Cesta nezadaného človeka za sexuálnym šťastím

Steven Worster @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/stevenworster/6152184491/

  • 21. Okt '14
  • 3 minúty
  • 3874

Bolo 1. januára poobede. Sedel som vo svojej izbe, smutný a osamelý. Spoznal som jedno dievča, ale už som vedel, že keby som po nej šiel, len by to viedlo k ďalšiemu rozpadnutému vzťahu. Čím viac som premýšľal o svojej minulosti, svojej hanbe, svojej zlomenosti, tým otrasnejšie mi bolo.

Potom som si spomenul na známy citát: „Boh je najviac oslávený vtedy, keď v ňom nachádzame najväčšie uspokojenie.“ Aj keď som tento citát počul znova a znova, jeho význam pre mňa nebol nikdy úplne skutočný. Ale keď slová Johna Pipera prenikli múrmi môjho srdca, začal som plakať tak, ako som nikdy predtým neplakal. Keď sa mi slzy radosti valili po tvári, skutočne som okúsil, čo to znamená nájsť väčšie uspokojenie v Kristovi než v sexe.

Hľadanie šťastia

Keď som vyrastal, bol som zbláznený do dievčat. Kým moji ostatní priatelia utekali od dievčat a ich „cooties“1 na ihrisku, ja som dievčatám písaval zaľúbené listy, ktoré som im nechával na stole. Čo bolo najskôr nevinné sa však rýchlo zmenilo na hriech hneď čo som sa ako veľmi mladý oboznámil s pornografiou. Tie obrázky a scény rozvírili vo mne túžby, ktoré ma prinútili behať za dievčatami z dôvodu žiadosti, nie lásky.

Keď som sa dostal na výšku, prešiel som sériou rozpadnutých vzťahov, lebo som mladé dievčatá využíval ako nástroje na uspokojenie svojich sebeckých potrieb. „Som mladý“, hovorieval som si. „Robím len to, čo ma robí šťastným.“ Bol som vychovaný v kultúre, ktorá mi nahovárala, že hlavným zmyslom človeka je oslavovať svoje ego užívaním si sexu a radostí, takže je vlastne pochopiteľné, že som strávil roky zaseknutý v slepej uličke romantického zlyhávania a v promiskuite.

Ale v kútiku duše som vždy vedel, že to, čo robím, je zlé. Dokonca aj keď som nevedel, kto je Boh, ani aký je jeho názor na sex, vedel som, že moje rozhodnutia devastujú moju dušu. Bol som v situácii, keď som bez vody umieral na Sahare a svoj smäd som sa snažil zahnať pitím jedu. Moja snaha za šťastím postupne viedla k môjmu osobnému zničeniu.

Uspokojenie mojich najväčších túžob

Boh mi ukázal, že jedným z mojich najväčších problémov je, že verím lži, podľa ktorej cesta za sexuálnym šťastím môže byť zavŕšená uspokojovaním svojich vlastných potrieb. Hľadel som na sex, na vzťahy, dokonca aj na manželstvo len ako na spôsob, ktorým ma ten druhý môže spraviť kompletným, šťastným, úplným. Hoci je sex v manželstve veľkým Božím darom, ktorý treba prežívať ako službu manžela a manželky jeden druhému, ja som naňho hľadel len ako na spôsob, ako prežívať svoj vlastný sebecký zisk.

Či už to bolo hľadanie prchavej radosti sexuálneho hriechu alebo prchavej kompletnosti v modloslužobnom manželstve, nikdy som nemohol nájsť uspokojenie, ak by som najprv nebol našiel uspokojenie v Bohu samotnom. Ako píše žalmista v Žalme 73:25 „Kohože mám na nebi? A keď som s Tebou, netúžim po zemi.“ Všetky moje najväčšie túžby môže uspokojiť jedine Boh, nie ľudia, a nie sexuálny pôžitok.

Kľúč k radosti

Iba nájdením úplného uspokojenia v Ježišovi môžem byť vôbec niekedy schopný zažiť životodarný vzťah s opačným pohlavím. Iba zažitím bezpodmienečnej lásky Ježiša budem schopný milovať svoju budúcu manželku a slúžiť jej. Iba dôverou v Boží úmysel pre sex a manželstvo budem vôbec niekedy schopný zažiť naplňujúci a trvalý sexuálny vzťah. Tou neustále sa opakujúcou témou je, že Ježiš je vždy kľúčom ku skutočnému šťastiu, pretože večná sláva s ním je jediným zážitkom, ktorý dokáže naozaj uspokojiť moju dušu.

Takže čo je kľúčom k sexuálnemu šťastiu? Je to zistenie, že sex nie je všetkým. Boh je. Manželstvo nie je všetkým. Boh je. Hoci sú to všetko dobré dary, ak sú v správnych podmienkach, nedajú sa porovnať s večnou slávou a neuveriteľnou predivnosťou nášho Boha. Skutočné šťastie vždy prichádza z dôvery v Boha a z nájdenia radosti v Ňom.

Hafeez Baokul © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.