láska k peniazom“ — ekum. preklad).

Problém spočíva v tom, že byť spokojný so svojou aktuálnou situáciou priamo súvisí s tým, že nebudeme milovať peniaze. Inak povedané, ak nie sme spokojní s tým, čo máme, evidentne milujeme peniaze. Ale dobrá správa je, že ak si vybudujeme spokojnú myseľ, budeme oslobodení od lásky k peniazom. Spokojnosť je jednoducho liek.

2. Naučíme sa dôverovať Bohu

Celý verš znie takto: „Vaše správanie nech je bez lakomstva, buďte spokojní s tým, čo máte. Veď On sám povedal: Neopustím ťa, ani nezanechám“ (Žid 13:5).

Aké veľké prisľúbenie! Ale veríme tomu? Verím tomu? Som ochotný vymeniť lásku k peniazom za dôveru v Boha? Skvelá otázka. A tu sa dostávame ku koreňu problému: Byť spokojní s tým, čo máme, od nás vyžaduje hlbokú dôveru v Boha. To je super.

3. Budeme žiť bez strachu

Nasledujúci verš v tejto pasáži hovorí: „Takže smelo môžeme vyznávať: Pán je mojím pomocníkom, nebudem sa báť; veď čo mi urobí človek?“

Čoho sa bojíme? Že stratíme prácu? Že nedostaneme ďalšie povýšenie? Pokým žijeme v dôvere v samých seba alebo v iných ľudí, neustále žijeme na okraji zlyhania a sklamania. Avšak, keď sa učíme dôverovať Bohu, ktorý sľubuje, že nás nikdy nesklame, ani neopustí, nemáme sa absolútne čoho báť.

Ako byť spokojný

Pamätajúc na to, že toto všetko píšem ako vám, tak aj sebe, tu je zopár myšlienok:

  • Zámerne žiť s málom, namiesto toho, aby si chcel stále viac a viac.
  • Keď nahromadíš viac, daj viac.
  • Buď vďačný za to, čo už máš, namiesto rozhorčovania sa nad tým, čo ešte stále nemáš.
  • Poznaj rozdiel medzi tým, keď niečo chceš, a tým, keď niečo potrebuješ.
  • Buď spokojný s tým, že Boh ti dá dostatok všetkého, čo potrebuješ.
  • Rozlišuj medzi dočasným a večným. Všetky tvoje peniaze a majetok, ktoré máš v tomto živote, sa raz pominú. No Božie zaopatrenie trvá večne.

Vieš, celá táto myšlienka o tom byť spokojný s tým, čo mám, sa mi celkom pozdáva. Keď budem takto žiť, prinesie mi to slobodu od milovania peňazí, pomôže mi to vytvoriť si väčšiu dôveru v Boha a vyženie strach z môjho života.

Ja idem do toho! A čo ty?

Joe Plemon © 2019 CHRISTIAN PERSONAL FINANCE.

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: CHRISTIANPF.COM

4,7/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.