Chcem trochu vác

  • 5. Apr '19
  • 4 minúty
  • 2584
  • 22

Rozhovor s Leumas. Samuel Ďuračka, mladý začínajúci raper vystupujúci pod menom Leumas, pochádza z Nového Mesta nad Váhom. Nedávno vydal svoj debutový album Trochu vác, ktorým nás chce povzbudiť k premýšľaniu o tom, že exituje niečo viac.

O hudbe

Prečo práve rap?

Môj prvý kontakt s rapom bol niekedy na základnej škole, keď si spolužiaci cez prestávky z mobilov púšťali Rytmusa, Ega a podobných interpretov. V tej dobe som aj ja, ako väčšina môjho kresťanského okolia, považoval rap za niečo zlé, pretože som počul, že je to plné nadávok, a to mi stačilo. Na druhej strane mi ako pozorovateľovi z diaľky ten žáner nevadil.

Zlomový bod prišiel, keď  som v júli 2011 na festivale SEMFEST prvýkrát počul rapovú formáciu s názvom Regiment. Vtedy som zistil, že existuje niečo ako kresťanský rap a od tej doby som  začal počúvať ich tvorbu. Ich pesničky som počúval stále dookola, až som ich vedel  spamäti. Neskôr som sa dozvedel aj o iných raperoch či už slovenských, českých, alebo amerických a od tej doby tento hudobný žáner počúvam neprestajne.

Aké sú reakcie ostatnej rapovej scény na tvoju hudbu?

Ťažko povedať. Nemyslím si, že mnoho raperov zo „svetskej scény“ sa dostalo k mojej tvorbe. Aspoň zatiaľ sa ku mne nedostali takmer žiadne ohlasy. Ale kresťanská scéna (ktorá sa skladá z pár jedincov) o mne vie a podporuje ma.

Ako tvoríš svoju hudbu a texty? Pracuješ na tom sám alebo máš nejakých blízkych   ľudí, ktorí ti v tom pomáhajú?

Momentálne tvorím iba texty, aj keď som rozmýšľal aj nad tvorbou hudby, no zatiaľ som sa k tomu nedostal. Možno niekedy v budúcnosti, ale v tomto období mám zopár známych producentov, od ktorých beriem beaty (hudobné podklady).

Texty tvorím rôzne. Väčšinou to začína nejakým náhodným impulzom. Dostanem nápad — raz je to vo všeobecnosti názov alebo téma pesničky, inokedy je to hneď zopár veršov a inokedy dostanem inšpiráciu na základe beatu. Tieto nápady pochádzajú z môjho života — zo situácií, v ktorých za nachádzam, od ľudí, s ktorými sa stretávam, alebo z rôznych iných vecí, ktoré vnímam okolo seba a nejakým spôsobom ma oslovia. Verím, že Duch Svätý mi dáva tieto nápady a niekedy sám nerozumiem, ako som mohol niektoré texty napísať.

Kde vidíš svoju tvorbu o 5 rokov?

Sám neviem a ani nad tým nejak extra nerozmýšľam. Chcel by som v tom určite pokračovať a robiť to na Božiu slávu, a preto chcem, aby ma On viedol, a nerobiť to nasilu alebo sám zo seba. Tiež som trochu zvedavý, kde sa budem nachádzať o 5 rokov.

Čo chceš svojou hudbou dosiahnuť?

Určite chcem, aby si z mojej tvorby každý niečo odniesol. Kresťanom by som rád ponúkol hudbu, ktorá ich povzbudí na ich ceste s Bohom, a pomôže v ťažkých časoch (keďže aj to sú témy, ktoré sa v mojich textoch vyskytujú). Neveriacim ľuďom by som chcel ponúknuť iný pohľad na svet, ktorý by ich aspoň do istej miery prinútil zamyslieť sa nad tým, že existuje niečo viac. Napokon, názov môjho prvého albumu je „Trochu vác“ a ako v úvodnej pesničke hovorím, snažím sa, aby v mojej tvorbe bolo: „Trochu vác jak len prázdne slová. Trochu vác jak len krásne rýmy. Trochu vác jak melódia nová. Chcem trochu vác — každý hovorí mi.“

Osobné + duchovné

Prečo si sa stal kresťanom?

Od malička ma k viere viedli rodičia. Brávali ma do spoločenstva, čítali z Biblie, rozprávali biblické príbehy a modlili sa so mnou. Ako som postupne vyrastal a začal som sa nad tým zamýšľať, rozhodol som sa, že v tejto ceste chcem pokračovať. Nestal som sa kresťanom zo dňa na deň, ale bol to proces.

Ako podľa teba mladých ľudí oslovuje evanjelium?

Myslím si, že veľa mladých hladuje a hľadajú niečo viac — niečo, čo by ich životu dalo väčší zmysel. A práve evanjelium im ponúka naplnenie. Neveriaci ľudia nevedia odkiaľ prišli, prečo sú tu a kam pôjdu po smrti. Celý život žijú v neistote, aj keď mnoho z nich by to poprelo. Mladí sa práve nad podobnými otázkami zamýšľajú a hľadajú odpovede. Niektorí zas majú pocit, že ich odmieta okolie a skrze kresťanov a evanjelium sú prijatí a spoznajú svoju hodnotu.

Čo študuješ?

Študujem  na Fakulte strojního inženýrství na VUT v Brne.

Čo znamená pre teba žiť autentický kresťanský život medzi ostatnými mladými ľuďmi?

Snažím sa nesplynúť s davom, ale byť iný. Snažím sa žiť podľa príkladu, ktorý nám tu zanechal Ježiš a svojím životom ukazovať na Neho.

Čo ťa v živote trápi a čo potešuje?

Trápi ma, keď vidím masy ľudí žiť prázdny život. Keď vidím, ako sa naháňajú za nezmyselnými vecami a odmietajú pravdu. Naopak, teší ma, keď vidím zmenené životy prameniace z Ježiša.

Keď doštuduješ, chceš žiť na Slovensku alebo vycestovať do zahraničia?

Dlhodobo do zahraničia ísť neplánujem, ale uvidíme, čo sa bude diať o pár rokov. Nechávam to v Božích rukách a verím, že On mi ukáže Jeho plán pre môj život.

Keď ťa zastaví bezdomovec na ulici a pýta si od teba peniaze, čo spravíš?

S podobnými situáciami sa naša rodina stretáva pravidelne, len s tým rozdielom, že bezdomovci zvonia priamo u nás doma, keďže bývame na fare. Spočiatku sme im dávali aj peniaze, ale po  mnohých skúsenostiach, kedy to zneužili, sme prestali. Zvykneme im dávať jedlo, každému, kto o to stojí.

Kde sa vidíš o 5 rokov?

5 rokov je dosť dlhá doba na to, aby som vedel, čo sa bude v mojom živote diať. Každopádne chcel by som nejakým spôsobom slúžiť Bohu a svedčiť o Ňom ostatným. Ak to bude Božia vôľa, rád by som pokračoval v hudbe a posúval sa na lepšiu a lepšiu úroveň a aj týmto spôsobom prinášal evanjelium

Ktoré verše z Biblie sú ti najbližšie a prečo?   

Momentálne asi Matúš 6. kapitola, kde Ježiš hovoril o tom, že nemáme byť ustarostení, lebo Boh sa o nás stará. V poslednej dobe sa učím dôverovať Bohu a spoliehať sa na Neho viac a viac.          

Pochádzaš z kresťanskej rodiny?

Áno, dokonca môj otec je evanjelický farár.

5/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.