Čo si nekresťania v skutočnosti myslia o kresťanoch

Mustafa Khayat @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/mustafakhayat/5986540225/

  • 23. Máj '13
  • 2 minúty
  • 7559
  • 140

Počas niekoľkých minulých rokov sme sa ja a moje prieskumné tímy rozprávali s tisíckami nekresťanov, nepatriacich do žiadnej cirkvi. Jeden z najzaujímavejších náhľadov, ktorým som bol vystavený, bolo to, keď so mnou títo ľudia zdieľali ich pohľady na kresťanov.

Jedna z mojich najväčších radostí pri bádaní je rozprávanie a počúvanie ľudí, ktorí samých seba jednoznačne pokladajú za nekresťanov. Nechápte ma zle — neoslavujem ich absenciu viery v Krista. Moja radosť vychádza z počúvania tých, ktorí neveria tomu, čomu verím ja, takže môžem byť lepšie pripravený na to, ako im svedčiť.

Počas niekoľkých minulých rokov sme sa ja a moje prieskumné tímy rozprávali s tisíckami nekresťanov, nepatriacich do žiadnej cirkvi. Jeden z najzaujímavejších náhľadov, ktorým som bol vystavený, bolo to, keď so mnou títo ľudia zdieľali ich pohľady na kresťanov.

V tomto článku uvádzam sedem najčastejších pohľadov na kresťanov zoradených podľa frekvencie. Ku každému z nich uvádzam reprezentatívny výrok s priamym citátom nekresťana.

Prečítajte si tieto názory a uvidíte, či sa niečo naučíte z lekcií, z ktorých som sa naučil ja.

1. Je viac vecí, proti ktorým sú kresťania, ako vecí, za ktoré sú.

„Jednoducho sa mi zdá, že kresťania sú naštvaní na svet aj jeden na druhého. Sú takí negativistickí, vyzerajú nešťastní. Nemám žiadnu túžbu byť ako oni a celý čas sa rozčuľovať."

2. Chcel by som nadviazať priateľstvo s kresťanom.

„Naozaj ma zaujíma, v čo veria a ako prejavujú svoju vieru. Prajem si, aby som mohol nájsť kresťana, ktorý by bol ochotný stráviť so mnou nejaký čas."

3. Chcel by som sa dozvedieť viac o Biblii od kresťana.

„Biblia ma naozaj fascinuje, no nechcem ísť do nudného a formalistického kostola, aby som sa o nej naučil niečo viac. Bolo by dobré, ak by ma kresťan pozval na štúdium Biblie do svojho domu alebo do kaviarne."

4. Nevidím veľký rozdiel v živote, aký žijú kresťania, v porovnaní s ostatnými.

„Nedokážem skutočne zhodnotiť, čomu kresťan verí, pretože v porovnaní s ostatnými ľuďmi, ktorých poznám, nevyzerá veľmi rozdielne. Jedinou výnimkou by mohli byť mormóni. Tí naozaj vyzerajú, že berú svoju vieru vážne."

5. Chcel by som mať možnosť naučiť sa byť lepším manželom/manželkou mamou/otcom atď. od kresťana.

„Moja manželka sa mi vyhráža rozvodom a mám pocit, že tentoraz to myslí vážne. Môj sused je kresťan a vyzerá, že jeho manželstvo je v poriadku. Prekonám svoju pýchu a požiadam ho o pomoc."

6. Niektorí kresťania sa tvária, akoby nemali žiadne problémy.

„Harriett pracuje na mojom oddelení. Je jednou z tých kresťanov, ktorí vyzerajú, akoby nosili nejakú masku. Rešpektoval by som ju viac, keby sa menej pretvarovala. Poznám ju."

7. Chcel by som, aby ma kresťan pozval do svojho kostola.

„Naozaj by som chcel navštíviť kostol, no nebolo by mi celkom príjemné ísť tam sám. Čudné je to, že mám 32 rokov a počas celého môjho života ma nikdy žiadny kresťan nepozval do kostola.

Vidíte to? Nekresťania chcú mať kontakty s kresťanmi. Chcú vidieť, ako sa činy kresťanov zhodujú s ich vierou. Chcú, aby kresťania boli skutoční.

V jednej štúdii, ktorú sme viedli, sme zistili, že iba päť percent nekresťanov je ku kresťanom nepriateľských. Je čas prestať veriť lžiam, ktoré nám boli hovorené. Ježiš to povedal jasne: „Žatvy je síce mnoho, ale pracovníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby vyslal robotníkov na svoju žatvu." (Lukáš 10:2)

Satan je autorom výhovoriek. Nie je žiaden dôvod čakať s dosiahnutím tých, ktorí nepoznajú Ježiša Krista. Musíme ísť teraz. Žatva čaká. A Pán žatvy pripravil cestu.

Thom S. Rainer

churchleaders.com

5/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.